Pergalė prieš A. Joshua – viena didžiausių staigmenų sunkiasvorių bokso istorijoje

Sekmadienį, birželio 2-ąją, A. Ruizo sėkme tikėjo nedaugelis, bet susidaro įspūdis, kad visos aplinkybės žadėjo sensaciją. Ekspertai dvikovos favoritu laikė A. Joshua, tačiau savo nuomonę reiškė labai atsargiai. Nerimavo netgi Eddie Hearnas – brito A. Joshua vadybininkas. Jis apie A. Joshua varžovus visuomet dėl visa ko atsiliepia korektiškai, tačiau šį kartą jo žodžiuose buvo galima jausti nerimą. „A. Ruizas – stiprus boksininkas. Jis jau ne sykį pademonstravo tvirtą charakterį, kovojo net ir traumuotas. Jis pasižymi neblogu stiliumi – Anthony teks prie jo prisitaikyti. Bijau, kad jis gali pridaryti nemažai problemų“, – kalbėjo vadybininkas.

Tad A. Ruizas pasistengė ir čempionui pridarė tiek problemų, kiek tik galėjo. Andy pergalė – viena didžiausių sensacijų sunkiasvorių kategorijos istorijoje. Ši kova bet kokiu atveju tikrai įeina į didžiausių tokių sensacijų trejetą. A. Ruizo pergalės koeficientas perlipo 25,0.

Būdamas 12 metų kovojo su suaugusiais

Vaikystėje Andy, kaip ir jo tėvas, Andy vyresnysis, turėjo dvi didžiąsias meiles: boksą ir beisbolą. Boksuotis A. Ruizas jaunesnysis pradėjo būdamas šešerių, o jau po dvejų metų jo tėtis suprato, kad sūnus toliau eis būtent šiuo keliu. Jis ir buvo pirmasis mažojo Andy treneris. „Jis turi tris seseris. Nuo pat ankstyvos vaikystės jis kalbėjo, kad taps sergėtoju. Jis sakė: „Tėti, aš būsiu stiprus ir niekados niekam neleisiu skriausti savo artimųjų. Aš būsiu čempionas“, – prisimena A. Ruizas vyresnysis.

Augdamas Andy buvo apkūnus vaikinukas, tačiau papildomas svoris jam visai netrukdė – savo greičiu jaunasis kovotojas pranokdavo ne tik bendraamžius. Prieš kovą su A. Joshua A. Ruizas vyresnysis prisiminė linksmą istoriją. „Žinojau, kad Andy potencialas yra didžiulis, nes būdamas 12 metų amžiaus jis paklodavo trisdešimtmečius vyriškius.

Kaimynystėje gyvenę policijos pareigūnai prašydavo pasipraktikuoti ir išmėginti jėgas su Andy, tačiau ringe jie nežinodavo, kaip jam pasipriešinti. Manau, kad tas pats gali nutikti ir A. Joshua – boksininkas tiesiog nežinos, ką jam daryti. Jūs matėte Andy greitį ir jo smūgius į kepenis?“, – pasakojo boksininko tėtis, kurio žodžiai pasirodė esantys pranašiški.

A. Ruizas pasižymėjo puikia mėgėjo karjera: jis iškovojo daugiau nei šimtą pergalių ir patyrė tik penkias nesėkmes. Būdamas 18, meksikietis dukart mėgino įveikti atranką į 2008-ųjų Pekino olimpines žaidynes, tačiau abu kartus pralaimėjo. Dar ketverių metų impulsyviu būdu pasižymintis Andy laukti nenorėjo, todėl perėjo į profesionalų sportą.

Andy Ruizas

Papildomas svoris nekliudo: jis yra vienas greičiausiai smūgiuojančių pasaulio sunkiasvorių

A. Ruizas visai nepanašus į bokso čempioną – jis labiau primena vyriškį, per vakarą išmaukiantį tris ar keturis litrus alaus ir iki vėlumos užsisėdintį bare. Per savo debiutinę profesionalų kovą Andy svėrė daugiau nei 135 kilogramus (jo ūgis – 188 centimetrai), o jo svorį sudarė tikrai ne vien raumenys.

