Visuomenininkai, socialinių tinklų įžymybės ar kiti savo srities profesionalai siūlo pasinaudoti jų laiku ir susitikti akis į akį. Tiesa, ne už dyką – kiekviena paslauga turi savo kainą. Verta paminėti, kad daugeliu atvejų žinomi žmonės gautą honorarą ar jo dalį yra linkę skirti pasirinktai labdaros organizacijai.

Aplikacijoje galima išvysti ne tik pasiūlymą susitikti gyvai, bet ir kiek įdomesnes patirtis: gaminti maistą su profesionaliu virtuvės šefu, kartu apsipirkti, surengti šaltibarščių čempionatą, kartu eiti į parodą, restoraną, vedžioti savo šunis ar išsikviesti garsenybę į privatų vakarėlį.

Bene labiausiai šią programėlę išpopuliarino publicistas Andrius Užkalnis, kuris savo profilyje visiems smalsaujantiems siūlo bent 10 skirtingų užsiėmimų kartu su juo.

Pavyzdžiui, puodelis kavos (45 min.) su A. Užkalniu kainuos 150 eurų, apsilankymas restorane ir jo įvertinimas (2 val.) – 500 eurų. Norint jį pasikviesti į vakarėlį (3 val.), teks pakloti 3 tūkst. eurų. Beje, 10 proc. gautų pajamų rašytojas skiria benamių gyvūnų prieglaudai „Penkta koja“

„Aš, aišku, jau seniai parduodu savo laiką, žinias ir talentą, ir ne aš vienas. Tiesiog atsidaro nauja manęs parduotuvė. Užkalnis už pinigus“, – intriguoja jis.

„Paprastai šnekant, galėsite už aiškią kainą pirkti dalykus, kuriuos žinojote, kad norite gauti, ir kai kuriuos tokius, kurių net neįsivaizdavote. Norite pietauti su manim? Galim. Dvi valandos ir kaina. Norit 45 min. pokalbio jums rūpinasi tema? Žinoma. Yra kaina. Norit greito patarimo? Irgi. Turit labai daug pinigų? Galiu būti svečias jūsų baliuje. Galit su manim eiti „Laukinių Žąsų“ ir kartu padarysim realaus restorano realią apžvalgą“, – siūlo maisto kritikas.

Anot, A. Užkalnio, didžiausia šio projekto esmė yra ta, kad žmonės nevertina nemokamų daiktų ir paslaugų – tam, kad pradėtų vertinti, reikia padaryti mokamas paslaugas.

„Yra vienas vilnietis, su kuriuo susitiksime kavos birželio 13 d. Be abejo, negaliu atskleisti jo vardo ir pavardės, nes, kaip ir visi susitinkantys, jie nori konfidencialumo.

Dar labai laukiu, kad kas nors pakviestų į jų mamos jubiliejų. Ne tik sėdėčiau prie stalo, bet ir sąžiningai išragaučiau visas mišraines ir vyniotinius. Galėčiau net kokių bajerių pasakyti apie „kiek žąsų šitam stalui“ ar panašiai“, – linksmai DELFI pasakoja Andrius.

Kuomet kalbama apie konkrečias pinigų sumas neretai neišvengiama ir aštresnių komentarų, tiesa, anot pašnekovo, to ir reikėjo tikėtis.

„Lietuvius genetiškai erzina viskas, kas susiję su pinigais“, – pastebi jis.

„Prie straipsnio apie naują automobilio modelį taip pat visada būna prirašyta, kad tokio ir už dyką neimtų, ir kad jiems turėtų primokėti, kad tokiu važinėtų. Nors greičiausiai komentarų autoriai patys važinėja troleibusu iš mamos buto, kur šiuo metu gyvena“, – mano žinomas publicistas.

Ne ką mažiau paslaugų savo profilyje siūlo ir „Užkalnio“ redaktorė Fausta Marija Leščiauskaitė.

„Pamenu, viena teta skundėsi, kad giminaitė jai nulakavo nagus ir nuolaidos nepadarė: taigi giminės. Mano mama tada pasakė: „O nenorėjai daugiau palikti, kaip giminaitei?“ – savo patirtimi dalijosi ji.

