Technikos išmanumo didinimo kryptimi, diegdama tiksliosios žemdirbystės sprendimus, dirba ir Švedijos kompanija Väderstad. Prieš ketverius metus Väderstad pristatyta revoliucinė sėjamųjų inovacija – sėklų skaitiklis „SeedEye“ – gerokai išplėtė sėjos mašinų galimybes ir pradėjo naują sėjamųjų tobulinimo etapą. Naujovė papildė kompanijos sėjos mašinų valdymo planšetėmis programos „E-Control“ funkcijas.

Väderstad Rapid ir Tempo sėjamosiose pirmiausia įdiegta išmanioji „E-Control“ sistema jau pritaikyta ir kitose Väderstad sėjamųjų modeliuose. Pernai įmonė atnaujino ir Väderstad Spirit 600-900C sėjamąsias su lokalinio trąšų įterpimo įranga. Iki šiol išmanusis valdymas buvo galimas tik įprastose (be tręšimo sistemos) Spirit mašinose. Dabar ir didesnieji (6; 8 ir 9 m darbinio pločio) Spirit modeliai su tręšimo įranga jau gali būti užsakomi su „E-Control“ sistema ir valdomi planšete.

Atnaujinta Väderstad Spirit 600C šį pavasarį demonstracijų ture po Lietuvą.

Didelės galimybės

Ką gali „E-Control“? Gali išties daug. Vieno planšetės mygtuko paspaudimu galima reguliuoti darbinį gylį, keisti sėklų ir trąšų normą arba stebėti sėjos tikslumą nestabdant traktoriaus. „E-Control“ suteikia galimybę automatiškai išjungti dozavimą galulaukėse, pakelti ir nuleisti viena po kitos darbines sekcijas, automatiškai keisti sėklų ir trąšų normą. Neišlipant iš kabinos ir nestabdant traktoriaus, lengvai reguliuojamas sėklų noragėlių slėgis, priekinių padargų dirbimo intensyvumas ar galinių akėčių spaudimas. Sėjamosios valdymo planšetėje kaupiami atlikto darbo duomenys: koks plotas pasėtas, kiek įterpta sėklos ir trąšų. Įrenginyje rodomas ir sėjamosios važiavimo greitis. Kad būtų galima automatiškais keisti trąšų ir sėklų normą bei automatizuoti sekcijų valdymą per „Task Controller“, be abejo, su sėjamaja agreguojamas traktorius turi būti su automatine vairavimo sistema ir „ISOBus“ sąsaja.

Pneumatinių Väderstad Spirit Combi sėjamųjų atnaujinimas susijęs ne tik su išmaniosiomis technologijomis. Mašinos dirvos dirbimo sekcijos užsikimšimo riziką drėgnomis sąlygomis sumažino trijų stipinų užspaudimo ratukai (ankstesnėse kartos mašinose jie buvo 4 stipinų). Kad sėkladėžę būtų lengviau išvalyti, padidintas jos dugno nuolydis.

Kaip išskirtinę šių mašinų savybę gamintojas nurodo unikalią kopijavimo sistemą, kuri užtikrina itin tikslų sėklos įterpimą nustatytu gyliu. Pasak Lietuvos įmonės Väderstad vadovo Romo Naudžiūno, Lietuvos ūkininkai šio modelio sėjamąsias labiausiai vertina dėl tiksliai išsėtos reikiamos sėklų normos, dėl tikslaus jų įterpimo į dirvą, labai tolygaus sudygimo, dėl paprasto ir lengvo valdymo. „Dažnai minimas ir dar vienas privalumas – sėjamajai Spirit nereikia galingo traktoriaus“, – žemdirbių atsiliepimus apibendrina R. Naudžiūnas.

2019 m. pasėliai Žemaitijoje po sėjos su Spirit 600C.

Esmė slypi detalėse

Spirit technologijos pagrindas – greitai reaguojanti sėklų noragėlių sistema, kuri prisitaiko prie bet kokių nelygumų, išlaikydama pastovų sėjos gylį. Sėjamosios sėklų noragėlis turi dvigubus sėklų diskus, sujungtus su didelio skersmens, pastovų gylį išlaikančiu prispaudimo ratuku. Kiekvienas noragėlis atskirai sumontuotas ant svirties su gumos elementais, o sėjos gylis nustatomas, reguliuojant hidraulinį slėgį. Dėl įrengto aktyvaus noragėlių slėgio valdymo sėjamoji užfiksuoja, ar ji yra kalvos viršuje, ar nuokalnėje. Automatinės sklendės kompensuoja hidraulinio slėgio padidėjimą ar sumažėjimą. Tokiu būdu išlaikomas pastovus, iš anksto nustatytas sėklų noragėlių slėgis, nepriklausomai nuo jų darbinio kampo į dirvą sėjamosios atžvilgiu. Šios sistemos rezultatas – įspūdingai tikslus sėklų įterpimas ir tolygus sudygimas visame lauke.

Pasak R. Naudžiūno, kad sėklos visada būtų tolygiai paskirstomos, sėjamosios sėklų skirstytuvai sumontuoti aukščiau. Tokioje padėtyje sėklavamzdžiai lieka nuleisti kampu net ir dirbant kalvotuose laukuose, todėl užtikrinamas tolygus sėklų paskirstymas visu darbiniu pločiu. Dar vienas šios mašinos pranašumas – labai tikslus sėklų dozavimas. „Sėjamosiose Spirit naudojama didelio tikslumo dozavimo sistema „Fenix II“. Stiprus elektros variklis leidžia sėti didelėmis normomis važiuojant dideliu greičiu“, – pabrėžia įmonės vadovas.

