Kraštotyros muziejaus archeologas Dovilas Petrulis naujienų portalui JP aiškino, kad radinys – palaikai gali priklausyti XVII amžiui.

Panevėžio centre atkasti žmonių kaulai

„Tai galimai gali būti evangelikų liuteronų kapinės, nors iki šiol manyta, kad šios religinės konfesijos atstovai laidoti senose miesto kapinėse Sporto gatvėje. Nepanašu, kad tai būtų užkastos raudonojo teroro aukos, kaip anksčiau manyta. Palaidojimo būdas būdingas kapams. Sovietų valdžia ir jos represinės struktūros vargu ar savo aukas būtų taip laidoję miesto centre, veikiau būtų išvežę už miesto“, – sako D. Petrulis ir paaiškino, kodėl atkasti palaikai gali priklausyti evangelikams liuteronams:

„Sprendžiu pagal palaidojimo charakteristiką. Tiksliau viskas paaiškės, kai atkastieji palaikai bus perduoti išsamiau ištirti Vilniaus universiteto antropologijos fakultetui. Po tyrimų jie bus perlaidoti. Beje, prieš daugiau nei 12 metų A. Smetonos ir Vasario 16-osios gatvių ribojamoje teritorijoje, tiesiant kabelį, remontininkai dviejų metrų gylyje aptiko trijų žmonių palaikus. Tuomet manyta, kad tai užkastos raudonojo teroro aukos, bet dabar pamažu aiškėja, kad tai gali būti liuteronų evangelikų kapinių liekanos.“

Archeologiniai kasinėjimai Panevėžio miesto centre atliekami prieš statybininkams imantis rekonstruoti Laisvės aikštę ir jos prieigas.

Prieš porą savaičių archeologai pačioje Laisvės aikštėje, priešais miesto Savivaldybės centrinį įėjimą, atkasė grindinį, siekiantį dar 18 amžių. Jis išklotas netaisyklingos formos lauko akmenimis, surištais smulkiais, mažais akmenukais.

Panevėžio centre atkasti žmonių kaulai

Grindinio plyšiuose archeologai aptiko ir daugiau žinučių iš praeities – XVII-XVIII amžių siekiančių keramikos dirbinių šukių bei 1 730 metų carinę monetą – smulkų to meto pinigą.