„Kitą savaitę su opozicinių frakcijų lyderiais ir tiesiog tarpusavyje tarsimės dėl bendros pozicijos. Sakyčiau, kad dabar ypatinga vertė yra turėti vieningą poziciją“, – penktadienį BNS sakė ji.

„Nematau jokių argumentų, kodėl reikėtų dalyvauti šitame vieno žmogaus primestame žaidime. Čia ultimatumais švaistomasi iš Ramūno Karbauskio pusės, ultimatumai nukreipti į jo paties frakciją, gal šiek tiek į „tvarkiečius“, bet opozicijai šitame žaidime dalyvauti jokio reikalo nematau“, – pridūrė opozicijos lyderė.

V. Čmilytė-Nielsen tvirtino, kad Seimo pirmininkas dabar moka už tai, kad „bandė laikytis nepriklausomai kai kuriais atvejais ir net leido sau viešą Ramūno Karbauskio kritiką, o pastarosiomis dienomis apskritai pasakė, kad jam reikėtų pasitikrinti pasitikėjimą partijoje, galbūt net atsistatydinti, pailsėti, prakalbo net apie autoritarinį valdymo stilių“.

„Šį koalicijos pradėjimą nuo balto lapo aš ir vertinu kaip iš dalies nukreiptą į tai, kad būtų atsikratyta nepatogaus Seimo pirmininko“, – sakė politikė.

Anot jos, viešai grasindamas pirmalaikiais parlamento rinkimais, jeigu Seimo pirmininkas nebūtų atleistas, valdančiųjų „valstiečių“ lyderis užsiima šantažu.

„Kitas dalykas, kuris darosi akivaizdus, kad R. Karbauskis naudojasi savo jau ne kartą išbandyta šantažo strategija. Prieš rinkimus matėme pasisakymus apie tai, kad jeigu nebus balsuojama už „valstiečių“ remiamą kandidatą, tada atsitiks kažkokie baisūs dalykai, krizė valstybėje ir panašiai. Dabar, kad ir mažesniu lygiu, bet iš esmės, ką daro R. Karbauskis, jis siunčia signalą savo partiečiams, frakcijos nariams, kad jeigu jie nepalaikys, matyt, jau Gedimino Kirkilo, „socdarbiečių“ kandidato, į Seimo pirmininkus, jie tiesiog neteks darbo, bus pirmalaikiai rinkimai“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Toks primityvus su šantažo elementais veiksmas. Žiūrėsime, ar valdantieji, ar „valstiečių“ frakcija yra iš tiesų tokia, kad pasiduos tokiems reikalavimams“, – svarstė Seimo opozicijos lyderė.

Didžiausios opozicinės Seimo konservatorių frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis abejojo, ar valdantiesiems užteks balsų atstatydinti parlamento vadovą.

„Kol kas girdžiu tik Ramūno Karbauskio, Gedimino Kirkilo ir pono Žemaitaičio pasisakymus apie tai, kad galbūt turėtų būti kitas Seimo pirmininkas. Tik noriu priminti Ramūnui Karbauskiui, girdėdamas jo pasisakymus, kad neaišku kieno yra Seimo pirmininkas, – Seimo pirmininkas yra Seimo. Dėl jo ateities sprendžia Seimas slaptu balsavimu“, – teigė jis.

G. Landsbergis atkreipė dėmesį, kad besiformuojanti valdančioji dauguma turi 68 balsus.

„Ar tikrai tų balsų bus, to kol kas niekas negali pasakyti. (...) Ar visi „valstiečiai“ balsuos, pasakyti negalime“, – sakė jis.

Konservatorių lyderis tvirtino balsuosiantis, kad Seimo pirmininkas baigtų kadenciją.

Opozicinių socialdemokratų atstovas Algirdas Sysas taip pat tvirtino nematąs reikalo keisti parlamento vadovą.

„Nemanau, kad logiška naują Seimo pirmininką skirti. Čia vidiniai „valstiečių“ klausimų sprendimai, kad Seimo pirmininkas ne visados pataikydavo į natą“, – teigė jis.

„Pastaruoju metu jis lyg suprato, kad yra parlamento pirmininkas, o ne kokios nors organizacijos ar kontoros vedėjas, ir galėtų dirbti ir toliau“, – pridūrė A. Sysas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė BNS sakė nežinanti, kaip frakcija elgsis, jeigu reikės balsuoti dėl Seimo pirmininko atleidimo iš pareigų.

„Negaliu pasakyti, neaptariau su frakcija, iš spaudos ir sužinome (naujienas – BNS) “, – sakė ji.

„Visada valdantieji nusprendžia, ką deleguoti, Seimo pirmininkai yra keitęsi, turi būti bendras valdančiosios daugumos sprendimas“, – teigė R. Tamašunienė.

„Valstiečių“, „socialdarbiečių“ ir „tvarkiečių“ ketvirtadienį pasirašytame memorandume dėl koalicijos yra numatyta, kad Seimo pirmininko pareigos atiteks „socialdarbiečių“ atstovui.

R. Karbauskis teigė, kad partija svarstytų pašalinti iš savo gretų V. Pranckietį, „jeigu jis griaus koaliciją savo veiksmais“.

V. Pranckiečio teigimu, į Seimo pirmininko pareigas greičiausiai pretenduoja „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas.