Per trečiadienį transliuotą „Žinių radijo“ laidą jos vedėjas Raigardas Musnickas prisiminė sceną iš Donato Ulvydo filmo apie Dalią Grybauskaitę, kur minima, kad ji gavo oligarchų reikalavimų sąrašą, kaip ji turi jiems atsidėkoti už paramą per rinkimus. DELFI primena, kad tame filme rodoma, kad prezidentė griežtai atsisako vykdyti reikalavimus.

Buvęs prezidentės atstovas spaudai, Seimo narys Linas Balsys tikino, kad jis negirdėjęs, kad prezidentė būtų gavusi tokį sąrašą.

„Prie manęs tokio sąrašo nebuvo, arba aš nebūtinai apie jį galiu žinoti“, – sakė L. Balsys.

Kalbant apie galimas grėsmes naujajam prezidentui, Mykolo Romerio universiteto (MRU) profesorė, teisininkė Toma Birmontienė teigė, kad apie tokio pobūdžio dalykus neturėtų net būti kalbos.

„Mieli kolegos, tai yra apkalta. Mes apie tai net neturėtume kalbėti. Jeigu prezidentas vadovaujasi kažkokiais sąrašais, ir apskritai, jeigu tai yra įmanoma, kad iki prezidento ateitų kažkas su sąrašais...“, – sakinio nepabaigė T. Birmontienė.

Kalbėdama apie galimas grėsmes, teisininkė pažymėjo, kad tai yra labai pavojinga valstybei, kai dideli interesai persipina su politika.

„Tada ne viešasis, o kažkieno asmeninis interesas eina į priekį. Pasižiūrėkime į kai kurių valstybių tokią liūdną patirtį, kai matoma, kaip klesti korupcija, pavyzdžiui, Ukrainoje“, – sakė T. Birmonienė.

Pasak teisininkės, jeigu galvojama, kad kažkas kažkam turi atsidėkoti, tada politinis procesas pasidaro ne laisvas, o vietoj viešo sprendimų priėmimo, sprendimus priimta „kažkoks ponas, kuris gal net jokių pareigų neužima“.

Todėl, jos nuomone, visi turėtų deklaruoti interesus, o prezidentas turėtų labai atsakingai formuoti savo komandą.

Nenuostabu, kad komandos branduolio dar nežinome

Buvęs D. Grybauskaitės L. Balsys nesistebėjo, kad dar nėra aišku, kas sudarys G. Nausėdos komandą. Pasak jo, ją susiformuoti išrinktasis prezidentas turi visą mėnesį.

Pasak jo, taip pat normalu yra tai, kad pirmasis asmuo, kuris yra pristatomas, kaip būsimos komandos narys, yra būsimas prezidento atstovas spaudai. DELFI primena, kad juo bus Aistis Zabarauskas.

„Normalu, kad tas žmogus pirmas atsiranda. Gerai, kai pavyksta jį pirmą surasti. O, jeigu jo nepavyksta surasti, būna kas nors kitas, kas tą funkciją atlieka, nes reikia organizuoti spaudos konferencijas, viešuosius ryšius. Tai yra natūralu“, – sakė L. Balsys.

Balsys: svarbu susiformuoti patikimą artimą žmonių ratą

Grybauskaitės komandoje kurį laiką dirbęs L. Balsys dėstė, kad siekiant išvengti galimų rizikų labai svarbu atsirinkti patikimus patarėjus.

Kalbėdamas hipotetiškai apie galimas rizikas jis akcentavo, kad prezidento įtaka yra labai didelė.

„Patarėjai, jeigu jie yra nesąžiningi arba atėję su savo interesais, jie gali daryti įtaką viešiesiems pirkimams arba konkursams į kokias nors pareigas. Norint galima daryti įtaką stambiems valstybiniams projektams, kur yra milijardinės sumos. (…)

Nors oficialiai prezidentas nesprendžia, kuris investuotojas ateis ir investuos, pavyzdžiui, į suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, bet jis viską žino, jo nuomonės paisoma (…), o tai eina per patarėjus. Jeigu patarėjas, neduok Dieve, yra įsivėlęs į kažkokius interesus, tai jis gali daryti įtaką ir papiktnaudžiauti prezidento vardu. Aišku, kenčia paskui prezidentas“, – svarstė L. Balsys.

Dėl to, pasak jo, labai svarbu, kad patarėjai būtų politiniai bendražygiai, kuriais žmogiškai galima pasitikėti.

Jis akcentavo, kad svarbus ne tik artimo rato vyriausiųjų patarėjų ratas, bet ir bendrai visas patarėjų korpusas.

„Prezidentūroje dirba apie 40 patarėjų, įskaitant ir ne vyriausius, ten yra labai svarbi grandis. (...) Į tų patarėjų postus reikia žmonių ir iš valstybės tarnybos, kurie labai gerai išmano valstybės tarnybą, ministerijų veiklą, ir dar šakines sritis. Tokių žmonių dažniausiai ieškoma ministerijose, ir jų nelengva rasti“, – sakė L. Balsys.