Pasak šiuos duomenis pristačiusios klinikos „Motina ir vaikas“ vadovės Eglės Steponavičienės, dėl kasmet mažėjančio gimstamumo natūralusis gyventojų prieaugis yra neigiamas jau septynerius metus. Viena mažėjančio gimstamumo priežasčių – nevaisingos šeimos. Manoma, kad Lietuvoje kas šešta šeima nevaisinga. 50 – 100 tūkstančių nevaisingų porų būrį kasmet papildo dar 2 tūkstančiai ligonių.

Pasaulinė Sveikatos Apsaugos Organizacija nevaisingumą įvardija kaip ligą. Vis dėlto, šiandien daugiau nei puse Lietuvos gyventojų, susidūrę su liga, reaguotų pasyviai ir nieko nedarytų. Jie jaučia didelį informacijos stygių, ir kas antras nuogąstauja, kad dirbtinis apvaisinimas pakenks jų pačių arba būsimo kūdikio sveikatai.

Daugelyje Europos šalių valstybė labai rūpinasi gimstamumo didinimu. Už kiekvieną gimusį vaiką šeimai mokamos pašalpos, įteisinus dirbtinio apvaisinimo procedūras, visiškai ar iš dalies apmokamos procedūros, gydytojų paslaugos bei vaistai. Lietuvoje pagalbinio apvaisinimo procedūros ar vaistai nekompensuojami.

„Danijoje 5 procentai visų gimusių vaikų yra po pagalbinio apvaisinimo procedūrų. Dirbtiniu būdu gimusieji jau gimdo savo vaikus. Bet Skandinavijoje per metus atliekama vidutiniškai 1600 procedūrų vienam milijonui gyventojų, o Lietuvoje – tik 116,“ – sakė pagalbinio apvaisinimo pradininkas Skandinavijos šalyse, tarptautinio pagalbinio apvaisinimo klinikų tinklo NORDICA vadovas prof. Svend Lindenberg.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją