Po karalienės Elžbietos II pirmadienį organizuoto prašmatnaus banketo antrąją savo valstybinio vizito dieną D. Trumpas nuo pompastikos ir ceremonijų pereis prie politikos ir verslo reikalų.

Prezidento trijų dienų vizito pagrindinis akcentas bus trečiadienį numatytas sąjungininkų pajėgų išsilaipinimo Normandijoje per Antrąjį pasaulinį karą 75-ųjų metinių paminėjimas.

D. Trumpo vizitas vyksta Didžiajai Britanijai įtemptu politiniu metu, Th. May ruošiantis po beveik trejų metų darbo palikti premjerės postą. Ji buvo priversta paskelbti apie savo pasitraukimą, nes nesugebėjo numatytu laiku – šių metų kovo 29 dieną – išvesti Jungtinės Karalystės iš Europos Sąjungos.

JK ir JAV „ypatingus santykius“ smarkiai apkartino nesutarimai dėl Irano, kinų technologijų panaudojimo plėtojant naujosios kartos 5G ryšio tinklą, klimato kaitos ir D. Trumpo asmeninės politikos.

Th. May penktadienį atsistatydins iš valdančiosios Konservatorių partijos pirmininkės posto. Apie savo ambicijas siekti galimybės liepos gale pakeisti ją prie vyriausybės vairo jau yra paskelbę 13 potencialių pretendentų.

D. Trumpas nepraleido progos pakomentuoti „Brexit“ reikalus. Prezidentas pareiškė, kad pasitrauktų iš ES be sutarties, jeigu nepavyktų sudaryti jam patinkančio susitarimo.

Jis taip pat sakė, kad Britanijai išstojus iš ES, jis norėtų greitai sudaryti prekybos susitarimą tarp šalių.

„Kai JK atsikratys pančių, bus galima sudaryti didelį prekybos susitarimą“, – parašė D. Trumpas pirmadienį socialiniame tinkle „Twitter“.

D. Trumpas ir Th. May antradienį drauge rengia verslo pusryčius Šv. Jokūbo rūmuose, į kuriuos pakviesti penkių didžiųjų Britanijos ir JAV įmonių atstovai. Tarp dalyvių turėtų būti „BAE Systems“, „GlaxoSmithKline“, „Barclays“, „Reckitt Benckiser“, „JP Morgan“, „Lockheed Martin“ ir „Goldman Sachs International“ vadovai.

Laisvosios prekybos sutartis

„Tai puiki partnerystė, visgi manau, kad galime padaryti ją dar puikesnę“, – ketina pasakyti Th. May verslo diskusijos prie apskritojo stalo dalyviams. Premjerės kalbos ištraukas paskelbė jos biuras.

„Dvišalis laisvosios prekybos susitarimas, platesnis ekonominis bendradarbiavimas... esama neišnaudotų galimybių“, – kalbės ji.

„Per tokį dialogą, kaip šis, galime užtikrinti, jog mūsų ekonominė partnerystė bus ne tik ilgalaikė, bet bėgant metams toliau stiprės“, – ketina pareikšti Th. May.

Diskusijoje dalyvaus ir Britanijos princas Andrew, iždo kancleris Philipas Hammondas, tarptautinės prekybos sekretorius Liamas Foxas, taip pat JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo bei iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas.

Po diskusijos Th. May, D. Trumpas ir jų komandos susitiks derybų Dauningo gatvėje. Vėliau jų lauks bendri pietūs ir spaudos konferencija.

Valstybiniai vizitai paprastai išsiskiria pompastika, ceremonijų ir dovanų gausa. Šis vizitas – ne išimtis. Per trijų patiekalų pietus Dauningo gatvėje svečiams bus patiekti Peintono uosto krabas, Ežerų krašto jautienos išpjova ir tradicinis angliškas desertas Eton mess su persikais.

Th. May įteiks D. Trumpui vieno iš svarbiausių „ypatingų transatlantinių santykių“ dokumentų - Winstono Churchillio asmeninio 1941 metų Atlanto chartijos projekto – įrėmintą kopiją. Ši chartija apibrėžė sąjungininkų tikslus po Antrojo pasaulinio karo.

D. Trumpas ir Th. May taip pat apžiūrės Churchillio karo kambarius (Churchill War Rooms) - bunkerį, iš kurio Britanijos karo laikų premjeras vadovavo operacijoms.