Šis straipsnis tarsi byloja: mere, jeigu NEGINSITE Daugų miesto ir jo apylinkių gyventojų interesų ir PAKLUSITE kelioms dešimtims norinčių Didžiulio (Daugų) ežeru pasinaudoti vandens motociklais, (kurie trikdys miesto ir jo apylinkių gyventojų ramybę, kels pavojų poilsiaujantiems paplūdimiuose, besimaudantiems ežere, ypač vaikams), paliksime tave ramybėje. Priešingu atveju ieškosime ir kitų būdų kaip apšmeižti tave (merą).

Atvirai pasakius, jeigu nebūčiau šių įvykių liudininkas, ko gero, pasakyčiau panašiai kaip ir aplinkos ministras: niekdarys tas meras Algirdas Vrubliauskas. Tačiau taip pasakyti negaliu ir neturiu teisės, nes turėjau galimybę išgirsti Daugų gyventojų nuomonę, kurią jie išsakė Alytaus rajono savivaldybės organizuotame susitikime, vykusiame Dauguose gegužės 27 d., Muzikos mokyklos sausakimšoje salėje.

Į šį susitikimą mane, kaip užaugusį Dauguose, bei tam, kuriam labai rūpi šio regiono gerovė, pakvietė garbingas Daugų gyventojas Juozas Kasiulynas, prašydamas atvykti ir, reikalui esant, ginti gyventojų viešąjį interesą, kadangi esu advokatas. Jis paaiškino, kad aplinkos ministras jau yra pasirašęs įsakymą, leidžiantį Didžiulio ežere plaukioti vandens motociklais ir kitais pramoginiais ir sportiniais laivais, varomais vidaus degimo varikliais.

Gerb. Kasiulynas pabrėžė, jog žmones labiausiai gąsdina plaukiojantys vandens motociklais, kadangi, jie jau yra turėję karčios patirties, kuomet šėlstantys motociklininkai trikdo paplūdimiuose besiilsinčius žmones, šeimas su vaikais. Jų nuomone, jie ne tik kelia pavojų aplinkiniams, bet ir trikdo gyventojų, kurių dauguma garbaus amžiaus, kasdienę ramybę.

Gyventojų susirinkime, kurį, kaip minėjau, organizavo Alytaus rajono savivaldybė, pirmiausia buvo išklausyti iniciatoriai, norintys Didžiulio ežere plaukioti vandens motociklais. Pastarieji pareiškė, jog jie iš tikrųjų nori plaukioti ežere vandens motociklais, pabrėždami, kad tai yra jų teisė ir teigdami, jog vandens motociklininkai gyventojams grėsmės nekels, laikysis nustatytos tvarkos. Tačiau jie į Daugų gyventojų klausimus, kas užtikrins tvarką Didžiulio ežere, drausmins vandens motociklininkus ir trauks juos atsakomybėn už padarytus pažeidimus taip ir neatsakė. Iniciatoriai tegalėjo pasakyti, jog tai „valdžios“ reikalas.

Iš tikrųjų šiuo metu nei aplinkos apsaugos inspekcijos, nei policijos darbuotojai nėra pasiruošę vykdyti prevencinį darbą Didžiulio ežere, užtikrinant savivaldybės nustatytos tvarkos, plaukiojantiems vandens motociklais ir kitomis motorinėmis priemonėmis bei, reikalui esant, patraukti juos atsakomybėn. Be to, Alytaus rajono savivaldybė tokios tvarkos, mano žiniomis, nėra nustačiusi. Antra vertus, nustačius tam tikrą motorinių priemonių plaukiojimo tvarką, reikia ją užtikrinti. Kaip minėjau, valstybinės institucijos yra tam nepasiruošusios.

Tad kas atsakys, jeigu šių metų birželio 21 dieną Didžiulio ežere pradės plaukioti vandens motociklai ir kitos paminėtos motorinės priemonės nesant nustatytai tvarkai ir reikalingų priemonių saugai užtikrinti. Ne paslaptis, nei policija, nei aplinkos apsaugos inspekcija šiame ežere neturi net reikiamų, tam tikslui motorinių priemonių.

Raginu ir Aplinkos ministeriją, ir Alytaus rajono savivaldybę išgirsti Daugų gyventojus, kurie vieningai reikalavo uždrausti Didžiulio ežere plaukioti vandens motociklais ir kitais laivais, varomais vidaus degimo varikliais.