1. Ar dar norėtumėte būti šiame darbe, kai sulauksite kitų savo darbo pradžios metinių?

Dažniausiai žmonės išeina iš darbo praėjus metams po įsidarbinimo. Koks antras pagal dažnumą laikas? Antri metai. Trečias? Treti prabėgę metai. Jau supratote? Taigi, jeigu jus baugina mintis, kad sukaks dar metai, kai pradėjote šį darbą, – jau dabar imkite ieškoti naujo. Tąsyk atėjus laikui būsite geriau pasiruošę.

2. Ar darbe save realizuojate ir jaučiatės padėties šeimininkas?

Darbai, kuriuose geriausiai save realizuojame, turi vieną bendrą savybę: jaučiamės akinami parodyti maksimaliausius gebėjimus, bet liekame padėties šeimininkai. Kai darbe reikalavimai labai aukšti, bet negalime tvarkytis nepriklausomai, gresia perdegimas. Darbai, kuriuose turime autonomiją, bet stinga iššūkių, kelia nuobodį. (O tie, kuriuose neturime autonomijos ir reikalaujama mažai, patys prasčiausi.) Jeigu darbe nepatiriate iššūkių, negalite dirbti savarankiškai ir šios padėties pakeisti negalite, galbūt metas vynioti meškerę.

3. Ar jūsų viršininkas leidžia atsiskleisti jūsų gebėjimams?

Puikioje savo knygoje Good Boss, Bad Boss: How to Be the Best... and Learn from the Worst (Geras viršininkas, blogas viršininkas: Kaip būti geriausiam ir... pasimokyti iš blogiausio).Stanfordo verslo magistrantūros studijų profesorius Robertas Suttonas atskleidžia, dėl kokių viršininko savybių verta likti dirbti. Jeigu jūsų viršininkas jus paremia, užuot kaltinęs kitus, prisiima atsakomybę, skatina jūsų pastangas, bet neužtveria kelio, turi humoro jausmą, o ne tūžmingą būdą, regis, jums pasisekė.2 Bet jeigu jūsų bosas – priešingybė, verčiau saugokitės ir galbūt net kraustykitės.

4. Ar jūsų atlyginimas padidinamas kas trejus–penkerius metus?

Vienas geriausių būdų gauti aukštesnį atlygį – pereiti į kitą organizaciją. Ir dažnai geriausias metas tam ryžtis pradirbus vienoje vietoje nuo trejų iki penkerių metų. ADP, didžiulė žmogiškųjų išteklių vadybos kompanija, teigia, kad šis laikotarpis kaip tik yra metas, kai subręstate pelnyti didesnį atlygį. Per mažiau negu trejus metus galite nespėti susiformuoti paklausiausių rinkoje įgūdžių. Praėjus daugiau negu penkeriems metams, darbuotojai susisaisto su kompanija ir ima kilti karjeros laiptais, tokiu atveju pradėti kur nors kitur jau sunkiau.

5. Ar darbas atitinka ilgalaikius jūsų tikslus?

Daugybė tyrimų įvairiose šalyse liudija, kad, kai asmeniniai jūsų tikslai dera su organizacijos, kurioje dirbate, žmogus būna laimingesnis ir produktyvesnis. Taigi paskirkite laiko ir užsirašykite du ar tris svarbiausius artimiausių penkerių arba dešimties metų tikslus. Jeigu dabartinis jūsų darbdavys gali padėti jums juos pasiekti, puiku. Jeigu ne, pagalvokite apie pabaigą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)