Per visą tremties laikotarpį iš Lietuvos į Sibirą buvo ištremta daugiau nei 131 000 gyventojų, dar apie 156 000 lietuvių buvo įkalinta. Tačiau „Misija Sibiras“ komanda nori parodyti, kad tai nėra tik skaičiai ar datos, o žmonės su skirtingomis istorijomis ir likimais. Todėl kiekvienas yra kviečiamas prisijungti prie „Visuotinės tylos minutės“ ir „Ištark, išgirsk, išsaugok“ akcijos ir taip prisidėti ne tik prie istorijos išsaugojimo, bet ir pilietiškumo sklaidos.

Minutei įsiklausyti tylos

Birželio 14 dieną 11 val. 59 min. visoje Lietuvoje skelbiama Visuotinė tylos minutė. Prie šios jau trečius metus įgyvendinamos iniciatyvos, skirtos Gedulo ir vilties dienai paminėti, gali prisijungti kiekvienas, kad ir kur bebūtų.

Gedulo ir vilties diena

Minutei muziką išjungs „M-1“, „Radiocentro“ grupių ir kitos radijo stotys, taip pat visos Lietuvoje esančios parduotuvės „Maxima“, „Ermitažas“, „Eurovaistinė“ bei prekybos centrai „Akropolis“. Savo skaitytojus apie tai informuos žiniasklaidos priemonės.
Tikimasi, kad šiais metais prie tylos minutės prisijungs dar daugiau Lietuvos mokyklų, darželių, bendruomenių, valstybinių institucijų ir verslų.

„Misija Sibiras“ kviečia tapti iniciatyvos dalimi ir kartu su savo kolegomis prisidėti prie vieningiausios tylos. Kaip tai padaryti? Užsiregistruoti www.tylosminute.lt ir taip tapti iniciatyvos dalimi. Puslapyje bus galima rasti visas, prie iniciatyvos prisijungusias, įstaigas, parsisiųsti garso įrašą, skirtą Visuotinei tylos minutei.

„Ištark, išgirsk, išsaugok“

Ši atminties akcija vyks jau ketvirtą kartą, o prie jos šiemet prisijungs dvylika miestų. Akcijos metu bus siekiama išsaugoti daugiau nei 100 000 tremtinių bei politinių kalinių atminimą. Atminties akcija visuose miestuose startuos birželio 14 dieną, 13 valandą ir vyks visą parą. Norintys įsitraukti į skaitymus taip pat gali registruotis www.misijasibiras.lt ir pasirinkti laiką, kuriuo skaitys ištremtų bei kalintų žmonių vardus ir jų likimus. Skaitymai vyks:

• Vilniuje (Aukų g. 2A, šalia Genocido aukų muziejaus);
• Kaune (K. Donelaičio g. 64, Vytauto Didžiojo karo muziejaus kiemelyje);
• Klaipėdoje (Tiltų g. / H. Manto g., aikštėje prie paminklo vieningai Lietuvai „Arka“);
• Šiauliuose (Vilniaus g. 213, šalia Šiaulių turizmo ir informacijos centro);
• Panevėžyje (Nepriklausomybės aikštėje);
• Alytuje (Sporto g. 14, prie Memorialo „Nurimęs varpas“);
• Kėdainiuose (Knypavos rinkos aikštėje);
• Raseiniuose (Maironio g. 8, Žemaičio aikštėje);
• Telšiuose (ant Vilniaus kalvos prie paminklo „Trys kryžiai“);
• Šakiuose (Bažnyčios g. 4, prie Šakių rajono savivaldybės administracijos);
• Ignalinoje (Geležinkelio g. 19, Geležinkelio stoties aikštėje);
• Prienuose (Laisvės aikštėje).

Prie šios akcijos jungėsi ir žinomi žmonės, tokie kaip aktorius ir humoristas Justinas Jankevičius, atlikėjas Justinas Jarutis. Pastarasis dalindamasis savo „Instagram“ paskyroje įspūdžiais iš praeitų metų skaitymų pastebi, kad tai neįprastas, bet labai svarbus momentas. „Labai keistas, nesuvokiamas jausmas. O dar labiau nesuvokiama, kad tai vyko ir kodėl. Ką žmonės turėjo jausti būdami traukiniuose ar jau ten, koks siaubas, neteisybė, neapykanta ir pyktis turėjo virti Jų galvose. Mes negalime to užmiršti, turime daugiau domėtis ir gerbti“, ̶ rašo J. Jarutis.

Dalyvaudami šiuose renginiuose kiekvienas prisilies prie istorijos ir galės į ją pažiūrėti iš kitos, ne skaičių pusės.

„Mūsų karta yra būtent ta, kuri kuria ateitį istorijai, todėl metas tai daryti formomis, kurios vienija ir įtraukią kiekvieną – nesvarbu, ar tai senjoras, kuris pats patyrė tremtį, ar moksleivis, kuris vos pasiekia skaitymų tribūną“, – pastebi projekto „Misija Sibiras“ vadovė Aistė Eidukaitytė.

Kiekvienas, kuriam rūpi istorija, savo indėliu prie projekto „Misija Sibiras“ gali prisidėti aukojimo portale aukok.lt.