Slapta padarytame įraše, kurį gavo DELFI, girdima, kad V. Matijošaitis dėsto konkrečius jungimosi ir valdžios centralizavimo planus. Šie planai nėra naujiena, apie Kauno miesto ir Kauno rajono jungimą V. Matijošaitis yra kalbėjęs ir anksčiau, nors šiame pokalbyje jau girdimi konkretesni terminai, o ne tik pasvarstymai.

Tiesa, pokalbio metu ne kartą skambėjo juokas. V. Matijošaitis juokavo, kad kai taps Vilniaus meru, prie Kauno prisijungs ir Vilnių. O proceso terminus, anot Kauno mero, kur kas paspartintų tapimas premjeru. „Jei būčiau premjeru pusę metų, per tą pusę metų ir padaryčiau“, – susitikime su kolegomis kalbėjo V. Matijošaitis (Kauno mero citatas DELFI pateikia neredaguotas).

Neredaguotas pokalbis: kas vyksta, kai politikai užsidaro už durų

Susirinkimo metu V. Matijošaičiui pasakius, kad planuoja Kauno miestą sujungti su Kauno rajonu, pasigirdo teiginys, kad tam pirmiausia turėtų pritarti gyventojai: „Bet ten yra apklausos: ar nori gyventojai, ar nenori“.

„Bet čia viskas apeinama. – atsakė V. Matijošaitis. – Yra keliai tokie, yra tokie ir yra tokie.“

„Abudu Su Makūnu (Valerijus Makūnas – Kauno rajono meras – DELFI) širdis remontuojamės, tai gali ilgai netempt. O šiaip, nežinau, čia jūsų kažkas yra iš verslo ar kaip, bet nematyčiau logikos kiekvienam atskiram „fabrike“ laikyti pirkimų skyrių, pardavimų skyrių, didelį biurokratinį aparatą“, – savo idėją susijungti aiškino V. Matijošaitis.

Visvaldas Matijošaitis
Nežinau, čia jūsų kažkas yra iš verslo ar kaip, bet nematyčiau logikos kiekvienam atskiram „fabrike“ laikyti pirkimų skyrių, pardavimų skyrių, didelį biurokratinį aparatą.

Mero teigimu, dažnai Kaune dirbantys gyventojai gyvena Kauno rajone ir atvirkščiai, todėl esą centralizavimas tik padėtų sustyguoti kai kuriuos procesus. „Mūsų ir Kauno rajono savivaldybės yra tam pačiam mieste, žmonių n, tai kažkiek tai išliktų sujungus. Kaune padidėtų, pas juos stipriai sumažėtų. Ir transporto visas sistemas nu žymiai lengvinsime. Dabar jie veža iki ribos, iki stoties, po to mes važiuojam, ir taip toliau. Žmonėms aiškiau būtų, – kalbėjo Kauno meras. – Mokyklos, dabar vat, vaikų darželiai, jūsų kaimiečiai veda pas mus, nes mamą prisiregistruoja pas mus ir veda į darželį, į miestą. Į mokyklas veža lygiai taip pat, iš kaimo, nors jų kaimiečiai, tai yra miestiečiai, tapę kaimiečiais.“

Kauno meras teigė, kad sujungti Kauną su Kauno rajonu – jo ketverių metų tikslas: „Tai mano ketveriems metam didžiausias darbas, jei pajėgsiu. Jei nepajėgsiu, tai nusispjausiu“.

Kitas susitikimo dalyvis pajuokavo klausdamas, ar Kauno meras ketina prie laikinosios sostinės prijungti ir Vilnių. V. Matijošaitis atsakė besijuokdamas: „Kai būsiu Vilniaus meru, tada ir jungsimės. Žinot, tas jungimasis... Aš prisimenu Brežnevą, kuris sakė: ekonomika turi būti ekonomiška. Pažiūrėsim, kaip išeis“.

