Praėjusią savaitę JAV gynybos sekretoriaus pareigas einantis Patrickas Shanahanas išsiuntė laišką Turkijai, kuriame sakoma, jog jeigu Ankara iki liepos 31-osios neatsisakys sistemų S-400, turkų pilotai, besimokantys Jungtinėse Valstijose valdyti naikintuvus F-35, bus išsiųsti iš šalies, o sutartys su Turkijos įmonėmis dėl šių radarais sunkiai susekamų lėktuvų dalių gamybos bus atšauktos.

Gynybos ministras Hulusi Akaras telefonu susisiekė su P. Shanahanu ir pareiškė, kad laiško tekstas yra „netinkamas ir neatitinka (NATO) dvasios“, sakoma ministerijos pranešime.

Taip pat pranešama, kad ministrai telefonu kalbėjosi apie F-35 programą ir susitarė pratęsti derybas.

Turkijos siekis įsigyti S-400 sukėlė įtampą NATO sąjungininkių santykiuose. Naikintuvai F-35 yra sukurti veikti sinchroniškai, realiu laiku su NATO karinėmis sistemomis, įskaitant priešraketinės gynybos priemones. Todėl JAV nuogąstauja, kad Rusija, naudodamasi Turkijoje gauta informacija, galėtų tiksliai nustatyti, kiek S-400 sistemos yra pajėgios veikti prieš Vakarų aljansą.

Jeigu Ankara tęs šį savo sandorį, jai gresia skausmingos ekonominės sankcijos.

Tačiau Turkija ne kartą yra pareiškusi, kad „sandoris yra baigtas“. Praėjusį mėnesį H. Akaras pranešė, kad Turkija jau išsiuntė savo personalą į Rusiją mokytis valdyti S-400.

„Niekas negali kelti Turkijai ultimatumo“, – užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu ketvirtadienį sakė žurnalistams.

Trečiadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad tikisi įtikinti JAV neišbraukti Turkijos iš F-35 programos.

Į P. Shanahano laišką Turkija pažadėjo oficialiai atsakyti artimiausiomis dienomis.

2018 metų liepą JAV „perdavė“ Turkijai keturis naikintuvus F-35, tačiau jie liko Amerikoje, pagal oficialią versiją – kad būtų galima apmokyti turkų pilotus.