Vis dėlto egzistuoja kelios gudrybės, kurios padės nuo kiekvieno krūmo surinkti išties gausų derlių.

Taikant šias gudrybes, užteks pasodinti 3–4 aguročių krūmelius – iš jų visą sezoną kasdien galėsite nuskinti po 2–3 aguročius. Toks kiekis turėtų patenkinti vienos vidutinės šeimos poreikius.
Aguročiai nereiklūs, auga gerai ir labai greit, duoda didelį derlių kone iki spalio mėnesio.

1. Rinkitės derlingų veislių sėklas

Apie didelį derlių galvokite jau rinkdamiesi sėklas. Rinkitės tokias veisles, kurios užsirekomendavo kaip duodančios didelį derlių. Paprastai didesnį derlių duoda hibridinės veislės, jos atsparesnės ligoms ir daug anksčiau ima vesti vaisius.

2. Aguročius auginkite iš daigų

Jei aguročius auginsite iš daigų, pirmojo derliaus sulauksite gerokai anksčiau. Tai ypač aktualu, jei pavasaris vėsus. Be abejo, daigų metodas padidina ir bendrą nuo vieno krūmo nuimto derliaus kiekį. Aguročių sėklos sudygs lengviau, jei jas valandai pamerksite nedideliame kiekyje vandens.

Aguročių sėklas geriausia sėti į didelę talpą, nes visų pirma susiformuoja šių daržovių šaknų sistema, o tik po to žalioji masė.
Apytikriai po 25-30 dienų po pirmųjų daigelių pasirodymo aguročių daigus galima sodinti į gruntą. Tręšti daigų nereikia, užtenka stebėti dirvos drėgmę ir jai išdžiūvus – palaistyti.

Į atvirą gruntą aguročiai sodinami tada, kai dieną temperatūra siekia apie +24…+26, o naktį nenukrenta žemiau +14…+15 laipsnių.

3. Aguročius sodinkite teisingai

Aguročiams patinka organika, tad norint sulaukti didelio derliaus, daigus reikia sodinti į komposto lysves arba į apšiltintas lysves. Sodinant komposte (dėl viduje vykstančio fermentacijos proceso) žemė bus lyg pašildyta. Tokioje lysvėje aguročiai augs net jei aplinkui dar neištirpęs sniegas. Juos reikėtų apsaugoti dvigubu gaubtu – mini šiltnamiu su dviem dangomis, tarp kurių 30 cm atstumas (sukurtas termoso efektas).

Apšiltinta lysvė daroma taip: reikia iškasti duobę (2 kastuvo plokščių gylio) ir į ją suberti piktžoles. Idealiausia, jei tai būtų šviežios dilgėlės kartu su sausa žole. Ant šių žolių reikia užberti žemių, į kurias ir sodinami aguročių daigai. Likus porai dienų iki daigų sodinimo lysves reikėtų palaistyti neskiestu fermentuotos žolės užpilu.
Tarp aguročių krūmelių žemė mulčiuojama sausos žolės arba piktžolių sluoksniu. Tai leidžia išsaugoti drėgmę ir apsaugo nuo piktžolių.

Sodinti daigus reikia ne mažesniu nei 80 cm atstumu, kad kiekvienas krūmelis turėtų užtektinai ploto maitintis, ir kad būtų patogu rinkti derlių.

4. Krūmo formavimas – būtina procedūra

Aguročių krūmai formuojami sausu saulėtu oru, kad stiebas nuopjovų vietoje greitai išdžiūtų ir neįsimestų infekcija. Nuopjovų vietas rekomenduojama apibarstyti pelenais arba aktyvinta anglimi.
Ką nupjauti?

Reikia nupjauti visus ant žemės gulinčius lapus (kad būtų mažiau ligų ir infekcijų). Lapų kotų nupjauti nereikia – jie maitina mezginę.

Ne kiekvienas aguročio žiedas veda vaisius, nes žiedai būna moteriški ir vyriški. Moteriški žiedai kiek storesni toje vietoje, kur turi formuotis vaisius, o vyriškas žiedas tokios storesnės vietos neturi. Visus pirmuosius vyriškus žiedus reikia pašalinti, kad krūmas nenusialintų. Tačiau vėliau negalima nuimti visų vyriškų žiedų – jie reikalingi tam, kad apdulkintų moteriškus žiedus.
Jei pasodinote savidulkių hibridinių veislių aguročius, vyriški žiedai nereikalingi, ir juos galima šalinti.

Be to, formuojant aguročių krūmelius, nupjaunama dalis pačių didžiausių lapų, paliekant tik jų kotą. Tai reikalinga tam, kad jie neužgožtų mezginių ir krūmo viduje būtų užtikrintas vėdinimas.

Taip pat, pašalinus didžiausius krūmo lapus, užkertamas kelias jaunų mezginių puvimui.

