Jie taip pat pažadėjo intensyvinti pastangas dėl tarptautinės mokesčių sistemos reformavimo įtraukiant interneto milžines ir pirmą kartą aptarė spartaus senėjimo poveikį pasaulio ekonomikai.

Toliau pateikiame penkis pagrindinius punktus iš jų bendro pareiškimo.

Pasaulio ekonomika

G-20 nurodė, kad pasaulio ekonomikos augimas, kaip „atrodo, stabilizuojasi“ ir turėtų „nuosaikiai gerėti vėliau šiais metais ir 2020-aisiais“.

Tačiau pareiškime priduriama, kad „augimas tebėra lėtas ir rizikuoja toliau būti linkęs kristi“.

„Svarbiausia, kad suintensyvėjo prekybinė ir geopolitinė įtampa. Toliau spręsime šias rizikas ir būsime pasirengę imtis tolesnių veiksmų“, – sakoma jame.

Ministrai taip pat pabrėžė, kad „tarptautinė prekyba ir investicijos yra svarbūs augimo, produktyvumo, inovacijų, darbo vietų kūrimo ir plėtros varikliai“.

Pasaulinis disbalansas

Pareiškime pažymima, kad pasaulinis einamųjų sąskaitų disbalansas sumažėjo po 2008 metų finansinės krizės, bet „išlieka didelis“.

Senėjimas

Pirmą kartą G-20 aptarė senėjimo, kaip potencialaus pavojaus ekonomikos augimui, klausimą.

Didžiausios pasaulio ekonomikos turėtų svarstyti „dalyvavimo darbo rinkoje, ypač moterų ir pagyvenusių žmonių, rėmimą ir pagyvenusiems žmonėms palankios pramonės skatinimą“, sakoma pareiškime.

Didžiosios šalys taip pat raginamos svarstyti galimybes „tvarkyti mokesčių sistemą teisingai ir augimui palankiu būdu, kad būtų galima geriau reaguoti į senėjimo keliamus iššūkius“.

Be to, ministrų buvo paprašyta apsvarstyti galimybes „padėti finansinėms institucijoms padaryti bet kokius reikiamus savo verslo modelių ir paslaugų pakeitimus“.

Skaitmeniniai mokesčiai

Ministrai pažadėjo bendradarbiauti dėl „globaliai teisingos, tvarios ir modernios tarptautinės mokesčių sistemos, ir sveikinti tarptautinį bendradarbiavimą augimui palankiai mokesčių politikai skatinti“.

Reaguodami į „skaitmeninimo keliamus iššūkius dėl mokesčių“ ir vykstant diskusijai apie pasaulinę sistemą tokioms interneto milžinėms kaip „Google“ ir „Facebook“ apmokestinti, ministrai pažadėjo dėti didesnes „pastangas dėl konsensusu pagrįsto sprendimo su galutine ataskaita iki 2020-ųjų“.

Kriptovaliuta

Technologijų naujovės, tokios kaip kriptovaliuta, „gali atnešti reikšmingos naudos finansinei sistemai ir platesnei ekonomikai“, sakoma G-20 pareiškime.

Vis dėlto jame priduriama, kad „nors kriptoturtas šiuo metu nekelia pavojaus pasauliniam finansiniam stabilumui“, G-20 „nepraranda budrumo dėl rizikos“.