Geriausiai žmonės Europos skirtumus jaučia keliaudami, nuolat patirdami pačias įvairiausias situacijas. Kai kas nuo tokių skirtumų net gali skaudžiai nukentėti. Jeigu jau gyvename vieningoje Europoje, kodėl tie skirtumai tokie radikalūs, dažnai peržengiantys elementarias sveiko proto ribas.

Akivaizdu, kad didžioji dalis tų skirtumų kyla ne todėl, kad Europoje gyvena skirtingi žmonės, o todėl, kad skirtingose valstybėse veikia labai skirtingos valdžios, kurios priiminėja radikaliai priešingus įstatymus.

Kodėl Italijoje ar Ispanijoje, kokio nors jaukaus šeimyninio restoranėlio šeimininkas po skanios vakarienės, gali sau leisti nemokamai pavaišinti savo klientus ąsotėliu vyno ar kokiu nors stipresniu gėrimu, visiškai nepergyvendamas, kad šios operacijos nefiksavo kasos aparate? O Lietuvoje už tokį elgesį kontroliuojančios institucijos skirtų tūkstantines baudas arba net uždraustų tokiame restoranėlyje prekiauti alkoholiu. Smulkmena, bet labai reikšminga, parodanti valdžios požiūrį į savo žmones.

Kokiam austrui ar slovakui yra beviltiška išaiškinti, net ir kartu išgėrus slivovicos trauktinės butelį, kodėl savo reikmėms ar svečiams pavaišinti pasigaminus naminukės, Lietuvoje būsi nubaustas didžiausiomis finansinėmis baudomis arba net būsi uždarytas į kalėjimą.

Austrijoje ar Slovakijoje naminio stipraus gėrimo receptai su pasididžiavimu perduodami iš kartos į kartą, Lietuvoje naminukės gamyba prilyginama didžiausiam kriminalui.

Dar sunkiau suprasti, kodėl Amsterdamo legaliai veikiančiuose coffee shop‘uose nusipirkęs kokį produktą su kanapėmis, Vilniaus oro uoste, tik išlipęs iš lėktuvo, būsi pareigūnų paguldytas ant žemės ir su antrankiais išvežtas į areštinę.

Suprantama, kad kiekviena Europos valstybė turi savus įstatymus, pagal kuriuos ji gyvena, tačiau visiškas nesusipratimas yra tai, kad kas vienoje valstybėje yra laikoma normalia veikla, kitoje valstybėje traktuojama kaip didžiausias nusikaltimas. Europos vienybė išsisklaido kaip dūmas.

Seksualinių paslaugų teikimas – dar viena neišsenkanti tema. Hamburge ar Briuselyje nusidriekę ištisi įstaigų kvartalai, kuriuose legaliai yra teikiamos seksualinės paslaugos. Lietuvoje griežtai draudžiama tokia veikla ir užsiėmimas.

Nesiimu vertinti, drausdamos ar leisdamos ir kontroliuodamos, kurios valstybės labiau laimi socialine, teisine, sveikatingumo, ekonomine prasme. Tačiau vargas tam iš Europos į Europą atvažiavusiam vokiečių turistui, kuris sugalvos Vilniaus gatvėse ieškoti intymių paslaugų. Iškart taps nusikaltimą darančių asmeniu ir turės susimokėti nemenką baudą už tai. O gal net vietoj raudonų žibintų išvys mėlynus policijos švyturėlius, kurie šį kartą bus skirti jam.

Toks skirtingas gyvenimas ne vienodoje, o tuo pačiu matyt ir ne vieningoje Europoje.

Ir labai norėtųsi, kad naujai išrinkti Europos Parlamento nariai ne tik svajotų apie vieningą Europą, bet ir imtųsi veiksmų, kad tie akis badantis skirtumai tarp Europos valstybių pamažu nyktų.