2017 m. organizuotas „Fyre Festival“ patraukė visos žiniasklaidos Amerikoje dėmesį. Festivalis išsiskyrė tuo, kad turėjo būti itin prabangus, Bahamuose, su populiariausiais atlikėjais bei žinomiausiais „influenceriais“, modeliais. Už bilietus žmonės mokėjo ir po kelis tūkstančius dolerių. Festivalio kūrėjai piešė tikrą rojų – vakarėliai jachtose, apsigyvenimas prabangiose vilose, nuostabus paplūdimys. Tačiau festivalis patyrė fiasko tiek dėl pritrūkusio laiko, tiek dėl pritrūkusių lėšų. Pagrindinis festivalio organizatorius Billy McFarland buvo nuteistas kalėti šešeriems metams už didelio masto apgavystes.

Andy King į Bahamus atvyko likus 6 savaitėms iki festivalio pradžios, tačiau festivalio baigties kita linkme nepavyko pasukti nė jam.

Technologijų ir inovacijų festivalyje „Login“ apsilankęs Andy King pokalbyje su Tomu Sinickiu pasakojo, kad prieš „Fyre“ festivalį jis 25 metus organizavo renginius Niujorke, dirbo su didelėmis Volstryto įmonėmis. Prieš 7 metus nusprendė imtis pokyčių ir organizuoti „zero waste“ renginius.

Pasakodamas apie pažintį su festivalio organizatoriumi B. McFarland jis nurodė, kad 1994 m. jo nuotrauka atsidūrė ant Volstryto žurnalo viršelio – jis buvo pirmasis didelių korporacijų konsjeržas, padėjęs daugybei kompanijų pritraukti ir išlaikyti darbuotojus, subalansuoti asmeninį ir darbo gyvenimą. Su B. McFarland jis susipažino, kai šis pradėjo „Magnises“ kreditinės kortelės startuolį. Iš esmės ši kortelė buvo skirta turtingam jaunimui. A. King priklausė šios kompanijos valdybai, padėjo užmegzti kontaktus su restoranais, avialinijomis, kad būtų taikomi kuo geresni pasiūlymai šių kortelių turėtojams.

Andy King, Tomas Sinickis

„Billy paskambino ir pasakė, kad organizuoja muzikos festivalį ir jam reikėtų pagalbos. Atsakiau kodėlgi ne? Pirmasis ženklas, kuris turėjo mane suneraminti buvo tuomet, kai jis pasiuntė privatų lėktuvą mane paimti iš San Francisko, o tai atsiėjo apie 60 tūkst. dolerių“, – teigė A. King pridėjęs, kad startuoliui tai neįprasta, bet pagalvojo, kad gal pavyko pritraukti naujų investuotojų ir tai pradžia kažko naujo.

T. Sinickis kalbindamas A. King teiravosi tikrosios priežasties, kodėl jis sutiko prisidėti prie festivalio, koks iš tiesų buvo pateiktas pasiūlymas.


„Kai jis man paskambino į San Franciską, pirmiausia pasakė, kad pardavė „Magnises“ ir, kaip žinai, aš tau sumokėjau akcijomis. Aš surengiau 52 renginius per 4 metus jam nemokamai. Jis pasakė, kad išrašys man 1,7 mln. dolerių čekį už akcijas. Po to, kai atvykau, jis pasakė, kad „Magnises“ pirkėjai sutartį pasirašys festivalyje. Festivalio nebuvo, sutarties nebuvo“, – pasakojo A. King.

B. McFarland jis apibūdino, kaip nenuilstantį antreprenerį, „šviesų vaikį, kuris peržengė liniją“.

„Niekas grupėje neturėjo prieigos prie finansinės informacijos išskyrus Billy. Jis savo galvoje sukūrė kažką tokio, kur nebuvo kelio atgal, reikėjo eiti iki pabaigos ir stumti visą komandą iki pabaigos. Jis dabar kalėjime 6 metams. Ironiška, bet dabar jis ten su Donaldo Trumpo advokatu. Bet aš žaviuosi Billy, anksčiau labiau nei dabar, kaip jis sugeba vesti į priekį savo viziją“, – pasakojo A. King.

