Paryžiuje įsikūrusi grupė pateikė Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT) detalų 245 puslapių dokumentą, kurį perdavė vyriausiosios prokurorės Fatou Bensoudos biurui.

Dokumente yra „pakankamai įrodymų“, kad ES ir valstybių narių pareigūnai bei agentai nuo 2014 metų vykdydami ES migracijos politiką Viduržemio jūroje ir Libijoje įvykdė nusikaltimų žmoniškumui, nurodo teisininkai.

Nuo 2014 metų daugiau kaip 12 tūkst. žmonių žuvo bandydami pabėgti iš Libijos į Europą. Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra tai vadina „mirtiniausiu jūros kirtimu pasaulyje“.

Pasak teisininkų, norėdama apsaugoti savo sienas ES griebėsi „atgrasymu paremtos migracijos politikos, kuria siekta paaukoti į nelaimę jūroje patekusių migrantų gyvybes“.

Vienintelis tikslas buvo „įtikinti kitus panašioje padėtyje esančius žmones nesiekti saugaus prieglobsčio Europoje“, sakoma dokumente, kurio kopija buvo perduota naujienų agentūrai AFP.

Šiai politikai dėl nevyriausybinių organizacijų gelbėjimo operacijų žlugus, ES ėmėsi kitos strategijos: pasitelkti Libijos pakrančių apsaugos tarnybą, kad ji sulaikytų migrantus ir siųstų juos atgal į koncentracijos stovyklas primenančias vietas Libijoje.

„Buvo visiškai aišku, kad tai buvo žmonės, kaltinami karo nusikaltimais, nusikaltimais žmoniškumui ir jie (ES) savanoriškai finansavo šiuos asmenis“, – AFP sakė teisininkas Juanas Branco.

„Užuot iškart išgelbėjus nelaimėje jūroje atsidūrusius civilius ir nugabenus juos į saugią vietą, ES prisidėjo prie tūkstančių žmonių nuskendimo, prieš įdiegdama plačią prievartinės deportacijos į koncentracijos stovyklas primenančius sulaikytų asmenų centrus sistemą“, – nurodo J. Branco ir jo kolegos.

Tačiau nėra aišku, kaip F. Bensoudos biuras pasielgs su dokumentu, kurį parengė J. Branco ir buvęs TBT teisininkas Omeras Shatzas, dėstantis tarptautinę teisę Paryžiaus politinių studijų institute.

Jie mini „ES ir valstybių narių pareigūnus ir agentus“, taip pat – tokias šalis kaip Prancūzija, Vokietija ir Italija, kurios yra TBT narės.

„Ši byla pateikia įrodymų, kad įtakingų valstybių piliečiai veikė sutartinai kaip viršvalstybinės struktūros, Europos Sąjungos, dalis“, – nurodo teisininkai.

2002 metais teisti už didžiausius pasaulio nusikaltimus įkurtas TBT persekioja tik asmenis ir kasmet gauna šimtus prašymų vykdyti tyrimus.

F. Bensouda 2011 metais gavo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos mandatą tirti nusikaltimus, įvykdytus Libijoje po ilgamečio lyderio Muamaro Kadhafi nušalinimo.

Savo naujausioje ataskaitoje JT Saugumo Tarybai prokurorė sakė, kad jos biuras toliau tiria įtariamus nusikaltimus prieš migrantus ir pabėgėlius Libijoje, „siekdamas nustatyti, ar juos apima šio Teismo jurisdikcija“.