Priklausomai nuo modifikacijos („FIX“ ar „NORDIC“), sėjamosios su trąšų įterpimo įranga gali terpti trąšas skirtingais atstumais. „FIX“ sistema trąšas terpia 5 cm pločio juostomis su 125 mm tarpais prieš kiekvieną sėklų eilutę. Trašų įterpimo gylį galima reguliuoti iš traktoriaus kabinos. „Nordic“ versija trąšas terpia į kas antrą tarpą tarp sėklų eilučių 250 mm atstumu. Taip trąšos patenka į vagutes 6,25 cm atrumu nuo kiekvienos sėklų eilutės. Šio tipo sėjamosiose sumontuoti agresyvūs diskiniai trąšų noragėliai, įterpiantys trąšas, labai stipriai į žemę spaudžiant noragėlių diskus. Tai yra naudinga taikant įprastinę žemės dirbimo technologiją, jei pavasarį įsivyrauja sausra ir įdirbamo žemiau sėklų guoliavietės sluoksnio gali išdžiūti sėklų vagutė.

Kaip ir ant kitų švediškų sėjamųjų, ant Spirit galima montuoti BioDrill sėjamąsias įsėliui pasėti. Švedijos kompanija šio tipo sėjamąsias pritaikė ne tik įsėliui, bet ir startinėms trąšoms įterpti bei cheminėms apsaugos nuo šliužų granulėms išbarstyti.

Šį pavasarį atnaujinta Spirit 600C demonstracijų ture po Lietuvą. Daugybė ištobulintų  smulkmenų lemia nepriekaištingą ir tolygų sudygimą.

Kiekviena sėkla tarsi įterpta ranka

Pasvalio rajone ūkininkaujantis Valdas Mulevičius su švediškais agregatais gerai pažįstamas. Dar 2004-aisiais jis įsigijo Väderstad Rapid 4 m sėjamąją, antrąją tokio paties modelio, tik naują pirko 2012-aisiais. Pernai Rapid 400C jis pakeitė į Spirit 600C su lokalinio trąšų įterpimo įranga. „Švediška kokybė man gerai pažįstama“, – tikina Valdas.

Valdymo sistema „E-Control“ jau pritaikyta ir Väderstad Spirit 600-900C sėjamosiose su lokalinio trąšų įterpimo įranga.

Kaip ir dauguma sąnaudas mažinančių žemdirbių Mulevičiai atsisakė plūgo ir dabar aria tik sunkesnes dirvas. Minimaliam žemė dirbimui jie pasirinko taip pat Švedijoje pagamintas mašinas – lėkštinį 6,5 darbinio pločio Väderstad Carrier 650 ir universalų 5 m darbinio pločio Väderstad TopDown 500 skutiklius. Nuo 1992 m. augalininkyste besiverčiantis ūkininkas kartu su sūnumi Kasparu valdo 700 ha. Augina grūdines, aliejines ir ankštines kultūras.

Nors buvusioms Rapid sėjamosioms Valdas priekaištų neturėjo, tačiau vis dažniau žvilgtelėdavo į didesnio pločio Spirit sėjamąją. „Mačiau, kaip mašina dirba kituose ūkiuose, per demonstracijas. Imponavo geras dirvos reljefo kopijavimas, kuriam nėra lygių. Stebėjau kaip dygsta su ja pasėtas pasėlis. Sudygimo tolygumas kėlė nuostabą. Tartum kiekvieną grūdą kas įterpė ranka tiksliai kaip su liniuote išmatuotame gylyje vienodais atstumais“, – ir dabar technikos galimybėmis stebisi V. Mulevičius.

Valdymo sistema „E-Control“ jau pritaikyta ir Väderstad Spirit 600-900C sėjamosiose su lokalinio trąšų įterpimo įranga.

Ūkininkai su Spirit dirba jau antrąjį sezoną. Su nauja sėjamąja pasėta iš viso apie 1 400 ha. Tik sėjant salyklinius miežius kartu ir lokaliai įterpiamos startinės trąšos. Kiti pasėliai tręšiami organinėmis trąšomis – paukščių mėšlu. Praėjusį rudenį Spirit 600C pasėjo per 100 ha žieminių rapsų ir per 300 ha žieminių kviečių, o šį pavasarį– 150 ha pupų ir 180 ha salyklinių miežių. „Sėjamoji, kaip ir deklaruoja gamintojas, gali sėti gana dideliu greičiu, ir sėjos kokybė dėl to nė kiek nenukenčia. Per dieną (13-14 val.) mes pasėjame iki 70 ha. Vidutinis važiavimo greitis - 15 km/val.“, - patirtimi dalijasi V. Mulevičius.

Spirit: tikslus sėklų įterpimas ir puikus sudygimas

Spirit 600C agreguojama su 280 AG traktoriumi. Pasak jo, į naują mašiną buvo verta investuoti. „Ūkis padidėjo, o žmonių mažėja. Turime investuoti į našesnę techniką, kad su mažesniu kolektyvu galėtume padaryti ir daugiau, ir greičiau“, – pabrėžia V. Mulevičius.

Užsakymo nr.: PT_81421379