Kiti susitikimo dalyviai ėmė diskutuoti, kad ar tai reiškia, jog Kauno rajono apskritai nebeliktų, o gal reiktų iš pradžių tiesiog padaryti eksperimentą. Į diskusiją įsikišęs V. Matijošaitis buvo kategoriškas: „Čia ne drąsus, čia normalus žingsnis. Jei būčiau premjeru pusę metų, per tą pusę metų ir padaryčiau“.

Mero palyginimą susitikimo dalyviai sutiko komentaru „gal dar teks“ ir juoku.

Visvaldas Matijošaitis
Čia ne drąsus, čia normalus žingsnis. Jei būčiau premjeru pusę metų, per tą pusę metų ir padaryčiau.

V. Matijošaitis pasidomėjo, ką jo kolegos mano apie tokį susijungimą ir išgirdo, kad ir anksčiau kitose savivaldybėse būta bandymų, kurie nepavyko. „Žiūrėk, aš suprantu, kad mėginsit mane pagąsdinti apklausom, bet mes tikrai surasime būdą, ir jau suradę, kaip paimti be apklausų“, – atsakė V. Matijošaitis. Kolega atsakė: „Jei jūs galvojate, kad padarysit prieš gyventojų valią, tai valio...“

Kauno miesto meras į kolegos repliką atsakė besijuokdamas: „Mes tą jų valią nusipirksim“.

Susijungimo iniciatyvą V. Matijošaitis susirinkime vadino kaip norą valdyti efektyviai, nesiekiant jokių asmeninių tikslų. „Man nei rinkos reikia, nei dar ką, – teigė Kauno meras. – Kiek dar laiko pratemps valstybė neefektyviai valdoma?“

Antrą kadenciją mero pareigas einantis V. Matijošaitis įvardijo, kad būtent susijungimas ir yra jo antros kadencijos mero poste tikslas: „Tam ir likau dar vienai kadencijai, kad sujungčiau“.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas susitikime nedalyvavo.

Kauno meras susijungimo komentuoti nepanoro

Kauno miesto meras DELFI pateikė komentarą, kuriame teigia, kad nėra pratęs prie slaptų pokalbių įrašinėjimų. Meras taip pat pridūrė, kad kartais žmonės per daug rimtai viską priima.

„Į politiką aš atėjau iš verslo, kuriame nebuvau pratęs prie tokių dalykų kaip slapti pokalbių įrašinėjimai. Numanau, kas tai padarė ir tai yra taip žema, kad ant žemės gulinti šiukšlė prieš jį atrodo aukšta“, – teigė V. Matijošaitis.

Pokalbyje, kuris buvo įrašytas slapta, girdėti ir pajuokavimų, ir garsaus juoko. Tą tvirtino ir Kauno miesto meras: „O pokalbių būna visokių – ir rimtų, ir linksmų. Man atrodo, kad kartais žmonės per daug rimtai viską priima“.

Idėja sujungti Kauno rajoną ir Kauną nėra nauja

Apie Kauno ir Kauno rajono jungimą dar 2012-aisiais kalbėjo ir tuo metu Kauno mero pareigas ėjęs Andrius Kupčinskas.

Jam pritarė ir Kauno rajono meras V. Makūnas (pareigas ėjo ir tuomet, ir dabar – DELFI). „Nesibaidome minčių apie rajono ir miesto savivaldybių jungimą – Kauną su Pakaune ir šiandien vienija daugybė bendrų jungčių. Tačiau pirmiausia bet kokie jungimai turėtų būti daromi pasvėrus – ar iš to būtų nauda žmogui?“ – portalui tv3.lt 2012 metais yra kalbėjęs Kauno rajono meras V. Makūnas.

Vis garsiau apie Kauno ir Kauno rajono jungimą pradėta kalbėti pareigas pradėjus eiti V. Matijošaičiui. Šįmet, prieš rinkimus, šią idėją viešai palaikė ir premjeras Saulius Skvernelis. Prieš rinkimus Kaune viešėjęs premjeras tvirtino, kad konkretūs pasiūlymai dėl jungimosi turėtų būti parengti dar šįmet.