Po eilinio derybų raundo trindamas rankomis išėjo „tvarkiečių“ atstovas Vytautas Kamblevičius. Jis teigė, kad jo partija kategoriškai pareikalavo spręsti tėvystės-motinystės išmokų tvarką.

„Tvarkiečiai“ iš pradžių reikalavo, kad pirmais metais būtų mokama 100 proc. algos suma, antraisiais – 75 proc. V. Kamblevičiaus teigimu, vakar toks siūlymas buvo atmestas. Šiandien jie nusileido, kad antrais metais būtų mokama ne 75 proc., o 45 proc. dydžio algos suma.

Jis leido suprasti esą tokiam siūlymui linkstama pritarti. Pasak V. Kamblevičiaus, tas kompromisinis sprendimas valstybei kainuotų daugiausiai 50 mln. eurų.

„Vakar buvo visiškai eliminuotas vienas punktas, kur kalbame apie tėvystės-motinystės pinigus, (…) šiandien jau radome kitą kalbą“, – sakė V. Kamblevičius.

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis po susitikimo teigė, kad laukiama skaičiavimų dėl galimybės įgyvendinti reikalavimus.

„Vienintelis dalykas, kas neleidžia šiandien dėti taškų – tai yra žinojimas, kokios yra iš tikrųjų finansinės galimybės. Grįš premjeras, finansų ministras ir bus atsakyta į paskutinius kelis klausimus dėl kitų metų valstybės pajamų ir išlaidų“, – sakė R. Karbauskis.

Jis tikisi, kad galutinis sutarimas dėl programinių punktų jau bus pasiektas pirmadienį.

Artėja prie sutarimo dėl vaiko pinigų

DELFI primena, kad po derybų vakar paaiškėjo, kad koalicija artėja prie sutarimo dėl vaiko pinigų daugiavaikėms šeimoms – 100 eurų, o likusiems – 70 eurų. Šiuo metu vaiko pinigai – 50 eurų visiems, ir 70 eurų – daugiavaikėms šeimoms.

Didinti vaiko pinigus iki 100 eurų reikalavo Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Koalicijos partneriai buvę linkę pritarti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siūlymui kompensuoti senjorams nuo 75 m. būtiniausius vaistus.

„Atrodo, kad tai galėtų būti padaryta. Ten nėra didelės išlaidos“, – vakar sakė R. Karbauskis.

Buvo atmestas „tvarkiečių“ siūlymas dėl Pridėtinės vertės mokesčio lengvatos šviežiai produkcijai. „Valstiečių“ lyderis taip pat skeptiškai įvertino socialdarbiečių siūlymą įvesti papildomą – 32 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifą – padarant sistemą labiau progresyvesnę.

Diskusijos šiais klausimais vyksta premjerui Sauliui Skverneliui atostogaujant. Jis dar savo pozicijos šiais klausimais nėra išsakęs.