Analogų pasaulyje neturinčią programėlę, skirtą suvienyti skirtingų specialybių atstovus, pristatė „Vinted” – kito sėkmingo startuolių – įkūrėjai, teisiniais klausimais jiems patarė advokatų profesinė bendrija WINT Law Firm.

„Žinome, kad kvalifikuoti teisininko patarimai yra būtina startuolio sėkmės sąlyga, todėl kurdami HumansApp bendradarbiavome su šios srities profesionalais”, – sakė Justas Janauskas, vienas iš programėlės kūrėjų.

„Teisiniai dalykai daugeliui kūrėjų ar technologijų ekspertų atrodo nuobodūs – tačiau apie juos reikia galvoti nuo pirmos bendro projekto dienos. Priešingu atveju galima likti prie suskilusios geldos”, – atkreipė dėmesį dr. Pranas Švedas, WINT Law Firm partneris.

P. Švedas parengė atmintinę startuolių kūrėjams. Štai 6 svarbiausi žingsniai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį.

1. Išeikite iš garažo. Taip, daugybė sėkmingų verslų startavo garaže ar sandėliuke – bet dar daugiau jų ten žlugo. Nepamirškite, kad idėja taps verslu tik tada, kai sutvarkysite formalumus: pasirinksite tinkamą veiklos formą (pvz., mažąją bendriją ar UAB), sutvarkysite steigimo dokumentus, ne tik sugalvosite, bet ir registruosite pavadinimą, atsidarysite banko sąskaitą ir sutvarkysite kitus formalumus.

Viską puikiai galima padaryti ir elektroniniu būdu. Kodėl tai svarbu? Nes vieną gražią dieną savo produktą norėsite parduoti, o neturėdami formalios veiklos to paprasčiausiai negalėsite padaryti.

2. Sutvarkykite darbo teisės klausimus. Taip, jūs komanda, daugelis – draugai, ir dažnai dirbate iš idėjos. Bet pasirūpinkite, kad visi darbuotojai turėtų darbo sutartis, būtų pasirašę konfidencialumo susitarimus, parenkite komercinių paslapčių sąrašus ir supažindinkite darbuotojus su jais.

Kodėl tai svarbu? Startuolio parengiamieji darbai trunka ilgus mėnesius, per šį laiką gali keistis komanda, išeiti ar ateiti kiti darbuotojai. Jei nenorite, kad jūsų idėjos įgyvendinimą stabdytų ginčai su darbuotojais ar keltų grėsmę konfidencialios informacijos praradimas, pasirūpinkite tuo iš anksto.

3. Pasirūpinkite intelektinės nuosavybės apsauga. Didžiausias startuolio turtas – jo žinios: komercinės paslaptys, patirtis, plėtros planai, programiniai sprendimai. Ji ypač svarbi ir būsimiems investuotojams – šie norės būti užtikrinti, kad svarbiausias įmonės turtas yra saugus.

Kodėl tai svarbu? Verslui išaugus gali paaiškėti, kad programinį kodą rašė arba dizainą kūrė žmogus, iš kurio nebuvo perimtos intelektinės nuosavybės teisės. Jis gali pareikalauti kompensacijos, kuri bus skaičiuojama jau pagal išaugusią turto vertę – ir jums labai pasiseks, jei pavyks atsipirkti didele išmoka. Blogiausiu atveju tokios klaidos tiesiog sužlugdys įmonę.

4. Atidžiai skaitykite – ir dar atidžiau rašykite – sutartis su klientais. Jei jūsų klientai bus fiziniai asmenys (vartotojai), tai pasirūpinkite svetainės arba programėlės naudojimo taisyklėmis bei tipinėmis sutartimis. Jei paslaugas pardavinėsite verslui, užtikrinkite, kad sutartys saugos jūsų interesus.

Kodėl tai svarbu? Nes kiekviena klaida kainuoja, ir daug. Vartotojams pasiskundus, jūsų sutartis peržiūrinės valstybinės įstaigos, iš kurių galite tikėtis nemenkų baudų. Kiekviena spraga sutartyse vėliau gali atnešti didelius nuostolius.

5. Skirkite dėmesio investavimo sutartims. Jei startuolis pavyko ir tapo įdomus investuotojams, privalote suprasti, kas tuose investuotojų parengtuose dokumentuose rašoma. Turite aiškiai žinoti, ką atiduodate – ir ką gaunate mainais.

Kodėl tai svarbu? Nes bloga sutartis gali jus palikti be nieko. Netinkamos sutartys gali trukdyti pritraukti naujas investicijas: tai bus naudinga pirmiesiems investuotojams, bet trukdys jums. O blogiausiu atveju galite prarasti sėkmingą verslą – pavyzdžiui, paaiškėjus, kad nepasiekus sutartų rezultatų investuotojai turi teisę pakeisti valdymą ar net išvis perimti jūsų akcijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją