„Šalčininkų rajono profesinė sąjunga jau trejus metus kovoja už darbuotojų teises. Istorija apie tai kaip vieno darželio auklėtojos paprašė joms priklausančių koeficientų priedų virto į absoliutų karą. Karą ne tik tarp profsąjungų ir darželio vadovybės, bet ir savivaldybės. Visos tos moterys, kurios drįso pasakyti, kad joms nuo 2017 m. priklauso papildomi koeficientai, tapo užgauliojimų, psichologinio teroro ir netikėtų savivaldybės patikrų objektu.

Nesvarbu, kad šitame rajone buvo pradėti net keli ikiteisminiai tyrimai, tačiau visa tai baigėsi kol kas niekuo“, – sakė J. Butkevičienė.

Lietuvos profesinių sąjungų aljanso (LPSA) pirmininkas Audrius Cuzanauskas sako, kad Valstybinė darbo inspekcija minimame Šalčininkų lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“ nustatė trylika pažeidimų, tačiau savivaldybė į tai nereaguoja.

„Kalbame apie viršvalandžius, koeficientus, darbo grafikų ir žiniaraščių nesutapimą ir dar daugelį kitų pažeidimų. (...) Savivaldybės švietimo skyrius nemato problemų. Unikalus dalykas, kai Darbo inspekcija nurodė taisyti žiniaraščius, direktorė įgaliojo save atšaukti trejų metų žiniaraščius ir nupiešti naujus. Ir savivaldybė šioje vietoje vėlgi nematė visiškai jokių problemų. Tiesiog direktorė pasitvarkė ir viskas yra gerai. Ir kas įdomiausia, kad pasitvarkė tiktai būtent su ta darbuotoja, dėl kurios buvo kreiptasi į Darbo ginčų komisiją, visų kitų darbuotojų žiniaraščiai kaip buvo neliesti, taip jie tokie ir toliau yra su visais pažeidimais. Savivaldybė nemato problemos“, – sako A. Cuzanauskas.

Pasak jo, nors Darbo ginčų komisija nustatė, kad darželio darbuotoja buvo neteisėtai atleista iš darbo, vėliau tai pripažino ir teismas, darbuotoja į darbą nebuvo grąžinta. Savivaldybei pavaldus lopšelis-darželis esą negaili pinigų advokatams samdyti.

„Šiais metais balandžio mėnesį administracijos atsakymas buvo, kad jau šiuo metu pas juos yra deficitinis biudžetas darželyje ir jau trūksta pinigų algoms, tačiau 14 mėnesių samdytis advokatą tam, kad būtų kovojama tiek su profsąjunga, tiek su darbuotojais, darželis turi tam lėšų. Darželis iš savivaldybės net neima nemokamų teisinių paslaugų, jie tiesiog naudojasi advokatu ir su profsąjunga bendrauja per advokatą“, – sakė A. Cuzanauskas.

A. Cuzanauskas tvirtina, kad įžūlių darbuotojų teisių pažeidimų daroma ir kitose Šalčininkų savivaldybei pavaldžiose įstaigose.

„Bendravome ir su kitomis įstaigomis, kurios yra Šalčininkų rajone, savivaldybės vadovaujamos įstaigos. Ten – identiškos problemos. Ir toks supratimas yra, kad visi pinigai ateina iki savivaldybės, bet toliau tas, kas yra skirta valstybės, piliečiai nieko negauna. Man ne kartą sakė: „Taip, Šalčininkai yra valstybė valstybėje, ten yra visai kitaip“, bet juk ten yra mūsų valstybės piliečiai. (...) Kada yra skiriama rajonui 13 su puse milijono eurų metams laiko dotacija, o eiliniai darbuotojai negauna net elementaraus atlyginimų pakėlimo, tai apie ką mes kalbame “, – sakė A. Cuzanauskas.