Sužlugdytas pareiškimas žymėjo naujausią iš visos virtinės aklaviečių Sirijos klausimu įtakingiausioje JT institucijoje.

Kovos Idlibe ir gretimuose rajonuose Sirijos šiaurės vakaruose vyksta nuo balandžio 30-osios, kai vyriausybinės pajėgos pradėjo šio anklavo puolimą, siekdamos atkovoti paskutinį po aštuonerių pilietinio karo metų sukilėlių bastioną. JT nurodo, kad kryžminėje ugnyje atsidūrė maždaug 3 mln. žmonių.

Po praėjusios savaitės pranešimų apie Idlibą Belgija, Kuveitas ir Vokietija pasiūlė Saugumo Tarybai išreikšti susirūpinimą atakomis prieš civilius, ekstremistų grupuočių puldinėjimais ir humanitarinės katastrofos galimybe, jei bus vykdoma visapusiška karinė operacija, rodo pareiškimo projektas, kurį matė naujienų agentūra AP. Tekste buvo raginama sudaryti sąlygas teikti humanitarinę pagalbą, saugiai grįžti pabėgėliams ir laikytis tarptautinės humanitarinės teisės dėl civilių apsaugos.

„Buvo gan paprasta“, – sakė Kuveito ambasadorius Mansouras al Otaibi, per kitą spaudos konferenciją paklaustas apie šį pasiūlymą.

Tačiau svarbi Sirijos sąjungininkė Rusija pirmadienį paprieštaravo siūlomam pareiškimui, sakė vienas diplomatas, kuris sutiko papasakoti apie privačias diskusijas, jei nebus skelbiama jo pavardė.

Rusijos misija JT kol kas neatsakė į užklausą apie šį siūlytą pareiškimą.

Saugumo Tarybai pastaraisiais mėnesiais buvo sunku vienu balsu kalbėti apie Siriją. Pavyzdžiu galėtų būti Rusijos 2017 metų veto iniciatyvai, kuria buvo numatoma atsakomybė už chemines atakas Sirijoje. Iniciatyvą vykdė JT ir Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW).

Kartais JAV kaltindavo Rusiją naudojantis savo veto teise, kad Taryba nežengtų svarbių žingsnių smurtui ir kančioms Sirijoje sustabdyti.

Rusija savo ruožtu yra sakiusi, kad jos kritikai bando pelyti retorinių taškų, o ji konkrečiai dirbo, pavyzdžiui drauge su Turkija rugsėjo mėnesį tarpininkavo dėl ugnies nutraukimo Idlibe.

Rusija ir Sirija, kuri nėra Saugumo Tarybos narė, sako, kad Damaskas daro tai, ko reikia kovai su teroristais.

Praėjusį mėnesį Tarybos susiskaldymą šiuo klausimu pademonstravo 11 jos narių, įskaitant Vokietiją, Kuveitą, Belgiją ir JAV, paskelbusios pareiškimą, kuriuo taip pat buvo pademonstruotas susirūpinimas intensyvėjančiais karo veiksmais aplink Idlibą ir humanitarinės katastrofos tikimybe. Keturios Tarybos narės – Rusija, Kinija, Pietų Afrikos Respublika (PAR) ir Indonezija – neparėmė šio pareiškimo.

M. al Otaibi, kurio šalis šį mėnesį pirmininkauja Tarybai, pirmadienį sakė, kad narės tęs diskusijas.