Antti Rinne Socialdemokratų partija balandį laimėjo parlamento rinkimus nedidele persvara. Jis nurodė, kad 19 narių turėsiančiame kabinete taip pat dirbs Centro, Žaliųjų, Suomijos švedų liaudies partijų ir Kairės aljanso atstovų.

Būsimasis premjeras nurodė, kad kabineto sudėtis bus paskelbta antradienį.

Koalicija 200 vietų parlamente turės 117 vietų daugumą.

Per balandžio 14-ąją vykusius rinkimus euroskeptiška, prieš imigraciją nusistačiusi Suomių partija gavo 17,5 proc. balsų ir 0,2 procentinio punkto atsiliko nuo socialdemokratų.

56 metų A. Rinne, buvęs profesinės sąjungos vadovas, žinomas kaip atkaklus derybininkas, pasirinko sudaryti koaliciją su kadenciją baigiančio premjero Juhos Sipila Centro partija.

Naujoji koalicija savo politinę programą ketina paskelbti penktadienį, bet Suomijos žiniasklaida jau pranešė, kad pažadės 1,2 mlrd. eurų viešųjų išlaidų. Apie 700 mln. eurų šios sumos bus finansuojama padidintais mokesčiais.

Socialdemokratų partija griežtai priešinosi biudžeto išlaidų karpymams, per pastaruosius ketverius metus įvestiems ankstesnės centro dešiniosios vyriausybės, taip pat mėginimams užtikrinti didesnį Suomijos darbo įstatymų lankstumą.

Kritikai abejoja, ar A. Rinne administracijai pavyks išspręsti seniai Suomijoje juntamą nedarbo problemą ir išpildyti rinkimų pažadą padidinti įdarbinimo rodiklį nuo 72 iki 75 procentų.

Jie taip pat perspėja, kad didesnės biudžeto išlaidos gali būti pavojingos Suomijai, jeigu šalis artimiausioje ateityje patirs ekonomikos sulėtėjimą.

Tačiau penktadienį A. Rinne gynė būsimos vyriausybės išlaidų planus.

„Nuo pat pradžių sakiau, kad mūsų skaičiai pagrįsti Finansų ministerijos oficialiais vertinimais, kas dedasi pasaulyje, Europoje ir Suomijoje, ir šiuo atžvilgiu mes irgi tai padarėme – į kintančią padėtį buvo atsižvelgta“, – aiškino jis.

Socialdemokratai vadovaus vyriausybei pirmąsyk per pastaruosius 16 metų, bet partija per šį laikotarpį yra dirbusi vyriausybėje kaip koalicijos partnerė.