„Aš visą gyvenimą buvau apkūnus, tačiau tai man niekados netrukdė. Netgi manau, kad smūgiuojant pilvas mano kumščiams suteikia spartos. Sunkiasvorių kategorijoje geriau nevertinti sudėjimo. Žymiai svarbesnė yra boksininko technika“, – pasakojo A. Ruizas.

Netgi turėdamas antsvorio A. Ruizas lengvai įveikdavo visus varžovus. Tarp kitų sunkiasvorių boksininkų Andy atrodė putlutis. Tačiau 2014-aisiais A. Ruizas pradėjo bendradarbiauti su dietologu ir sustiprino organizmą. Prieš kovas A. Ruizas numesdavo po 10 – 15 kilogramų ir tapdavo dar greitesnis.

Pavyzdžiui, prieš kovą su A. Joshua meksikietis sulyso iki 121 kilogramo.

„Andy yra beprotiškai greitas boksininkas. Tokių greitų vyrukų sunkiasvorių kategorijoje nemačiau nuo Muhammado Ali laikų. A. Ruizo rankos labai greitos. Be to, jis taip pat kuria neįtikėtinus derinius“ – žavėjosi buvęs boksininko vadybininkas Bobas Arumas.

A. Ruizas mėgsta saldumynus. Į prieš kovą su A. Joshua vykusią spaudos konferenciją meksikietis atsinešė šokoladinį batonėlį „Snickers“.

„Mielieji, nereikia dairytis į mano svorį ir mano išorę. Taip, esu storas, tačiau A. Joshua turėtų manęs saugotis. Neturiu tokio pilvo preso, bicepsų, bet matydami mano smūgius visi netenka žado. Taip, mėgstu šokoladinius batonėlius, tačiau šis pomėgis lydi mane dar nuo vaikystės. Kai padarydavau kažką gero, tėtis man nupirkdavo šių saldumynų. Todėl mėgstu juos iki šiol. Kasdien mano kišenėje guli batonėlis – bet kuriuo metų laiku, bet kurią dieną.

Kartais man pasidaro liūdna, o tuomet niekas taip veiksmingai nepakelia nuotaikos, kaip „Snickers“ šokoladinis batonėlis. Ar esu su jais sudaręs reklamos sutartį? Ne, aš paprasčiausiai mėgstu valgyti šiuos batonėlius“, – kalbėjo A. Ruizas.

Pirmasis meksikietis, tapęs čempionu sunkiasvorių kategorijoje

A. Ruizas gimė ir gyvena Kalifornijoje, jis turi Jungtinių Valstijų pilietybę, tačiau vyriškis save laiko meksikiečiu. Po kovos su A. Joshua A. Ruizas ant savo plačios nugaros ištempė tėčio tėvynės vėliavą. Be to, jis pateko į istoriją – niekuomet anksčiau meksikietis nebuvo iškovojęs titulo sunkaus svorio kategorijoje. Chrisas Arreola tą padaryti mėgino tris kartus, Ericas Molina – dukart. A. Ruizas čempionu tapo antru bandymu ir iš karto tapo juo pagal keturių organizacijų versijas.

Be to, iki A. Ruizo tik vienas lotynų amerikietis tapo geriausiu sunkaus svorio kategorijoje – Johnas Ruizas iš Puerto Riko du kartus iškovojo WBA sunkiasvorio čempiono titulą. Tačiau meksikiečiams šioje kategorijoje aukso iškovoti iki šiol nepavykdavo.

„Noriu būti toks, kaip Canelo Alvarezas. Kelis kartus buvau su juo susitikęs, jis man linkėjo sėkmės. Esu tikras Meksikos karys. Mano gyslomis teka meksikietiškas kraujas. Aš ką tik patekau į istoriją ir mėgaujuosi šia akimirka“, – sakė A. Ruizas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)