Susipažįsta su specialybe

Medicinos, verslo ir finansų, teisės ir politikos, inžinerijos ir IT, menų, filosofijos, dizaino ar net filmų kūrimo – štai tokių specialybių stovyklų šiandien gausu užsienyje.

Nuvykę mokiniai jose klausosi įvairių pranešimų, artimiau susipažįsta su planuojama studijuoti specialybe.

Kaip DELFI pasakojo tokias stovyklas siūlančios įmonės „Ego perfectus“ direktorė Aida Sodienė, jei, tarkime, pasirinkta stovykla susijusi su medicinos mokslais, vaikai nuvykę į stovyklą yra vedami į miestelio ligoninę, kurioje susipažįsta su pasirinkta profesija iš arčiau.

„Jie atlieka daug bandymų, taip pat jiems yra vedamos konkrečios pamokos, papasakojama, ko mokomasi per medicinos studijas. Taip pat skaitomi įvairūs pranešimai“, – pasakojo tokias stovyklas siūlančios įmonės direktorė ir teigė, kad dažniausiai tokiais kelialapiais domisi kiek vyresni moksleiviai, kurių amžius siekia nuo 16 metų.

Kaip taisyklė, tokios stovyklos dažniausiai trunka dvi savaites, o gimnazistai per jas paprastai išklauso apie 40-50 val. mokymų kursą. Kaip pasakojo, taip pat dažnai vykstama į ekskursijas, užsiimama aktyvia veikla.

Pilyse žaidžia golfą

Ne vienoje tokių stovyklų DELFI pasakojo buvęs ir šiandien Vilniaus universitete matematiką ir jos taikymą studijuojantis Dominykas (asmuo red. žinomas – DELFI). Jis jose tobulino savo anglų kalbos žinias.

„Stovyklos man, asmeniškai, paliko didžiuli įspūdi. Jau po pirmosios labai prašiau tėvų, kad išleistų į kitas. Jose kiekvieną dieną vykdavo anglų kalbos pamokos, žinoma, išskyrus tas dienas, kai vykdavo kelionės“,– įspūdžiais dalijosi jis ir sakė, kad brangiausiose stovyklose galima eiti jodinėti, žaisti golfą, nardyti ar profesionaliai šokinėti ant batuto.

Visgi Dominykas pasakojo, kad svarbiausias dalykas, ką jam davė šios stovyklos – bendras suvokimas, patirtis, bendravimo įgūdžiai.

„Dažnai girdime, kad norint praplėsti suvokimą, reikia keliauti, kad tie žmonės, kurie daug skundžiasi, nėra daug keliave ir panašiai.

Kembridžo ir Oksfordo universitetuose vykstančios moksleivių stovyklos

Na, kai nuvažiuoji į šitas stovyklas, tu 2-4 savaites bendrauji su bendraamžiais iš viso pasaulio. Turėjau kambarioku islandų, kinų, kolumbiečių, lenkų“, – vardijo vaikinas.

Paklaustas apie nemažas tokių stovyklų kainas jis sakė, kad reikia suprasti, kad kuo daugiau moki, tuo daugiau ir gauni.

„Tai tikrai jautėsi. Brangiausioje stovykle, kurioje buvau, viskas vyko didžiuliame dvare, gal net pilyje, reikėtų sakyti.

Ji turėjo savo baseiną, kuriame galejai būti kada nori. Buvo brangūs užsiėmimai, kaip nardymas su įranga, jodinėjimas, golfo laukai – viskas būdavo įskaičiuota.

Pora kartų į savaite vykdavo mini ekskursijos į kiną, ar kitos pramogos, kur irgi, viskas įeidavo į kainą. Tos stovyklos gale pasirinkau išsilaikyti oficialų anglų kalbos testą, kurie, kaip žinome, taip pat nebūna pigiausi“, – pasakojo Dominykas.

Kainuoja tūkstančius

Tai, kad tokių stovyklų kainos gali kandžiotis, pripažįsta ir „American English School“ (AMES) kalbų mokyklos generalinė direktorė Eglė Kesylienė. Jos teigimu, kelialapių įkainiai prasideda nuo 500 Eur ir kyla aukštyn.

Kaip nurodoma įmonės puslapyje, štai anglų kalbos stovykla Kembridžo universitete dviems savaitėms kainuoja beveik 4 tūkst. Eur, o jei pasirinktą specialybę bus norima išbandyti Oksfordo universitete, toks kelialapis dviem savaitėms kainuos 4,4 tūkst. Eur.

Kembridžo ir Oksfordo universitetuose vykstančios moksleivių stovyklos

Mokslo, technologijų, inžinerijos ir matematikos programą galima išbandyti ir stovykloje Kolorado universitete, JAV. Trys savaitės čia kainuotų 5,4 tūkst. Eur.

Specialybių stovyklų yra ir mažesnėmis kainomis. Štai tarptautinė anglų kalbos stovykla Maltoje kainuoja 1,4 tūkst. dviem savaitėms, o ispanų kalbos stovykla Barselonoje – 1,2 tūkst. Eur.

„Lietuvoje yra šeimų, kurios išleidžia savo vaikus. Matosi tendencija, kad tėvai save net apriboja dėl to, pataupo, o atiduoda tas lėšas vaikams“, – komentavo E. Kesylienė ir skaičiavo, kad su AMES per vasarą iš Lietuvos taip į užsienį išvyksta apie 300-400 moksleivių.

Vyksta ir metai iš metų

Nepaisant nemažos kainos, tokių stovyklų populiarumas Lietuvoje kasmet auga.

„Kasmet išvyksta vis daugiau vaikų. Taip pat pastebėjome tendenciją, kad užsakymai įprastai prasidėdavo gegužės mėnesį, o šį sezoną kovo mėnesį jau buvome užpildę didžiąją dalį vietų stovyklose.

Dabar jau, kurie kreipiasi, tik žiūrim, kur yra likusių laisvų vietų. Ir čia ne tik Lietuvoje. Tokia tendencija pastebima visoje Europoje“, – sakė AMES direktorė.

Pasak jos, yra ir tokių vaikų, kurie į specialybės stovyklas užsienyje vyksta metai iš metų.

„Tie, kurie kartą pabando ir gali sau leisti, po to vaikus išleidžia kasmet“, – pasakojo E. Kesylienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)