aA
Karšti orai verčia mus kurti pabėgimo į gamtą planus, o laikas gamtoje neatsiejamas nuo mėsos kepimo ant žarijų. Šašlykai vis dar išlieka vienu populiariausių ir mėgstamiasių lietuvių patiekalų vasarą. Kad pamėgti receptai nepabostų, siūlome išbandyti šį tą naujo – atrinkome 8 originalius marinatus, kurie puikiai suminkštins mėsą ir suteiks jai naujų skonių. O galbūt kuris nors marinatas ilgainiui taps jūsų vizitine kortele.
Granatų marinatas
© Shutterstock

Daugelis marinatų ne tik padeda pagerinti mėsos skonį ir suminkština ją, bet ir atlieka konservanto vaidmenį, kuris itin svarbus karštuoju laiku.

Keli naudingi patarimai

1. Rekomenduojama mėsą marinuoti stikliniame arba keramikiniame inde.

2. Marinatui geriausia rinktis tik vieną produktą, kuriame yra rūgšties.

3. Kad šašlykas būtų aromatingesnis, naudokite trintą česnaką ir plonai pjaustytus svogūnus bei žalumynus.

4. Labai svarbu gerai rankomis išmaišyti mėsą ir marinatą, kad šašlykas išsimarinuotų tolygiai.

5. Sūdyti mėsą rekomenduojama stambia jūros druska.

6. Žoleles į marinatą geriau dėti šakelėmis, kadangi jų smulkios dalelės greitai sudega ir gadina tiek mėsos skonį, tiek išvaizdą.

1. Granatų marinatas

Šis marinatas garantuoja, kad šašlykas bus švelnus ir gardus, nesvarbu, kokią mėsą bepasirinktumėte.

Ingredientai:
– Druskos pagal skonį
– Pipirų pagal skonį
– Svogūnas – 1 vnt. (pjaustomas žiedais)
– Granatas – 1 vnt. (grūdeliai ir žievė)
– Granatų sultys – 500 ml
– Mėsa – 1 kg
– Koriandro pagal skonį

Rekomenduojama mėsą palaikyti šiame marinate ne mažiau 2 val., tuomet rezultatas tikrai maloniai nustebins. Net kieta aviena granatų marinate virsta sultinga ir labai skania.


Greipfrutai
Greipfrutai
© Shutterstock


Šis marinatas taip pat tinka bet kokiai mėsos rūšiai. Jis mėsai suteiks pikantiškos rūgštelės skonio ir minkštumo.
Ingredientai:
– Mėsa – 1kg
– Greipfrutas – 1 vnt. (sultys)
– Druskos ir pipirų pagal skonį
– Kalendra – 50 gr. (stambiai sukapota)

Rekomenduojama mėsą laikyti šiame marinate ne mažiau 5 val.

Jautienos marinavimas aliejuje
Jautienos marinavimas aliejuje
© Shutterstock


Kokybiškas alyvuogių aliejus gali suminkštinti net kietą jautieną, kuri ištirps burnoje. Daugelis jautieną laiko netinkama šašlykams ir renkasi kiaulieną arba avieną, tačiau šis marinatas su jautiena daro stebuklus. Įvertinsite ją iš naujo.
Ingredientai:
– Mėsa – 1 kg
– Druskos, pipirų pagal skonį
– Sausas bazilikas – žiupsnelis
– Svogūnas – 1 vnt. (supjaustytas žiedais)
– Alyvuogių aliejus – 50 ml

Sumaišykite visus ingredientus inde, sudėkite mėsą ir gerai išminkykite. Rekomenduojame šiame marinate palaikyti mėsą 6-7 valandas.

Imbiero marinatas
Imbiero marinatas
© Shutterstock

Šis marinatas puikiai tinka vištienai, kiaulienai, kiaulienos šonkauliukams ir veršienai.

Ingredientai:
– Mėsa – 1kg
– Druskos, pipirų – pagal skonį
Sojos padažas – 2 a. š.
– Česnakas – 3 skiltelės
– Imbieras – 1 сm (tarkuotas)
– Laimo sultys – 2 a. š.

Sumaišykite visus ingredientus ir užmarinuokite supjaustytą mėsą. Palaikykite mažiausiai pusvalandį kambario temperatūroje, jei patiekalą gaminate iškart, arba šaldytuve parą, jei kepimui ruošiatės iš anksto.


Teriyaki marinatas
Teriyaki marinatas
© Shutterstock


Tai puikus pasirinkimas vištienos šašlyko ir Rytų virtuvės gerbėjams. Vištienos šašlykas bus šiek tiek saldus, pikantiškas ir gardžiai kvepės.
Ingredientai:
– Vištiena – 1 kg
– Teriyaki padažas – 3 valg. š.
– Česnakas – 2 skiltelės
– Rozmarinas – 2-3 šakelės
– Sojos padažas – 1 valg. š.
– Druskos, pipirų pagal skonį


Šiame marinate vištieną reikėtų palaikyti ne mažiau negu 1 val.


Mėtų marinatas
Mėtų marinatas
© Shutterstock


Juo labai tinka marinuoti kiaulieną ir veršieną.
Ingredientai:
– Mėsa – 1kg
– Alyvuogių aliejus – 5 valg. š.
– Česnakas – 2 skiltelės
– Druskos, pipirų pagal skonį
– Baltas vynas – 50 ml
– Mėtos – 6-10 šakelių

Geriausia mėsą šiame marinate palaikyti šaldytuve per naktį. Šašlykas bus labai švelnus ir gardus, turės gerą aromatą.


Stipri juodoji arbata
Stipri juodoji arbata
© Shutterstock


Kaip bebūtų keista – arbata yra puikus marinatas, kuris tinka kiaulienai, avienai ir veršienai.

Ingredientai:

– Mėsa – 1 kg
– Juoda arbata – 50 gr ( 1 pakelis)
– Druskos, pipirų pagal skonį

Užpikite arbatą užvirusiu vandeniu, po 15 min arbatą užpilkite ant mėsos ir palaikykite šiame marinate ne mažiau negu 3 val. Arbata mėsą suminkštins ir suteiks jai tamsų auksinį atspalvį.


Garstyčios
Garstyčios
© Shutterstock


Mėsą tobulai sušvelnins slaptas garstyčių ir ryžių acto marinatas.
Ingredientai:
– Mėsa didkesniams – 1 kg
– Česnakas – 3 skiltelės
– Garstyčios – 1/3 puodelio
– Klevų sirupas – 1/4 puodelio
– Ryžių actas – 1/4 puodelio
– Alyvuogių aliejus – 3 valg. š.
– Petražolės (kapotos) – 1/3 puodelio
– mediniai iešmeliai – 16-20 vnt.

Gaminimo eiga:

1. Mėsos gabalą perpjauti per pusę ir išilgai pjaustyti plonomis juostelėmis, kad jų būtų apie 16-20.

2. Marinatui: dideliame inde sumaišykite visus ingredientus ir sudėkite į juos mėsą. Gerai išmaišykite ir pastatykite į šaldytuvą 1-8 val.

3. Įkaitinkite grilį, mėsą suverkite ant iešmelių ir kepkite po 2 minutes iš kiekvienos pusės.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.