12
Kitas

Iš kokių mėsos dalių skaniausias šašlykas?

Kaip nustatyti, kad mėsa tikrai šviežia ir nepainioti užšaldytos nuo atšaldytos, kokias kiaulienos, jautienos ir avienos dalis rinktis, kaip marinuoti ir pjaustyti mėsą šašlykui, rašo kulinarinis portalas „Kitchenmag“.

Tik šviežia mėsa

Kokią mėsą beišsirinktumėte šašlykams, svarbiausia – ji turi būti šviežia. Ant mėsos neturi būti jokių gleivių, kraujo, skysčių. Kiekvienas gabalėlis turi būti stangrus ir lygus.

Šviežios mėsos spalva ją perpjovus turi būti ryškiai raudona, paviršius šiek tiek drėgnas, nelipnus, o mėsos sultys skaidrios. Nešviežia mėsa būna lipni ir drėgna, o iš jos išsiskiriančios sultys drumzlinos.

Kokybiškos mėsos kvapas neturi sukelti neigiamų emocijų – jeigu jis nemalonus, mėsos pirkti nevertėtų. Mėsos kvapas turi būti malonus.

Labai svarbus šviežumo rodiklis – mėsos tekstūra: šviežia mėsa yra stangri. Tai galima nustatyti paspaudus pirštu perpjautos mėsos paviršių. Jei atsiradusi duobutė toje vietoje greitai išsilygina – viskas gerai. Įtartino šviežumo mėsoje duobutė išsilygina lėtai, o sugedusioje mėsoje ši duobutė apskritai neišsilygina.

Taip pat apie mėsos šviežumo byloja ir riebalo tekstūra. Nelabai šviežios mėsos riebalas bus matinis, lipnus, o sugedusios mėsos – pilkšvai geltonos spalvos, kartais net gleivėtas.

Rinkitės jauno galvijo mėsą

Rinkdamiesi mėsą šašlykui, atkreipkite dėmesį į jos amžių. Pagal galimybes reikėtų rinktis jauno galvijo mėsą. Kuo mėsos spalva tamsesnė, tuo galvijas vyresnis, vadinasi, tankesnės jo raumenų skaidulos. Iš tokios mėsos šašlykas būna kietas.

Mėsos spalva turi būti natūrali ir vientisa, ne matinė, o blizgi. Jautiena turi būti raudona, kiauliena – rožinė, o aviena – raudona su balto (jokiu būdu ne geltono) riebalo sluoksniais. Per tamsi mėsos spalva – požymis, kad gyvūnas senas. Mėsos amžių galima patikrinti atlikus paprastą testą: plonas jos gabalėlis lengvai atsiplėšia net ranka.

Skerdena (šviežia), atšaldyta ar šaldyta mėsa

Skerdena. Mėsa yra laikoma skerdena, praėjus 3 val. po paskerdimo. Kai kurie klaidingai mano, kad reikia rinktis būtent tokią mėsą dėl jos ypatingo šviežumo ir tai yra didelė klaida. Šašlykui ką tik paskersto gyvulio mėsa netinka – ją bus sunku valgyti, ji bus kieta it bato aulas. O štai minkšta mėsa tampa tik po laiko – gyvulio raumenys turi atsipalaiduoti.

Atšaldyta mėsa. Atšaldyta mėsa turi būti laikoma 0-4 laipsnių temperatūroje. Pagal galimybes šašlykui reikia rinktis būtent tokią. Jos maistinės savybės yra kur kas geresnės kokybės.

Šaldyta mėsa. Iš šaldytos mėsos galima iškepti skanų šašlyką tik tuo atveju, jei ji nebuvo šaldyta pakartotinai. Kad atskirtumėte šaldytą mėsą nuo pakartotinai užšaldytos reikia prisiliesti prie jos pirštu – ant šaldytos mėsos prisilietimo vietoje turi atsirasti tamsi dėmė, o pakartotinai užšaldyta mėsa spalvos nepakeis.

Būkite atsargūs – kartais pardavėjai apgaudinėja klientus, bandydami jiems įsiūlyti pakartotinai užšaldytą mėsą kaip atšaldytą. Tai galima lengvai patikrinti – drėgnesnė mėsa byloja apie pakartotiną užšaldymą. Šviežia mėsa nepalieka šlapio pėdsako ir jos paviršius yra vos vos drėgnas. O štai atšaldyta mėsa ją paspaudus išskiria mėsos sultis.

Nesigėdykite ilgai rinktis mėsą, svarstant ir testuojant ją – geriau neskubėti ir išsirinkti iš tiesų kokybišką produktą, kitaip rizikuojate ne tik susigadinti nuotaiką, bet ir sveikatą.

12
Kitas

Iš kokių mėsos dalių skaniausias šašlykas?

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)