„World View Enterprises Inc.“ vysto tai, ką vadina stratolitais (angl. „Stratollites“) – sistemą, sukurtą stebėjimui ir tikslumu prilygstančią palydovams, tik be didžiulių raketų paleidimo į kosmosą išlaidų. Šios platformos – praktiškai nepilotuojami balionai – į dangų pakelia stebėjimo įrangą, sveriančią apie 100 kilogramų, ir kybo 15–20 kilometrų aukštyje, gerokai virš komercinių orlaivių eismo.

Stratolitai galės su hipertikslumu stebėti kasyklas, vamzdynus, tranzito infrastruktūrą – ir galbūt tai, kas dedasi jūsų aptvertame kieme.

Kompanija planuoja pradėti pardavinėti savo komercinį produktą kitų metų pradžioje ir jau kalbėjosi su keliais potencialiais komerciniais ir kariniais klientais, antradienį interviu pranešė generalinis direktorius Ryanas Hartmanas. „World View“ savo klientų bazėje mato įmones, valdančias svarbią pramoninę ir komercinę infrastruktūrą.

Šis mechanizmas gali perteikti vaizdą, kuris bus tikslesnis už orbitinių platformų siunčiamus rezultatus, teigia R. Hartmanas, nes „mes esame penkis kartus arčiau žemės nei artimiausias palydovas“. Jis pridūrė, kad „mūsų vaizduotė leidžia neribotai svarstyti, kur ir kaip gali būti naudojamos šios sistemos. Neabejojame, kad egzistuoja pasaulinio masto stebėjimo ir žvalgybos rinka.“

Turint galvoje, kad palydovai pajėgia nuskaityti automobilių numerius, „World View“ produktas gali sukelti abejonių dėl privatumo ir pilietinių teisių saugumo. Paklaustas, ar kompanija neparduos prieigos policijos padaliniams, „World View“ verslo plėtros direktorius Andrew Antonio atsakė: „Stratolitai niekuo nesiskiria nuo to, kaip vidaus teisėsaugos institucijos naudoja oro technologijas, tokias kaip sraigtasparniai ir lėktuvai.“

Jay'jus Stanley, Amerikos pilietinių laisvių sąjungos vyresnysis politikos analitikas, nebūtų toks tikras.
„Viskas priklauso nuo stebėjimo masto, aprėpties ploto ir raiškos dydžio, – svarsto J. Stanley. – Esama labai realaus potencialo, kad tokios sistemos galiausiai prives prie visuotinio miestų stebėjimo: iš dangaus bus sekamas kiekvienas mūsų žingsnis.“

Jis atkreipė dėmesį į 2012 m. JAV Aukščiausiojo teismo nutartį, pagal kurią buvo apriboti policijos įgaliojimai stebėti žmones, pasitelkus GPS įrenginius. J. Stanley'io teigimu, argumentai, panaudoti kai kurių teisėjų, vienbalsiai priėmusių sprendimą, galėtų būti lengvai pritaikyti ir kitų tipų stebėjimo technologijoms.

Jeramie Scottas, Elektroninio privatumo informacijos centro vidaus priežiūros projekto vyresnysis patarėjas, pabrėžė, kad nors dideliame aukštyje sklendžiantys stebėjimo balionai gali būti naudingi, „jie taip pat kelia rimtą grėsmę mūsų privatumui ir pilietinėms laisvėms“.

„Tokie balionai greičiausiai sumažins stebėjimo sąnaudas, todėl nuolatinis visų mūsų viešų judesių stebėjimas – labai reali galimybė, – teigia J. Scottas. – Tradiciškai mūsų privatumą viešumoje saugo technologiniai apribojimai ir pernelyg didelės stebėjimo išlaidos, tačiau stebėjimo balionai gali šias kliūtis pašalinti.“

„World View“ atliktas testas parodė, kad stebėjimo technologijos gebėjimas ilgą laiką kyboti padangėje, apimant didelę Amerikos dalį, iš tikrųjų pasiekiamas.

Kompanijos atliktas 16 dienų bandomasis skrydis prasidėjo netoli jos būstinės Tusone ir įveikė apie 5000 kilometrų: balionai skrido virš Nevados, Jutos ir pietų Oregono, o pirmadienį nusileido Nevados dykumoje. Kompanija teigia planuojanti kitą bandomąjį skrydį pratęsti iki 30 dienų, o vėliau – ir iki 60 dienų.

Kelios palydovų bendrovės jau siūlo panašius duomenis dideliam klientų ratui, nuo žemės ūkio įmonių iki meteorologų ir rizikos draudimo fondų. Tuo tarpu „Alphabet Inc.“ „Project Loon“ taip pat naudoja stratosferoje kybančius balionus, sukurtus teikti interneto ir komunikacijų paslaugas. Kompanija kartu su „AT&T Inc.“ ir „T-Mobile US Inc.“ teikė infrastruktūrą Puerto Rikui po to, kai jį nuniokojo uraganas.

„World View“ teigia, jog tikisi, kad stratolitai bus naudojami daugelyje vietovių visame pasaulyje, suteikiant klientams greitą prieigą prie skrydžių duomenų.