Jis tikino, kad net ir nuvykęs į Bahamus likus 6 savaitėms iki festivalio ir pamatęs visą situaciją vis tiek tikėjo, kad festivalis gali tapti sėkmingu.

Andy King

„Nuolatos mąsčiau apie Vudstoko festivalį. Visi jį prisimina, kaip didelį ir sėkmingą muzikos festivalį. Niekas nekalba apie žmogžudystes, narkotikų perdozavimus, vandens nebuvimą, tūkstantines mašinų eiles greitkelyje. Galvojau, jei Vudtsokui pavyko, gal ir „Fyre“ pavyks“, – pasakojo A. King.

Jis taip pat pasakojo, kad koją pakišo ir dieną prieš festivalį kilusi audra. Dėl jos apie 300 jo darbuotojų turėjusių padėti teikti festivalininkams paslaugas liko įkalinti kruiziniame laive, nebuvo galimybių prisišvartuoti.

„Tačiau dienos pabaigoje, kai mąstai apie festivalį, tai buvo viena sėkmingiausių socialinių medijų kampanijų. Ironiška, kad sumuštinis su sūriu tapo „virusiniu“ ir festivalį nutempė žemyn“, – teigė A. King.

Anot jo, kai atvažiavo apie 600 festivalininkų, stovyklavietė dar buvo neparuošta, tad jie iš pradžių apsistojo viename restoranų, mėgavo gėrimais. Tačiau visi nekantravo vykti į festivalio vietą. Atvykus į ją, didžioji palapinė, kur šefas turėjo gaminti prabangią vakarienę dar buvo neparuošta. A. King pamatęs girtus jaunuolius patarė jiems nueiti į darbininkų palapinę ir paprašyti šefo sumuštinių.

Nuotrauka sužlugdžiusi Fyre festivalį / Netflix stopkadras
„Ir pamačiau 600 vaikų eilę prie to prakeikto sumuštinio ir jau žinojau (nes mačiau, kad jie fotografuoja), kad festivalį žemyn nutemps ne permirkusios lovos, palapinės, o sumuštinis su sūriu. Niekas nefotografavo įrengtos scenos. Tuomet visi partneriai pradėjo atšaukinėti, nes buvo pažadėtas prabangus festivalis, o nuotraukoje – sumuštinis su sūriu“, – kalbėjo A. King.

Dabar ši nesėkmė jį išpopuliarino ir jo veiklai padeda. Tačiau taip buvo ne visuomet.

„Kai pagalvoji, buvo sunkoka po „Fyre festival“. FBI mane persekiojo, turėjau palikti šalį 6 savaitėms. (…) Organizavau 20 mln. dolerių renginį Šveicarijoje, ir papasakojau partneriams ir darbuotojams „Fyre“ festivalio istoriją, niekas nebuvo apie ją girdėję. Kitą dieną tik ką nors pasiūlydavau, jie atmesdavo ir pradingdavo. Mano advokatas ir verslo partneris buvo pasakę, kad niekam daugiau neminėk apie šį festivalį. Po kiek laiko pasakiau „ne“, – kalbėjo A. King pabrėždamas, kad mes galime klysti kasdien, bet svarbiausia stengtis daryti ir siekti tai, ko nori.

„Aš padaryčiau tai dar kartą, bet niekieno nestatyčiau į tą situaciją, buvo 6 stresinės savaitės mano gyvenime. Kasdien susirenkame su komanda, išeinu, apsiverkiu, grįžtu ir sakau, kad galiu tai padaryti. Daug yra teorijų, bet „Fyre“ niekada nebuvo suplanuota taip, kad būtų apgaulė. Tai turėjo būti labiausiai prabangus muzikos festivalis pasaulyje“, – sakė jis.

Tokie įvykiai A. King neatgrasė nuo festivalio organizavimo. Po metų jis ruošiasi suorganizuoti „zero waste“ festivalį. Bet kaip pat pabrėžia, festivaliui suorganizuoti būtinas laikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)