„Šnekėjome apie derybų procesą, apie tai, kokius kausimus turi spręsti derybų grupė, derybų grupė derins tuos klausimus su frakcija“, – po LVŽS frakcijos posėdžio kalbėjo R. Karbauskis.

Jis teigė, kad tikisi sėkmingų derybų, tačiau į klausimą, kokių ministerijų tikrai neužleistų koalicijos partneriams, neatsakė teigdamas, kad tai dar nenuspręsta. O kaip bus galima derėtis neišgirdus, ko nori kiti koalicijos partneriai? „Mes dar neišgirdome, kokių jie nori, – teigė R. Karbauskis. – Turi būti labai aiškiai įvardyta ir tai, matyt, padarys jų ir mūsų darbo grupės, kai pirmą kartą susirinks. Nėra buvę jokio derybų grupių susirinkimo.“

Neseniai partija nepratęsė sutarties su atstovu spaudai Liutauru Ulevičiumi. R. Karbauskis įvardijo, kad tai teko padaryti dėl finansinių priežasčių.

„Sprendžiame klausimus atsižvelgdami į tai, kokią turime finansinę padėtį. Partija turi dabar skolų po rinkimų. Praktiškai mes nebegalime išlaikyti tų etatų, kuriuos turėjome iki tol. Šį etatą Ulevičiaus išlaikė partija. Tai objektyvi priežastis, kodėl toks sprendimas. Mes puikiai bendradarbiavome. Jei praturtėsime, gal iš naujo pradėsime bendradarbiauti“, – tvirtino R. Karbauskis.

Į klausimą, kokios tai skolos, R. Karbauskis negalėjo atsakyti, tačiau teigė, kad rudenį skolas tikisi padengti. Jo teigimu, nukentėjo tik vienas etatas, partijai skolos daugiau, kaip teigia jis pats, nepakenkė.

Skolas rudenį R. Karbauskis teigia padengsiantis iš dotacijų. „Kitų pajamų ir neturime. Dotacijos ir užstatai, kurie buvo sumokėti, grįš, todėl rudenį turėtume nebeturėti skolų“, – kalbėjo LVŽS lyderis.

Pasidomėjus, ar iki rudens partija nebeturės atstovo spaudai, šis teigė, kad visi frakcijos nariai yra tapę savotiškais atstovais spaudai, nes gali kalbėti ir dalintis savo nuomone visais žurnalistams ir visuomenei rūpimais klausimais.

R. Karbauskis teigė, kad vis dar laukia atsakymo iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos dėl prisijungimo prie koalicijos. Šie tvirtina, kad atsakymą pateiks penktadienį.

Ir nors jų atsakymo dar laukiama, memorandumas tarp trijų partijų jau pasirašytas. R. Karbauskis teigia, kad memorandumo tekstas tikrai nekis.

Antradienio dieną Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kurio postui jau svarstomi kiti asmenys, paviešino atvirą laišką, kuriame negailėjo kritikos ir dėkojo palaikantiems. R. Karbauskio paklausus, ar svarstoma, kada iš pareigų bus atleistas Seimo pirmininkas, šis teigė, kad apie tai dar negali būti svarstoma.

R. Karbauskis taip pat neatsakė, ar koalicinės Vyriausybės ministrai turės būtinai priklausyti partijai. Jis taip pat tvirtino, kad Sauliaus Skvernelio stoti į partiją taip pat neprašoma.

„Derybos baigsis tada, kai bus pasirašyta sutartis. Yra pirminės pozicijos, kurios yra išreikštos tame trijų partijų memorandume. Gerbiame savo partnerius, esame pasiruošę deryboms ir derėsimės“, – į klausimą apie ministerijų dalybas atsakė R. Karbauskis.

DELFI primena, kad antradienio rytą R. Karbauskis partijos nariams išsiuntė laišką, kuriame teigė, kad „jeigu nepasieksime susitarimo su koalicijos partneriais – valstybė gali likti be realios valdžios. Tai sukeltų politinį chaosą, kuriuo pasinaudotų Lietuvai nedraugiškos jėgos, interesų grupės ir joms atstovaujantys politikai“.

Laiške R. Karbauskis taip pat teigė, kad Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui nei partijos vadovybė, nei Seimo nariai dėl darbo Seime priekaištų neturi, tačiau pridūrė, kad sudarius koaliciją ir besikeičiant daugumos sudėčiai, jo pakeitimas būtų įprastinė darbo praktika.

Taip pat pridūrė, kad viešus V. Pranckiečio pasisakymus laiko kenkėjiškais.

„Negebėdami susitarti su koalicijos partneriais, sudarytume prielaidas priešlaikiniams rinkimams, sustotų mūsų vykdytos reformos. Todėl ir kreipiuosi į visus Tarybos narius ir LVŽS bendruomenę, siekdamas detaliau paaiškinti susidariusią politinę situaciją, – laiške teigė R. Karbauskis. – Kiekvienam iš Jūsų dėkoju už susitelkimą, siekiant užtikrinti LVŽS darbų tęstinumą iki šio Seimo kadencijos pabaigos ir besiruošiant Seimo rinkimams.“

Netrukus po R. Karbauskio laiško, savo laišką paviešino ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Dėkodamas partijos nariams už palaikymą, jis teigė: „Mano vertybių ir principinių nuostatų niekas nepakeis. Tarnausiu demokratijai ir Lietuvos žmonėms. Tikiu, kad ir Jums šios vertybės yra svarbesnės už vieno asmens įnorius. Kviečiu visus likti ryžtingais valstybės valstiečiais. Stabilumas yra užtikrinamas tuomet, kai mus vienija demokratija. Todėl prie artėjančių pasitikėjimo iniciatyvų prisijunkite laisvi, o ne priklausomi nuo kitų „susitarimų“. Turėkime balsą“.

Prie koalicijos kviečiama prisijungti ir Valdemaro Tomaševskio vadovaujama Lietuvos lenkų rinkimų akcija, tačiau pirmadienį V. Tomaševskis teigė, kad sprendimas – prisijungti ar ne – bus priimtas tik penktadienį, po tarybos posėdžio.

V. Tomaševskis teigė, kad jei bus sutarta dėl jų reikalavimų, į postus Vyriausybėje ir Seime jie nepretenduos.