„Neįtikėtino masto vagis ir melagis. Politinis lavonas“, – byloja paantraštė po Rusijos prezidento pavarde. Paminklinėje lentoje įrašytas ir menamas V. Putino gyvenimo laikotarpis – gimimo metai ir 2019-ieji – pramanyta jo mirties data, rašoma „Laisvosios Europos radijo“ portale.

Birželio 5 d. šio pajuokai skirto objekto vaizdai buvo paviešinti „Agit Rosija“ grupės „Twitter“ paskyroje. Minėta grupė save tapatina su federaliniu agitacijos, naujienų ir gatvės protestų kanalu. Paminklo nuotraukų komentarui buvo pasirinkti epitafijos žodžiai.

Tokio tipo akibrokštų pastarosiomis savaitėmis buvo ne vienas. Nuo kovo mėnesio pajuokai skirtų paminklų su V. Putino veido atvaizdais buvo pastebėta ne mažiau kaip aštuoniuose Rusijos miestuose. Šis reiškinys ne be pagrindo imtas vadinti koordinuota protesto akcija.

Pirmas toks paminklas buvo pastatytas kovo 10 d. Naberežnyje Čelnuose, Totorijoje. Netrukus buvo sulaikyti prie jo atsiradimo, kaip spėjama, prisidėję aktyvistai.

Kiek vėliau buvo pranešta apie panašų antkapį Maskvoje. Dar vėliau radosi ir trečias – jau Berlyne. Balandžio 3 d. akcijos entuziastų iniciatyva analogiškas paminklas buvo pastatytas šalia Sankt Peterburgo Šv. Izaoko katedros. Pastarasis sulaukė kur kas daugiau dėmesio nei ankstesni.



Už kelių antkapių atsiradimų atsakomybę prisiėmė „Agit Rosija“. Balandžio mėnesį per interviu portalui „Meduza“ organizacijos atstovas Grigorijus Kudriavcevas nurodė, kad grupė buvo suburta atsiradus atitinkamai nišai – gerokai sumažėjus protestų Rusijos gatvėse.

„Judėjimas subūrė skirtingo amžiaus ir politinių pažiūrų žmones. Visus juos sieja troškimas kovoti su diktatūra, totalitarizmu ir V. Putino kurstoma propaganda“, – sakė jis naujienų portalui.

G. Kudriavcevas paaiškino, kad „Agit Rosija“ priklausantys aktyvistai linkę išlaikyti anonimiškumą ir daugelis nėra pažįstami tarpusavyje.

Įžūliausiu šios grupės surengtu protestu reikėtų pavadinti 2018-ųjų gruodį surengtą akciją. Sankt Peterburgo metro tuneliuose aktyvistai tada išstatė plakatus, iš kurių žvelgė kalėdinėmis kepuraitėmis pasipuošę V. Putinas ir šalies ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas, sveikinantys tautą su Naujaisiais metais.

„Mūsų dovana jums – tai augančios kainos, augantys komunaliniai mokesčiai, auganti dujų kaina, vėlesnis pensinis amžius“, – skelbė plakatai, primindami keletą pastaraisiais mėnesiais Rusijos vyriausybės paskelbtų aršias diskusijas sukėlusių politinių potvarkių.

Pastaraisiais metais Kremlius priėmė keletą įstatymų, numatančių didesnę kovotojams prieš tvarką tenkančią atsakomybę, tačiau kokia galėtų būti oficiali valdžios reakcija į V. Putino antkapius, kol kas neaišku.

Kovo mėnesį VK (rusiškas „Facebook“ atitikmuo) naudotojai pranešė, kad iš socialinio tinklo puslapių dingsta pajuokai skirtų šių netikrų paminklų atvaizdai.



Kalbėdamas su portalu „Meduza“, VK atstovas paaiškino, kad nuotraukos buvo pašalintos reaguojant į pastabas, esą, jos klaidina naudotojus. Kas pateikė tokių nusiskundimų, neaišku.

Antkapių radimosi tendencija sutampa su V. Putino ir jo vyriausybės reitingų smukimu ir atviresniu Rusijos piliečių noru protestuoti.

Aktyvistų taikiniu tapo ne tik V. Putinas. Kai kur kovojama už idealus ir principus, kuriuos, anot oponentų, šalies vadovas pastatė į pavojų.

Naktį iš birželio 4 į 5 d. Jekaterinburge vietinio naujienų kanalo 66.ru žurnalistai ir menininkas Roma INK ant miesto sienų nupiešė tris kiek kitokius paminklinius antkapius.

Vienas iš jų skirtas kapui, kuriame palaidota religijos laisvė, numarinta 2013-aisiais, t. y. tais metais, kai V. Putinas patvirtino įstatymą, draudžiantį tikinčiųjų jausmus žeidžiančius pasisakymus.

Antras ženklina susirinkimų laisvės mirtį 2012-aisiais, kai buvo įvesti protestų apribojimai.

Trečias skelbia apie saviraiškos laisvės mirtį 2019-aisiais, kai įteisinami leidimai bausti už neva melagingos informacijos skleidimą ir nepagarbos oficialiems pareigūnams, valstybės institucijoms bei simboliams demonstravimą.