Kodėl ugniagesiams turėtų rūpėti saulės jėgainės ant degančio namo stogo? Viskas labai paprasta – jos yra pavojingos. Visų pirma, saulės jėgainių sistemose kuriama pakankamai aukšta įtampa. Prie jų jungiamos baterijų sistemos, kartais – kondensatoriai. JAV ugniagesiai namų su saulės jėgainėmis gesinimą prilygina elektromobilių gaisrams – egzistuoja rimta rizika patirti elektros šoką.

Pagal galiojančias taisykles, visos saulės jėgainių sistemos privalo turėti avarinius jungiklius, kurie turi būti lengvai pasiekiami. Tai yra mechaniniai jungikliai, kurie iš esmės fiziškai atjungia saulės jėgaines, kad šios negalėtų pakenkti ugniagesiams ar techniniams darbuotojams. Elektromobiliai, beje, taip pat turi panašią sistemą – po vienu iš dangčių dažnai yra laidas, kurį nukirpus automobilio baterija yra atjungiama.

Taigi, pirmiausia turi būti atjungiama elektros sistema, tačiau ir po to gesinimas nevyksta visiškai įprastai. Saulės jėgainės pačios gali būti gana sunkios, ypač kai ant stogo – visa jų sistema. Ugnis gali susilpninti stogo konstrukciją, todėl ugniagesiai turi vertinti tokį stogą kaip potencialiai pavojingesnį. Tai svarbu suvokti, kuomet kam nors iš ugniagesių tenka lipti ant stogo.

Tačiau net jei stogo konstrukcija yra pakankamai tvirta, ugniagesiams tenka būti itin atsargiems, nes ant saulės jėgainių nesunku pargriūti. Kiekviena JAV valstija turi statybos standartus, kuriose numatomas ir atstumas tarp šoninės saulės jėgainės ir stogo krašto. Tačiau dažnai šių reikalavimų nesilaikoma, todėl vaikščioti stogais tokiose kritinėse situacijose gali būti sudėtingiau. Ugniagesiai teigia, kad matydami saulės jėgaines jie pirmiausia išnaudos visas kitas priemones ir stengsis išvengti lipimo ant stogo.

Internete netgi buvo pasirodę pasakojimų, jog ugniagesiai namus su saulės jėgainėmis gesina ne taip agresyviai. Tai, žinoma, yra nesąmonė. Visus degančius pastatus ugniagesiai gelbėja visu pajėgumu. Tiesiog jie turi žinoti grėsmes, susijusias su saulės jėgainėmis. Lygiai tas pats pasakytina apie kitus prie namų ar namuose esančius daiktus – automobilius, dujų talpyklas, didesnius elektrinius įrankius ir taip toliau.