5. Aguročius sezono metu patręškite tris kartus

Jei norite užauginti išties didelį aguročių derlių, juos reikia tręšti.
Per sezoną aguročius reikia patręšti bent tris kartus.
10-ą dieną po daigų sodinimo juos reikia patręšti azoto trąšomis – tai gali būti žolių užpilas, skiestas vandeniu (santykiu 1:10).

Kai aguročiai pradeda žydėti, juos vėl reikia patręšti azoto trąšomis.
Žolių nuoviras gaminamas taip. Į talpą reikia sudėti žolę (labiausiai tinka kiaulpienių, varnalėšų lapai, dilgėlių stiebai), užpilti vandeniu ir uždengti dangčiu.

Po 7-10 dienų, kai žolė perrūgs, užpilą reikia atskiesti, 1 litrui užpilo imant 10 l vandens, tada užpilą reikia išmaišyti ir juo laistyti kiekvieną aguročių krūmą.

Kai pradeda augti vaisiai, labai tinka kalio trąšos. 2 l medžio arba žolės pelenų reikia užpilti kibiru vandens ir palikti parai. Prieš laistant aguročius galima tiesiog užberti pelenų po kiekvienu krūmeliu.
Tręšti visada reikia kai sausa ir apsiniaukę, kad nenudegtų lapai.

Aguročius galima tręšti papildomai (jei prastai mezga vaisius arba vaisiai pūva), naudojant boro miltelius. Šios trąšos gaminamos taip: kibirui vandens reikia 5 g boro miltelių, tada įlašinkite 40 lašų jodo ir įpilkite 1-2 stiklines pieno išrūgų (galima iki 1 litro). Išrūgos – tai pieno rūgšties bakterijos, kurios neleidžia veistis grybeliams, o tai labai palankiai veikia augalų imunitetą. Jodas – puikus antiseptikas.

6. Aguročius laistykite tik tada, kai reikia

Laistykite kruopščiai, kad po krūmu būtų drėgna. Bet nepersistenkite ir tarp laistymų leiskite viršutiniam dirvožemio sluoksniui kiek pradžiūti. Priklausomai nuo oro sąlygų, laistyti aguročius rekomenduojama ne dažniau nei 1–2 kartus per savaitę.

Svarbu: prieš didelį derliaus nuėmimą bent pusantros savaitės nelaistykite aguročių, kitaip jie ilgai nesilaikys ir pus.

7. Renkame derlių – svarbiausia gudrybė

Pirmus 2-3 jaunus aguročius būtina nuskinti, kai jie užauga iki 12–15 cm – tai paskatins kitų vaisių brandinimą. Nepalikite aguročio vaisiaus ant krūmo iki visiškos brandos (kol pasieks maksimalų dydį ir pradės geltonuoti) – krūmas visas jėgas skirs sėklų brandinimui ir tolesnis derlius akivaizdžiai sumažės.

Augalas tarsi gauna signalą, kad misija daugintis baigta, ir jūs iš jo gausite po 1–2 aguročius per savaitę, o ne po 2 per dieną. Vaisių vedimo laikas nuo 4–5 mėnesių sutrumpės iki pusantro.

Tai yra, aguročius reikia skinti jaunus (kurių ilgis neviršija 20 cm) – tai ne tik didina derlingumą, bet ir leidžia užauginti daug skanesnius vaisius.

Vaisius reikia nupjauti aštriu peiliu, o ne nulaužti, kad nepakenktumėte augalui.

8. Jei kilo problemų

Štai kelios labiausiai paplitusios problemos, kurios gali kilti auginant aguročius, taip pat jų priežastys ir sprendimo būdai.

Vaisiai nunyksta nespėję užaugti

Aguročiai – tai vasaros daržovės. Jei vasara gana šalta ir lietinga, aguročių vaisiai dažniau nunyksta vos užsimezgę, nespėję užaugti.

Be to, viena iš priežasčių gali būti ta, kad moteriški žiedai neapdulkinami. Žiedus paprastai apdulkina bitės ir kamanės, bet, deja, jų gamtoje lieka vis mažiau. Galite padėti savo aguročiams, apdulkindami juos rankiniu būdu – nuskinkite vyrišką žiedą ir perbraukite juo moteriško žiedo piestelę, taip pernešdami žiedadulkes.

Labai daug vyriškų žiedų, vaisiai prastai mezgasi arba mezginė supūva

Tikėtina priežastis – mikroelementų trūkumas. Jei jūsų aguročiai auga ant komposto krūvos, jiems užtenka azoto, bet trūksta mikroelementų. Problemą greitai išspręsti padės pirmiau aprašytos boro trąšos.

Miltligė

Nuo miltligės aguročiams padės toks tirpalas: 40 lašų briliantinės žalumos arba jodo, ištirpinto 10 litrų vandens. Šiuo tirpalu reikia gausiai laistytuvu palaistyti krūmus (kiekvieną lapą).

Linkime sulaukti gero derliaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)