Memorandume trys partijos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija ir Partija „Tvarka ir teisingumas“ teigia tęsiantys įsipareigojimus Lietuvai ir sutariantys dėl kairiojo centro valdančiosios koalicijos.

Memorandumo tekstas:

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija ir partija „Tvarka ir teisingumas“, tęsdamas įsipareigojimo Lietuvos žmonėms įgyvendinimą ir svarbias reformas, susitarė sudaryti kairiojo centro valdančiąją koaliciją ir tokiu būdu užtikrinti politinį, socialinį stabilumą, ekonominį augimą Lietuvoje ir įgyvendinti socialinio teisingumo bei solidarumo tikslus. Nauja valdančioji koalicija įsipareigoja tęsti sistemingą kovą su korupcija ir garantuoti politikos viešumą bei skaidrumą.

Suvokdami šių reformų bei socialinių tikslų svarbą, Koalicijos partneriai susitaria ir toliau dirbti bendram Lietuvos žmonių labui:

1. Bendradarbiauti vadovaujantis lygiateisiškumo, lygiavertiškumo, veiklos derinimo ir tarpusavio pagalbos principais ir įgyvendinant pagrindinius bendro darbo tikslus;

2. Kartu dirbti koalicinėje Vyriausybėje, bendromis pastangomis įgyvendinti Seime patvirtintą Vyriausybės programą, remti Vyriausybės programos nuostatas atitinkančias ir iš anksto aptartus įstatymų bei Vyriausybės nutarimų projektus;

3. Tartis dėl užsienio krašto gynybos ir vidaus politikos strategijos, valstybės valdymo pertvarkos ir kitais svarbiais ar neatidėliotinais klausimais;

4. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga į ministro pirmininko pareigas siūlo Saulių Skvernelį, o Seimo pirmininko kandidatūrą siūlo Lietuvos socialdemokratų darbo partija;

5. Formuoja Vyriausybę remdamiesi rinkimuose iškovotų mandatų proporcijomis ir bendru sutarimu, kuris įteisinamas atskiru protoklu;

6. Seimo vadovybę, komitetus ir nuolatines komisijas formuoja remdamiesi rinkimuose iškovotų mandatų proporcijomis, Seimo statuto nustatyta tvarka ir bendru sutarimu, kuris įteisinamas atskiru protokolu.

Memorandumą pasirašė R. Karbauskis, G. Kirkilas ir R. Žemaitaitis.

Pranckietis: čia dar ne pabaiga

Seimo pirmininkas V. Pranckietis nemano, kad toks variantas realus.

„Dar nebuvo niekada istorijoje, kad didžiausia frakcija Seimo pirmininko poziciją atiduotų kažkokiai frakcijai, kuri turi 11 narių“, – sakė V. Pranckietis.

Jis galvoja, kad šis memorandumo sprendimas – dar ne pabaiga.

„Aš galvoju, kad tai – dar ne pabaiga. Frakcijoje buvo tokių kalbų, bet, žinote, iškart reakcija būna tokia – kad „šita pozicija yra aiškiai mūsų“, – sakė V. Pranckietis.

Karbauskis: neturime kitos išeities

Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis aiškino, kad jie neturėjo kitos išeities dėl Seimo pirmininko pozicijos. Esą toks buvo bendras socialdarbiečių ir Tvarkos ir teisingumo noras.

„Toks sprendimas – kad sutiktume su jų sąlygomis, nes kitokiu atveju daugumos sudaryti neįmanoma“, – sakė R. Karbauskis.

Jis teigė negalįs atsakyti į klausimą, kas tiksliai bus siūlomas būti naujuoju Seimo pirmininku, tačiau darė prielaidą, kad tai tikriausiai bus dabartinis Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas.

Partijos pirmininkas stebėjosi V. Pranckiečio viešumoje išsakytais žodžiais, kad jis nesiruošia trauktis.

„Aš galiu pasakyti tik viena – kad tai būtų pirmas man žinomas atvejis ne tik Lietuvoje, bet tikriausiai ir visame pasaulyje, kada žmogus, būdamas paskirtas į tą poziciją pagal koalicinę sutartį, tai koalicinei sutarčiai pasikeitus atsisako vykdyti partijos valią“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, tai sutrukdytų valdančiajai koalicijai susiformuoti.

„Ką tai reiškia, Jūs pati puikiai suprantate . Dabartiniai jo pareiškimai yra prieštaraujantys tam, kas yra parašyta partijų pirmininkų memorandume. (…) Mes nenorėjome skelbti memorandumo, kadangi jis dar nėra koalicinė sutartis, bet kadangi jis pradėjo daryti pareiškimus, mes nematėme jokios kitos galimybės – tik pasakyti, kuo jis remiasi.

Šitoje situacijoje kaip partijos pirmininkas galiu pasakyti, kad mes neturime kito pasirinkimo. Mes netekome aštuonių žmonių frakcijoje, o mūsų kolegos pasipildė viena partija, tai yra dar plius septyni žmonės. Proporcijos pasikeitė, tai yra priežastis. Jeigu būtų mums priklausiusi šita pozicija, tokiu atveju mes nebūtume keitę Seimo pirmininko“, – sakė R. Karbauskis.

Memorandumas pasirašytas ketvirtadienį

DELFI primena, kad ketvirtadienį Vyriausybėje darbo pietų su premjeru S. Skverneliu susitikę valstiečių-žaliųjų, „tvarkiečių“ ir socialdarbiečių lyderiai pasirašė memorandumą dėl valdančiosios koalicijos sudarymo.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis susitikime dalyvauti negalėjo, tačiau premjeras planuoja su juo susitikti rytoj, ir pakviesti prisijungti.

Seimo valstiečiai-žalieji, „tvarkiečiai“ ir socialdarbiečiai jau ir anksčiau turėjo susitarimą bendradarbiauti frakcijų lygiu. Premjeras S. Skvernelis ketvirtadienį žurnalistams paaiškino, kad dabar siūlomas formatas skiriasi tuo, kad į Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių planą bus įtraukti ir partneriams aktualios nuostatos.

„Keičiasi ir tai, kad mes sutarėme kalbėti ir apie Vyriausybės formavimą. Turbūt bus personalinių pokyčių Vyriausybėje“, – sakė S. Skvernelis.