„Švenčionių rajone iš viso turime 39 renovuotus daugiabučius ir nors toliau vyksta pavienių daugiabučių renovacija, tuo pačiu metu pagreitį įgauna ir kvartalinė renovacija. Per paskutinį kvietimą renovuoti daugiabučius, gavome finansavimą 9 namams, net 6 iš jų priklauso renovuojamiems kvartalams“, – sako Jovita Rudėnienė, Švenčionių rajono savivaldybės ūkio skyriaus vyr. specialistė.

Švenčionių rajono savivaldybė kvartalų energinio efektyvumo programas pasirengė 2017 m., šiuo metu rajone atnaujinami 3 kvartalai: Švenčionėliuose, Švenčionyse ir Pabradėje. Pasak J. Rudėnienės, Švenčionių savivaldybėje renovuojamuose kvartaluose iki rugpjūčio 1 d. bus baigtos tvarkyti naujos žaidimų aikštelės, šaligatviai, apšvietimas ir pakeisti nuotekų ir vandentiekio vamzdynai.

Svarbiausia – darbų eiliškumas

Pašnekovė pabrėžia, kad įgyvendinant kvartalinę renovaciją, ypač svarbu planuoti darbų eiliškumą. Švenčionyse pirmiausia buvo sutvarkyta miesto infrastruktūra po žeme – šilumos tiekimo tinklai, vandentiekis ir kiti vamzdynai. Vėliau tvarkomi šaligatviai ir aikštelės. Anot J. Rudėnienės, aiškiai suplanuota darbų tvarka padeda išvengti tokių situacijų, kai naujus šaligatvius reikia vėl išardyti, nes kyla poreikis keisti vamzdynus.

„Kvartalinę renovaciją pradėjome nuo požeminių darbų – pirmiausia modernizavome centralizuotus šilumos tiekimo tinklus – likusius nerenovuotus magistralinių vamzdynų bei kvartalinių trasų ruožus. Dabar jie yra pritaikyti renovuotų daugiabučių šiluminės energijos poreikiui“, – akcentuoja pašnekovė.

Dabar kvartalinės renovacijos darbai Švenčionyse persikelia į renovuojamų daugiabučių kiemus – atnaujinamos automobilių stovėjimo aikštelės, išnaudojant tinkamas kiemų erdves. Išlyginamas paviršius ir paklojama speciali „žalių korių“ danga. Tokiu būdu praplečiamos stovėjimo aikštelės keliamos už kvartalo ribų, kad kiemų erdvė būtų pritaikyta poilsiavimui, o ne užstatyta automobiliais. Tuo pačiu metu atnaujinami ir kvartalo šaligatviai bei keliai. Toks darbų organizavimas lemia, kad vienu metu kardinaliai pasikeičia kvartalo veidas.

Ji priduria, kad kiekviename renovuojamo kvartalo kieme įrengtos skirtingos vaikų žaidimų aikštelės – gyventojai gali migruoti iš vieno kiemo į kitą, nes ten laukia skirtingos pramogos vaikams. Aplink renovuotus kvartalus yra įrengti didesni sporto aikštynai su krepšinio, futbolo aikštelėmis, naujos rampos riedlentininkams, dviratininkams, vaikų žaidimų aikštelės. Tokia infrastruktūra lemia, kad jaunimui ir vaikams šalia namų yra ką veikti. Norintiems laiką leisti ramiau – įrengtos pavėsines, stalai žaisti šaškėmis.

Šalia kvartalinės renovacijos įgyvendinimo priemonių vyksta ir kiti projektai – įrengtos požeminės konteinerines aikštelės, kuriuose sumontuoti šiuolaikiški požeminiai, pusiau požeminiai ir antžeminiai konteineriai rūšiuojamajam atliekų surinkimui. Jie pakeitė jau daugelį metų naudojamus, nusidėvėjusius plastikinius konteinerius.

