„Investicijas Baltijos šalyse gegužę gavo net keletas startuolių, tačiau labiausiai džiugina estų „TransferWise“ tapimas pačiu vertingiausiu fintech startuoliu visoje Europoje. Tokių startuolių mūsų regionuose bus dar ne vienas, tačiau labiausiai norėtųsi jų pamatyti Lietuvoje.

Visi aiškiai į tai deda didžiules pastangas: mūsų šalyje atsiranda vis nauji inkubatoriai ir rizikos kapitalo fondai, pirmąją investiciją atliko Lietuvos verslo angelų tinklas, visuomenėje vis dažniau kalbama apie startuolių svarbą. Mes tapsime vis svarbesniais žaidėjais pasaulyje, svarbu nepamesti dabartinio ritmo. Kalbant apie tarptautinę startuolių ekosistemą, investicijos čia tik didėja.

Taip pat tęsiasi vienaragių IPO vykdymas. Gegužę įvyko ilgai lauktas „Uber“ IPO, kuris nesulaukęs tokio investuotojų susidomėjimo, kaip tikėtasi. Tiesa, turėtume nepamiršti, kad nepaisant to, jog įmonė IPO metu nepasiekė užsibrėžtos vertės, ji vis tiek pritaukė 8 milijardus JAV dolerių bei buvo įvertinta 70 milijardais JAV dolerių – įspūdingi skaičiai verslui, kurį dar visai nesenai vadinome startuoliu“, – šio mėnesio naujienas apibendrino Audrius Milukas, „Open Circle Capital“ partneris.

Naujienos iš Baltijos šalių:

  1. Susisiekimo ministerija, Finansų ministerija ir „INVEGA“ įsteigė naują 5 mln. eurų rizikos kapitalo koinvesticinį fondą. Juo bus siekiama skatinti įmones, kuriančias paslaugas, produktus ir technologijas, padėsiančias sumažinti transporto sukuriamą CO2 emisiją. Daugiau: INVEGA.
  1. Investicijas gegužę pritraukė šie Baltijos regiono startuoliai: „Interactio“, „Rocketo“, „PVcase“, „SonarWorks“, „Pipelinepharm“ ir „RangeForce“. Beje, 0,5 mln. investicija į „Interactio“ buvo pirmoji naujajam LitBAN verslo angelų sindikatui. „RangeForce“, Estijos kibernetinio saugumo startuolis, gavo 1,5 mln. eurų finansavimą, Latvijos garso programinės įrangos startuolis „Sonarworks“ gavo 1 mln. eurų, Lietuvos įmonė „PVcase“, kurianti saulės energijos elektrinių projektavimo programinę įrangą, pritraukė 250 tūkst. eurų, o investicijos dydis į lietuvių įkurtą B2B vaistų licencijų prekyvietę „Pipelinepharma“, nėra atskleidžiamas. Apie „Interactio“: INVEGA. Apie „Sonarworks“: . Apie „RangeForce“: Estonian World. Apie „PVcase“ ir „Pipelinepharma“: DELFI.
  1. Lietuva pasirašys sutartį su CERN dėl inkubatorių Vilniuje ir Kaune steigimo. Jie bus vieninteliai Vidurio bei Rytų Europoje. Pasak Vyriausybės, planuojama, kad CERN inkubatoriuose Vilniuje, Saulėtekio slėnyje, ir Kaune, Santakos slėnyje, vienu metu būtų ne daugiau kaip po 5 startuolius, o vieno jų finansavimo krepšelis neviršys 40 tūkst. eurų. Lėšos bus skiriamos iš ES paramos. Daugiau: DELFI.
  1. Estų startuolis „TransferWise“ tapo pačiu vertingiausiu fintech startuoliu visoje Europoje. Kompanija gavo dar 292 milijonus JAV dolerių finansavimo, o tai reiškia, kad „TransferWise“ šiuo metu verti 3,5 milijardų JAV dolerių. Daugiau: Estonian World.


Pasaulio naujienos:

  1. „SoftBank“ investavo 800 milijonų į JK fintech startuolį „Greensill“. Tai padės šiam apyvartinio kapitalo finansavimo startuoliui, konkuruojančiam su tradiciniais bankais, plėstis kitose rinkose. Tiesa, ši investicija tik dar kartą įrodo kaip sparčiai auga fintech sritis, o bankai tikriausiai turėtų sunerimti dėl atsirandančios vis rimtesnės konkurencijos. Daugiau: Bloomberg.
  1. „Amazon“ investavo į „Deliveroo“ maisto pristatymo servisą. „Deliveroo“ teigimu, kompanija gautą 575 milijonus JAV dolerių siekiantį finansavimą panaudos savo paslaugos tobulinimui ir plėtimusi kitose rinkose. Daugiau: BBC.
  2. „DoorDash“ gavo 400 mil. investiciją ir šiuo metu šis startuolis vertas 7,1 milijardo JAV dolerių. Tai yra rimtas konkurentas „Deliveroo“, kadangi „Doordash“ neseniai pagal populiarumą aplenkė „Uber Eats“ ir šiuo metu vienintelis populiaresnis JAV maisto pristatymo servisas yra „Grubhub“. Daugiau: TechCrunch.
  1. Berlyno kelionių startuolis „GetYourGuide“ gavo net 500 mln. JAV dolerių finansavimą. „GetYourGuide“ kol kas yra vienas sėkmingiausių kelionių startuolių pasaulyje: kompanija per 10 metų pardavė 25 milijonus bilietų, kuriuos galima panaudoti tam tikroms veikloms kelionėse: ši įmonė sujungia keliautojus ir pramogų kelionių metu tiekėjus. Daugiau: Reuters.
  2. Uber“ ir „Beyond Meat“ atliko IPO. „Uber“ vertė iš viso krito 9 procentais, tačiau kompanija vis tiek buvo įvertinta įspūdinga suma – 70 mlrd. JAV dolerių. Tiesa, sėkmingiausias IPO šiemet yra „Beyond Meat“, kurio vertė nuo IPO paskelbimo pakilo įspūdingais 244 proc. Daugiau: BusinessInsider.


Verta paskaityti:

  1. Ar Izraelis gali tapti startuolių-maratonininkų šalimi? Izraelis šiuo metu atrodo kaip viena iš perspektyviausių šalių pasaulyje, tačiau ar galime tikėtis, kad šioje šalyje gims naujasis „Amazon“ arba „Facebook“? Daugiau: Forbes.


Kur yra pažadėtoji post-Brexit žemė? Jungtinės Karalystės pasišalinimas iš Europos sąjungos jau kurį laiką drebiną visą žemyną. Tiesa, Yra ir privalumų: daugybė fintech įmonių ir startuolių planuoja keltis į kitas sostines, taip pat ir Vilnių. O kurį sostinė susižers daugiausiai JK įmonių? Apie tai: 150sec.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją