Pasak „Lietuvos energijos“ Inovacijų centro vadovo Vytauto Kiero, kuris savo patirtimi ir įžvalgomis dalinosi technologijų ir inovacijų festivalyje LOGIN, tokio dydžio saulės jėgainės pastatymas tikriausiai būtų iššūkis. Tačiau tam yra alternatyvus sprendimas – tapti gaminančiais vartotojais, kurie net ir neturėdami galimybės įrengti jėgainės ant namų stogo, galės savo reikmėms elektrą gamintis nuolatiniu būdu bet kurioje Lietuvos vietoje. Lietuvos vartotojai vieni iš pirmųjų Europoje jau greitai galės tokia galimybe pasinaudoti.

Lietuvos planuose – nutolusių saulės jėgainių modelis

„Džiugu, kad Lietuvoje planuojama perimti geriausią JAV praktiką – įgyvendinti unikalų gaminančių vartotojų veikimo modelį ir tapti vienais iš pionierių Europoje. Šio modelio esmė yra nutolusių saulės jėgainių įrengimas. Nutolusi saulės jėgainė – tai jėgainė, kuri, skirtingai nei kitos šiuo metu Lietuvoje pastatytos jėgainės, yra geografiškai nutolusi nuo gyventojo namų, kur elektra suvartojama, o pačia elektrine dalijasi kelios dešimtys, šimtai ar tūkstančiai vartotojų“, – sako V. Kieras.
Vytautas Kieras

Specialisto teigimu, toks modelis vartotojui leistų turėti jėgainę, pavyzdžiui, kažkur laukuose, o jos pagamintą elektros energiją naudoti bute ar kitur. Svarbu tai, kad tokią nutolusią jėgainę galėtų turėti ne tik individulių namų, bet ir butų gyventojai, kurie šiuo metu neturi galimybės elektros energiją pasigaminti patys. Tokio modelio įgyvendinimas Lietuvoje būtų svarbus žingsnis ir galėtų tapti inovatyviu pavyzdžiu kitoms valstybėms.

Skaičiuojama, kad vien JAV nutolusių jėgainių pajėgumai galėtų siekti 84 GW, jų savininkais būtų daugiau kaip 9 milijonai klientų, o bendros investicijos į tokio tipo programas sudarytų 120 milijardų JAV dolerių. Viena pirmaujančių valstijų šioje srityje – Masačusetsas šių metų kovo mėnesį baigė vieną didžiausių tokio tipo projektų, kuriame 7,1 MW saulės jėgainės generuojamą „žalią“ elektros energiją naudos keli tūkstančiai Masačusetso gyventojų.

Modelio praktinis įgyvendinimas

„Šiuo metu sėkmingai kelią skinasi LR energetikos ministerijos inicijuoti teisės aktų pakeitimai, kurių priėmimas ir įsigaliojimas kiekvienam iš mūsų leistų tapti gaminančiu vartotoju ir turėti nutolusią saulės jėgainę. Šie pakeitimai itin reikšmingi, nes pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus ne visi vartotojai gali tapti gaminančiais – pavyzdžiui, butų gyventojai tokios galimybės neturi, vadinasi, jie taip pat neturėtų galimybės įsigyti nutolusią saulės jėgainę. Tokia situacija neatitiktų nutolusių jėgainių modelio“, – sako V. Kieras, pridurdamas, kad teisės aktų pakeitimai yra ne vienintelis uždavinys, kurį reikia išspręsti.

V. Kiero teigimu, ne mažiau aktualus klausimas yra nutolusių saulės jėgainių statyba bei jų įsigijimas norint tapti gaminančiu vartotoju. Lietuvoje turėtų atsirasti speciali internetinė platforma, jos dalyviai būtų verslas ir gyventojai, kurie galėtų įsigyti nutolusias saulės jėgaines, bei saulės jėgainių projektus vystančios specializuotos įmonės.

„Platforma sudarytų galimybes saulės jėgainių projektą vystančioms įmonėms joje skelbti statomas ar jau pastatytas nutolusias jėgaines ir tokiu būdu kviesti gyventojus ar verslo įmones įsigyti atitinkamą jėgainės dalį, – paaiškina specialistas. – Gyventojas, ar verslas, tokią jėgainės dalį galėtų pirkti arba nuomotis. Tokiu būdu viena pastatyta saulės jėgainė būtų padalinta nuosavybės arba nuomos teise kelioms dešimtims ar šimtams vartotojų, kurie patys pasigamintų elektros energijos.“

Pasak specialisto, ši platforma taip pat būtų naudinga ne tik jos projektą vystančioms įmonėms, bet ir saulės jėgainės dalį siekiantiems įsigyti ar nuomotis asmenims – platforma jiems suteiktų galimybę jėgainę išsirinkti pagal atitinkamus kriterijus – tokius kaip kaina, jėgainės vieta, naudojama įranga, vystytojo žinomumas ir pan.

Nauda – ne tik finansinė

„Tapus gaminančiu vartotoju, valdančiu nutolusią jėgainę, kliento kiekvieno mėnesio sąskaita už elektros energiją sumažėtų tiek, kiek pagamino jo nusipirkta ar išsinuomota nutolusi saulės jėgainė. Tokiu būdu mes galėtume būti tikri dėl elektros energijos kainos 15–20 metų į priekį, o tai yra itin aktualu daugeliui iš mūsų. Be to, savo jėgainėje vasaros metu pagamintą perteklinę elektrą vartotojas galėtų suvartoti žiemą, „pasaugodamas“ ją tinkle. Tiesa, papildomai reikėtų sumokėti „pasaugojimo“ tinkle mokestį“, – sako V. Kieras.

Jis taip pat priduria, kad nutolusių saulės jėgainių nauda yra ne tik finansinė: „Dėl nutolusių jėgainių kiekvienas iš mūsų galėtume būti energetiškai nepriklausomas, nes elektros energiją savo namams pasigamintume patys. Be to, tai leistų tapti ir „žaliu“ vartotoju, elektros energiją gaminančiu iš atsinaujinančio elektros energijos šaltinio – saulės“, – nutolusių saulės jėgainių naudas vardija V. Kieras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)