Šis pavasaris Lietuvoje buvo pažymėtas sausros ir intensyvių liūčių. Gegužės mėnesio antroje pusėje poplūdžio mieste nuotraukomis dalijosi klaipėdiečiai, o paskutinėmis gegužės dienomis lietūs smogė Šiauliams.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Stebėjimų departamento Tyrimų ir plėtros skyriaus patarėjas dr. Donatas Valiukas sako, kad tokios liūtys ir tokie poplūdžiai Lietuvoje ne tik dažnės, bet ir intensyvės.

„Reikėtų išskirti tuos miestus, kuriuose yra mažai žaliųjų plotų, kur reljefas kalvotesnis, tai su tokiomis problemomis tokie miestai tikrai susidurs. Esant klimato kaitai, tokių kritulių pasikartojimas dažnės, krituliai intensyvės“, – tvirtina klimatologas.

Jis tęsia, kad kai kuriuose Lietuvos miestuose lietaus nuotekų infrastruktūra mena ne vieną dešimtmetį ir nėra pritaikyta vis intensyvėjančioms ir dažnėjančios liūtims. Lietaus vanduo neturi kur susigerti, kaupiasi ir kyla poplūdžiai.

Klimatologas, komentuodamas liūtį Šiauliuose, teigia, kad ji priskiriama pavojingam meteorologiniam reiškiniui, tačiau stichinės jos vadinti nereikėtų.

„Nereikėtų sakyti, kad tokios liūtys yra kažkokios stichinės ar pan. Stichinės liūtys būna tada, kai būna pasiektas stichinis meteorologinis reiškinys, kai per mažiau nei 12 val. iškrenta daugiau nei 50 milimetrų kritulių. Tokios situacijos nebuvo. Šiauliuose, Alytuje iškrito virš 20 milimetrų per mažiau nei 12 val. tačiau tai yra pavojingas reiškinys, ne stichinis“, – komentuoja dr. D. Valiukas.