Prekyba „Instagram“ platformoje nebėra tik mažmenininkų užsiėmimas. Dabar prie jos gali prisijungti ir nedidelė influencerių grupelė, įskaitant Kim Kardashian West. O naujoji funkcija „Checkout“ leidžia apsipirkti kur kas patogiau.

Tai didelis žingsnis į priekį skatinant „Instagram“ prekybą. Jis gerokai priartina šventąjį socialinio apsipirkimo gralį – galėjimą įsigyti bet kurį drabužį tiesiogiai iš bet kurio „Instagram“ posto.

Prabangiems prekių ženklams „Facebook Inc.“ valdoma platforma suteikia tai, ko jie seniai ieškojo skaitmeninėje prekyboje: produkto pateikimo ir kainodaros kontrolę. Trumpai tariant, technologijų gigantas sukūrė prabangią „Amazon.com Inc.“ alternatyvą.

Pardavimai „Instagram“ – į vizualiką orientuotai mados gurmanų medijai – tinka „prie veido“. Nuo 2017 m. parduotuvių tinklai įgijo galimybę savo įrašuose žymėti drabužius, rankines ar kosmetikos priemones. Paspaudus ant žymių atsiranda išsamesnė informacija apie produktą, bet norintys jį įsigyti pirkėjai nukreipiami į originalios parduotuvės svetainę.

Tačiau „Checkout“, kuris debiutavo kovo mėnesį, daro šį procesą kur kas paprastesnį, nes vartotojai gali atlikti pirkimo procedūrą neišeidami iš „Instagram“.

Taip pat svarbu ir tai, kad maždaug 55 influenceriai nuo šiol savo įrašuose galės žymėti produktus iš „Checkout“ bandomųjų prekių ženklų sąrašo. Milijonai Kylie Jenner ir Chiaros Ferragni gerbėjų galės nusipirkti tai, ką mato jų nuotraukose – lygiai taip pat, kaip galės įsigyti prekes iš „H&M“, „Zara“ ir kitų 26 pradinio bandymo dalyvių įrašų.

Tai galėtų nutiesti kelią instagramo prekybos bumui. Jums nereikės būti garsenybe, kad galėtumėte parduoti savo drabužius – o jūsų sesuo galės nusipirkti tą gyvūnų rašto sijonuką, kurį segėjote savo paskutiniame įraše.

Tačiau iki tol dar toli. Paversti visus vartotojus parduotuvėmis būtų didžiulis užmojis net ir tokiai didelei kompanijai kaip „Facebook“. Užtat „Checkout“ suteikia galimybę žvilgtelėti, kaip galėtų atrodyti socialinio apsipirkimo utopija.

Šiuo metu įrankis veikia tik Jungtinėse Valstijose. „Burberry Group Plc“, „Prada SpA“ ir „Dior“ – keli iš aukščiausios klasės prekių ženklų, dalyvaujančių bandyme, ir pasaulinė prabangos prekių rinka atidžiai stebės, kaip jiems seksis.

Galimos kelios kliūtys.

„Checkout“ reikalaus, kad pardavėjai atsisakytų tam tikros pirkėjų kontrolės, nes jų pagrindiniai santykiai dabar bus su „Instagram“. Taip pat bus įvestas sandorio mokestis prekių ženklams, naudojantiems „Checkout“. Tai gali tapti problema, jei platforma perims neproporcingai didelę pardavimų dalį.

Ir, žinoma, prekių ženklai – ypač prabangūs mados namai – mėgsta kontroliuoti savo įvaizdį, ką jiems ir leidžia „Instagram“. Tam gali būti pakenkta, jei paaiškės, kad kiekvienas gali įkelti nuotrauką ir parduoti savo prekes.

Tačiau rizikuoti verta. Mažmenininkai turi būti ten, kur yra jų pirkėjai, o šie vis dažniau sėdi „Instagram“, kurį per mėnesį aplanko net 1 milijardas vartotojų. Gausi mados sekėjų minia taip pat suteikia galimybę pademonstruoti karščiausias tendencijas ir šio sezono prekes. Maržų atžvilgiu tai geriau nei prekiauti platformoje, kurioje pagrindinis variklis yra kaina – o tai dar vienas smūgis į „Amazon“ vartus.
Nors Sietle įsikūręs apsipirkimo milžinas bandė pajudėti į mados pusę, prabangi mada – vis dar ne jo nosiai. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl, pasak „Bernstein“ analitiko Jamie'io Merrimano, „Instagram“ galėtų tapti daugybės prabangos prekių ženklų šventove.

Nors „Checkout“ dar tik skaičiuoja pirmąsias dienas, jis jau sulaukė nemenkos sėkmės. „Adidas AG“ generalinis direktorius Kasperis Rorstedas paminėjo jį kaip vieną iš veiksnių, prisidėjusių prie 40 proc. išaugusių pardavimų per pirmąjį metų ketvirtį. Tai tęsia socialinio apsipirkimo sėkmę, kuria kai kurie mažmenininkai, tokie kaip „Burberry“, džiaugėsi jau anksčiau – dar iki „Checkout“ naudodamiesi pirkimus įgalinančia „Instagram“ versija.
Ir iš tiesų, tai nėra pirmasis platformos bandymas socialinio apsipirkimo srityje. Tačiau „Checkout“ paprastumas reiškia, kad jis turi daug šansų laimėti. Be to, suteikdama naudingų duomenų apie vartotojų pirkimus, kuriuos „Facebook“ galės panaudoti savo reklamos modeliui tobulinti, ši priemonė gali atnešti dar ir papildomų pajamų.

Tuo tarpu konkurencija kaista. „Google“ leidžia patogiau įsigyti produktus iš „YouTube“ platformos, o naujoji vaizdo paieškos funkcija „Lens“ leidžia vartotojams nufotografuoti produktą ir nusipirkti jį internete. „Marks & Spencer Group Plc“, viena iš pirmųjų kompanijų, kurios „Instagram“ paskyra leido įsigyti prekes tiesiogiai, yra vieni iš mažmenininkų, bandančių eksperimentuoti ir su „Pinterest“ – po to, kai ši konkuruojanti vizualinė platforma sustiprino savo prekybos funkcijas. Na ir, žinoma, Kinijoje socialinėje prekyboje karaliauja „WeChat“.

Tačiau šiuo metu „Instagram“ tebeturi didžiausią prabangos ir aukščiausios kokybės prekių ženklų potencialą. Taigi, nors išlyginti netobulumams jiems gali prireikti filtro, norėdami išlikti aktualūs savo vartotojams, šie prekių ženklai turės pasiryžti, susikaupti ir žengti į „Instagram“.