Šiandien mergina kuria ne potėpiais drobėje ar kūno plastika scenoje, bet programavimo kodu, kuris jos gyvenime atsirado visai atsitiktinai, tačiau greitai tapo savirealizacijos priemone ir varomąja jėga karjeroje.

Išbandyti programavimą ryžosi be jokios patirties

„Draugai ir artimieji mane visuomet pažinojo kaip menišką žmogų. Ir pati nuo vaikystės žinojau, kad noriu kurti grožį. Tik tuomet dar nesupratau, kad tam galimybes suteikia ne tik menai. Ilgainiui paaiškėjo, kad pastaraisiais daug labiau mėgaujuosi, kai esu stebėtoja, o ne kūrėja ir atlikėja. Išbandžiau ne vieną darbą, kuris tarsi ir buvo susijęs su grožio kūrimu, tačiau nei vienas jų man laimės neteikė. Iki tol, kol kone iš dangaus nukrito proga žvilgtelėti į programavimo virtuvę“, – savo istoriją pasakoja Indrė.

Duris į programavimo pasaulį pravėręs pasiūlymas buvo prisidėti prie internetinių puslapių kūrimo. Indrė, kurios draugystė su kompiuteriu apsiribojo žinučių feisbuke rašymu, turėjo mėnesį pramokti jos pirmajai programavimui užduočiai reikalingų techninių pagrindų. Pradėti nuo nulio ir dar per tokį trumpą laiką buvo tikras iššūkis, tačiau jų mergina sakosi niekuomet nevengusi.

„Po mėnesio savarankiško mokymosi ėmiausi pirmosios savo gyvenime programavimo užduoties – mobiliesiems įrenginiams pritaikyti esamą internetinį puslapį. Kaip galima numanyti, klaidų netrūko, o pastangų teko įdėti tikrai daug. Tačiau po kiekvienos savarankiškai parašytos gerai veikiančios kodo eilutės azartas tik augo, o svarbiausia supratau, kad mėgaujuosi pačiu procesu. Tai man buvo didžiausias šios savotiškos avantiūros atradimas, nulėmęs ir tolimesnius pasirinkimus“, – sako jau kelerius metus programuotoja sėkmingai dirbanti mergina.

Naujai atrasto kelio vos neapleido

Indrė prisimena, kaip ji su nuostaba stebėjo jau patyrusius kolegas programuotojus, kurių klaviatūra kompiuterio ekrane renkami ženklai virsdavo nuostabiais dalykais. Tai programavimą netikėtai atradusiai merginai ir buvo toji kūryba bei grožis, kurio ieškojo. Tačiau tam, kad patikėtų pati galinti tokį grožį kurti, Indrė turėjo sulaukti papildomo padrąsinimo ir paskatos iš šalies.

„Pirmoji patirtis su programavimu padėjo suprasti, ką iš tiesų norėčiau veikti gyvenime, tačiau kartu pažadino ir tam tikras baimes. Neapleido mintis, kad šioje srityje esu tik mėgėja, savamokslė, neturinti tam formalaus išsilavinimo ir mokykloje net matematikos egzamino neišlaikiusi. Bijojau kreiptis į potencialius darbdavius – o kas, jei rimtai nežiūrės, galbūt net išjuoks?“, – pasakoja Indrė.

Dėl to naujai atrastą aistrą programavimui vilnietė kuriam laikui užgniaužė ir įsidarbino pardavimų srityje. Tačiau vos po keleto mėnesių naujajame darbe Indrė žinojo, kad nori grįžti prie kūrybos kodu. Galbūt tai ir būti likę tik slapta svajone, jei nei artimų draugų raginimai neapleisti šios srities. Paklausiusi draugų patarimų Indrė sudalyvavo keliuose programuotojų bendruomenės renginiuose, vadinamuosiuose hakatonuose, o taip pat užpildė anketą dalyvauti karjeros technologijų srityje siekti padedančioje „Women Go Tech“ programoje.

Žengti lemiamą žingsnį padėjo bendruomenės palaikymas

Kaip vėliau paaiškėjo, šie žingsniai tapo lemtingu atspirties tašku Indrės karjeros kelyje. Viename iš hakatonų merginos kartu su komanda sukurta mobilioji programėlė, padedanti lankytojams susiorientuoti dideliuose oro uostose, laimėjo prizinę vietą ir buvo pripažinta labiausiai mokslu grįstu sprendimu. Netrukus po šios sėkmės Indrė sulaukė dar vienos geros žinios – ji buvo priimta į „Women Go Tech“ programą.

„Tai tikrai įkvėpė drąsos ir pasitikėjimo. „Women Go Tech“ buvo tarytum raktas, atvėręs vartus į kelią, kuriuo jau kurį laiką jaučiau norinti eiti, tačiau juo žengti trukdė vidinės baimės. Programos mentorių ir bendruomenės patarimai ir palaikymas padėjo galutinai „persilaužti“ ir imtis to, kas tikrai patinka“, – pasakoja Indrė.

Vienas iš žmonių, kurių palaikymą Indrė jautė – jos mentorius „Women Go Tech“ programoje, banko „Barclays“ automatizacijos inžinierius Ginas Ivanauskas. Jis pasakoja, kad Indrė nuo pat pradžių turėjo stiprią motyvaciją tobulėti ir siekti karjeros programavimo srityje, o tai, patyrusio specialisto teigimu, yra vienas svarbiausių faktorių norint sėkmingai įsilieti į IT sektorių.

„Indrė tik pradėjusi dalyvauti programoje iš karto labai aiškiai žinojo, kad nori programuoti. O kai gerai žinai, ko nori, tuomet yra daug lengviau to pasiekti. Be abejo, reikia įdėti ir daug darbo bei pastangų, tačiau Indrė to tikrai nebijo. Be to, ji labai savarankiška, pati domisi savo sritimi ir nelaukia, kol viskas bus paduota ant lėkštutės. Nė kiek neabejojau, kad Indrei pavyks pasiekti savo tikslų“, – sako G. Ivanauskas.

Ragina neatsisakyti svajonių

Šiuo metu Indrė dirba prekybos ir paslaugų terminalų tinklą valdančioje bendrovėje, kurioje rūpinasi loterijos žaidimų informaciniu aprūpinimu, duomenų, susijusių su IT sistemų priežiūra, apdorojimu. Kitaip tariant, Indrė yra vienas tų žmonių, kurie užtikrina, kad visoje Lietuvoje reguliariai ir sėkmingai vyktų loterijų žaidimai.

„Naudojame sudėtingas infrastruktūras ir programinės įrangos sistemas, kurios užtikrina nenutrūkstamą loterijos terminalų veikimą. Darbas yra ypatingai atsakingas, reikalaujantis didelio kruopštumo, susikaupimo ir atidumo. Užtat tikrai įdomus ir toks, kuriame jaučiuosi savose „rogėse“, – džiaugiasi Indrė.

Pašnekovė įsitikinusi, kad svajonės ir tikėjimas savimi veda į priekį ir leidžia atrasti bei realizuoti save, nepriklausomai nuo to, kokius mokslus esame baigę ar kokio amžiaus esame.

„Jei turime svajonių, su tikėjimu ir užsispyrimu visi galime pasiekti norimų rezultatų. Dėl to noriu palinkėti nenustoti svajoti ir tikėti net ir tuomet, kai atrodo, kad pasukti savo kelio kita linkme neįmanoma“, – sako programuotoja Indrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)