Pasak jo šaltinių, vaizdo įrašas ir nuotraukos buvo padarytos iš JAV karinio lėktuvo. Mina esą buvo pritvirtinta prie tanklaivio „Kokuka Courageous“ borto.

Pagal CNN versiją, Irano laivas priplaukė prie tanklaivio, nors šiame rajone jau apie keturias valandas buvo JAV eskadrinis minininkas „Bainbridge“, bepilotė skraidyklė ir patrulinės aviacijos lėktuvas „P-8 Poseidon“. „JAV kariškiai mano, jog iraniečiai mėgino surinkti įkalčius, rodančius, kad jie prisidėjo prie užpuolimo“, - pažymėjo televizijos kanalas.

Ketvirtadienį Omano įlankoje užsidegė du tanklaiviai, incidento priežastys tiriamos. Įgulas evakavo Irano tarnybos. JAV valstybės sekretorius Mike`as Pompeo pareiškę, kad atsakomybė už incidentą tenka Iranui.

Pompeo: už atakas atsakingas Iranas

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį apkaltino Iraną užpuolus du tanklaivius Omano įlankoje ir pareiškė, kad dėl šių incidentų kreipsis į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą.

„Jungtinių Valstijų vertinimu, už tas atakas atsakinga Irano Islamo Respublika“, – pareiškė M. Pompeo žurnalistams.

„Šis (tvirtinimas) paremtas žvalgybine (informacija), (duomenimis apie) panaudotus ginklus, (įvertinus) kompetenciją, reikalingą įgyvendinti tokią operaciją, neseniai įvykusias panašias Irano atakas prieš laivus ir faktą, kad nė viena įgaliota grupuotė, veikianti toje teritorijoje, neturi išteklių ir kvalifikacijos veikti taip sudėtingai“, – tvirtino JAV valstybės sekretorius.

Iranas savo ruožtu atmeta JAV kaltinimus dviejų tanklaivių Hormūzo sąsiauryje užpuolimu.

Irano užsienio reikalų ministras Javadas Zarifas penktadienį paryčiais socialiniame tinkle „Twitter“ pavadino tokius kaltinimus karingų JAV ir regiono politikų sąmokslo dalimi.

Pasak iraniečių diplomatijos vadovo, Jungtinės Valstijos „nedelsdamos puolė kaltinti Iraną neturėdamos jokių faktų ar aplinkybių įrodymų“.

M. Zarifas taip pat tvirtino, kad JAV mėgina paslėpti ekonominį terorizmą, turėdamas galvoje Vašingtono sankcijas Iranui.