Daugiabutis Švenčionyse

Išjudino gyventojus

„Renovacijos procesas „išjudino“ gyventojus pradėti bendrauti, ieškoti kompromisų, bendrų renovacijos sprendimo būdų. Namo renovacija pirmiausia paskatina bendruomeniškumą tarp pačių kaimynų“, – pastebi J. Rudėnienė.

Anot jos, namo atnaujinimas padeda suvienyti gyventojus – dažnai ir po renovacijos gyventojai išlieka stipria bendruomene ir aktyviai prisideda prie tolimesnio gyvenimo kokybės gerinimo savo aplinkoje.

Proga gauti atsakymus

Visgi J. Rudėnienė pažymi, kad prieš renovaciją ir jos metu vykstantys gyventojų susitikimai svarbūs ir kitu – kur kas praktiškesniu aspektu. Tai galimybė žmonėms gauti atsakymus į rūpimus klausimus, išaiškinti nerimą keliančias namo atnaujinimo detales, paneigti neteisingus stereotipus.

Renovacija stiprina kaimynų bendravimą ir kitaip: atnaujinta jaukesnė aplinka skatina žmones daugiau laiko praleisti ne namuose, o greta jų – kiemuose, žaidimų aikštelėse, sutvarkytose alėjose. Tai ypač pastebima ten, kur įgyvendinama kvartalinė renovacija ir daug dėmesio skiriama aplinkos tvarkymui: „Anksčiau šios erdvės būdavo tuščios, žmonės išvažiuodavo laisvalaikio leisti kitur, o po renovacijos situacija keičiasi kardinaliai – kvartalų kiemai pilni bendraujančių žmonių ir veiksmo.“

Ne mažesnis nei 20 proc. energijos sutaupymas

Įgyvendinant kvartalo energinio efektyvumo didinimo programas, reikėtų nepamiršti, kad turi būti pasiektas ne mažesnis nei 20 proc. kvartale suvartojamos energijos sutaupymas. Dėl šio reikalavimo labai svarbu skaičiuoti kvartalo sunaudojamą energijos kiekį ir planuojamus sutaupymus.

Nors didžiąja dalimi energijos sutaupymai susiję su daugiabučių renovacija, bet įgyvendinant Kvartalo efektyvumo didinimo programą, reikia realizuoti daugiau nei dvi energinį efektyvumą didinančias priemones. Pavyzdžiui, neužtenka renovuoti tik viešuosius pastatus ir daugiabučius, dar galima modernizuoti šilumos tiekimo tinklus ir neefektyvų gatvių apšvietimą pakeisti energiškai efektyvesniu. Papildomai reikėtų ir gyvenimo kokybę kvartele didinančių priemonių – įrengti vaikų žaidimo aikšteles, dviračių takus, automobilių parkavimo aikšteles ir pan.

Švenčionių atstovė pabrėžia, kad Švenčionių savivaldybė ne tik organizuoja kvartalinės renovacijos procesą rajone, bet ir aktyviai ieško finansavimo galimybių šiems projektams įgyvendinti. Taip pat ir pati savivaldybė iš savo biudžeto lėšų finansuoja dalį darbų.

Šiandien, remiantis paskutinių dviejų kvietimų teikti paraiškas daugiabučiams atnaujinti duomenimis, matyti, jog savivaldos indėlis didinant pastatų energinį efektyvumą artimiausioje ateityje tik didės – beveik 80 proc. visų projektų planuojama įgyvendinti per savivaldybes. Į kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas visoje Lietuvoje jau įtraukta 117 kvartalų, o vieną iš geriausių kvartalinės renovacijos praktikų šiuo metu demonstruoja būtent Švenčionių rajonas.

Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) visus Lietuvos gyventojus kvietė įvertinti geriausius 2017-2018 m. įgyvendintus renovacijos projektus ir išrinkti Metų renovacijos projektą. Balandžio 30 d. buvo paskelbti balsavimo, kuris vyko naujienų portale Delfi.lt ir BETA „Facebook“ puslapyje laimėtojai, kuriais tapo daugiabučiai iš Marijampolės ir Šiaulių.

Užsakymo nr.: PT_81452709