Savivaldybės interneto svetainėje sukurta speciali reklamjuostė „Dirbk Kazlų Rūdai“, kur publikuojami skelbimai apie laisvas darbo vietas.

Šiuo metu skelbiama, kad ieškoma Prano Dovydaičio pagrindinės mokyklos ir Rimvydo Žigaičio menų mokyklos direktorių.

„Reikalaujame, kad likus ne mažiau kaip dviem savaitėms iki numatomo sprendimo priimti naują darbuotoją per mus paviešintų skelbimą, jog jie ieško darbuotojo“, – BNS sakė Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška.

Savivaldybės tarybos sprendimu nustatyta, kokia informacija turi būti paskelbta.

„Mes nesikišame į tai, kokiais pagrindais jie tuos darbuotojus atsirenka, bet, be abejo, yra pareiginiai nuostatai, yra darbo sutarties tam tikros nuostatos, kurios riboja pasirinkimus. Taip pat pasiliekame kontrolės teisę ateityje patikrinti vienus arba kitus įdarbinimo atvejus ir paklausti darbdavių, pavyzdžiui, jeigu buvo patirties skirtumas ir pasirinktas mažiau patyręs ar mažesnę kvalifikaciją turintis darbuotojas, kodėl tai buvo padaryta“, – aiškino meras.

Pasak jo, tokiu būdu siekiama užkirsti kelią piktnaudžiavimui įdarbinant saviškius.

„To reikia, kad nei savivaldybės meras, nei politikai negalėtų būti apkaltinti ar apimti pagundos, jog savo žmones, savo partijų narius, savo artimuosius už rankos nusiveda į naujas darbo vietas savivaldybės viešajame sektoriuje“, – tvirtino M. Varaška.

Anot jo, naujoji tvarka jau suveikė – vienoje savivaldybei pavaldžioje bendrovėje įdarbinta teisininkė.

Mero duomenimis, savivaldybėje veikia apie 20 jos reguliavimo sričiai priklausančių įstaigų, įmonių, organizacijų. Bendras darbo vietų skaičius jose – apie 450.

„Kalbame apie visas darbo vietas. Pavyzdžiui, ligoninėje tai liečia ir slaugutę, ir valytoją, ir ūkvedį, ir vairuotoją. Tai nėra tik valstybės tarnybos vietos. Tai visos darbo sutarties vietos“, – pabrėžė M. Varaška.

Nuo liepos 1-osios planuojama atidaryti dar vieną reklamjuostę „Parduok Kazlų Rūdai“. Joje bus viešinami 20 savivaldybei pavaldžių įstaigų pirkimų planai, pirkimų organizatorių, atsakingų už tiekėjų registraciją, konsultacijas, kontaktai.

„Matome, kad kol kas vangiai dalijamasi informacija apie planuojamus pirkimus, vangiai įsileidžiami galimi tiekėjai į perkančiųjų organizacijų vidų, ypač kai neskelbiamos apklausos iki 10 tūkst. eurų. Kol nėra žinančiųjų, kada vyksta ta apklausa ir bus galima pateikti pasiūlymą, labai dažnai suveikia tos dirbtinės apklausos“, – BNS sakė Kazlų Rūdos meras.

Anot jo, padarius paslaugų ir prekių pardavėjų analizę, paaiškėjo, kad iš vietos bendrovių perkama vos 4 – 5 proc. paslaugų.

„Visa kita kažkodėl patekdavo į stambių, ne Kazlų Rūdos savivaldybėje įsikūrusių įmonių rezultatus. (...) Mes suprantame, kad taip yra todėl, kad pirkimai labai dažnai tiesiog slepiami. Niekas nesužinodavo, kad vykdoma apklausa, niekas nekviesdavo tiekėjų į tas apklausas“, – sakė M. Varaška.

Jis tikisi, kad tokiu būdu padidės tiekėjų konkurencija, aktyvesni bus vietos verslininkai.

„Jeigu pasiektume nors 20 – 30 proc. laimėtų pirkimų iš savivaldybėje registruotų verslininkų, atitinkamai galėtume kalbėti, kad jie daugiau darbo vietų steigtų, daugiau mokesčių sumokėtų. Šitoje srityje kol kas esame labai atsilikę nuo kitų savivaldybių“, – teigė M. Varaška.