„Taip, lietuviams bus skausminga, nes mes užsispyrusiai nenorime suprasti, kad kito laikas kainuoja. Tačiau ten vienoje vietoje rasite visą pagalbą: gyvūnų skraidinimas, interjero kūrimo patarimai, pašnekesiai apie filosofiją ar rašymo pramogos. Perkate patirtį, sukramtytą informaciją, pagalbą arba pasilinksminimą“, – informavo Fausta.

Merginos profilyje apstu netikėtų pramogų, pavyzdžiui, už 150 eurų galima kartu pavedžioti savo šunis (1 val.), už 400 eurų siūloma gaminti šaltibarščius ir vėliau juos palyginti (2,5 val.), o už 700 eurų – praleisti kartu dieną Los Andžele (4 val.).

10 proc. gauto honoraro Fausta taip pat skirs benamių gyvūnų prieglaudai „Penkta koja“.

Šiai programėlei neabejingas ir Robertas Kalinkinas. Dizaineris savo paskyroje siūlo 7 skirtingus užsiėmimus – pigiausias susitikimas (15 min.) yra prie kavos puodelio, kainuojantis 25 eurus, o brangiausias – besidalinant kūrybinėmis paslaptimis (1,5 val.) už 999 eurus.

R. Kalinkinas taip pat siūlo užmegzti kontaktą su juo el. paštu už 30 eurų, už tokią pat kainą pasivažinėti kartu automobiliu (15 min.), papusryčiauti (45 min.) už 50 eurų ar papietauti (1,5 val.) pasirinktame restorane už 200 eurų bei tapti jūsų renginio vedėju (1 val.) už 500 eurų.

„Pati idėja man labai patinka. Tiesa, tai nėra nauja, pasaulyje jau gana seniai vartojama „laiko banko“ sąvoka, kuomet žmonės maino savo laiką į pinigus – šiuo atveju jie maino savo žinias ir patirtį į atlygį. Koncepcija man patinka, esu labai už dalinimąsi“, – DELFI sako R. Kalinkinas.

„Programėlė iš esmės yra bazė, kuomet žmogus gali išsirinkti kitą žmogų ar kelis, kurie tuo metu jam yra aktualūs. Mano galva, tai yra labai geras sprendimas, kuomet per trumpą laiką gauni tai, ką nori sužinoti“, – priduria pašnekovas.

Dizaineris, siūlantis kitiems pasinaudoti jo patirtimi, jau svarsto apie galimybę pačiam kreiptis į kitą savo srities specialistą. Tiesa, kol kas Robertas nori šiek tiek luktelėti, kol ką tik atsiradusioje programėlėje atsiras daugiau vartotojų.

„Esu jau pasidaręs sąrašą, su kuriais žmonėmis norėčiau susitikti. Žinoma, daugelį iš jų pažįstu asmeniškai, todėl man yra šiek tiek lengviau. Tačiau smagu, kai tai gali padaryti daug lengviau ir vietoj įprasto susitikimo pasidaryti darbinį, kuomet gali rezervuoti laiką ir vietą per platformą, kas yra labai patogu. Tai tarsi žmonių idėjų, patirčių biblioteka“, – pastebi jis.

R. Kalinkinas taip pat 10 proc. savo gautų pajamų skirs labdarai – „Renkuosi mokyti“ projektui.

Sparčiai populiarėjančioje platformoje galima išvysti ir Jolitos Vaitkutės profilį, kuriame menininkė siūlo dalintis idėjomis prie puodelio kavos (1 val.) už 90 eurų, papietauti pasirinktame restorane (1,5 val.) už 100 eurų, aplankyti meno studiją ar parodą (1,5 val.) už 50 ar 200 eurų.

Menininkė 15 proc. savo pajamų skiria „Jaunimo linijai“.

DELFI primena, kad „Companies House“ duomenimis, „HumansApp“ savininkas yra vienas iš platformos „Vinted“ įkūrėjų – Justas Janauskas ir rašytoja Gabija Grušaitė.

Primenama, kad pajamas iš „HumansApp“ gaunantys žmonės turėtų susimokėti mokesčius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)