Gruodžio mėnesį A. Merkel perdavė Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) vairą Annegret Kramp-Karrenbauer pareiškusi, kad nesieks penktos kadencijos kanclerės poste.

Jos CDU/CSU bloko pasirodymas sekmadienį vykusiuose Europos Parlamento rinkimuose buvo blogiausias po Antrojo pasaulinio karo. Nors pagal rezultatus jis nesunkiai išsaugojo pirmąją vietą, tačiau prieš ketverius metus 35,4 proc. rinkėjų blokui parodyta parama sumažėjo iki 28,9 procentų.

Cituodama du neįvardintus pareigūnus agentūra „Bloomberg“ antradienį pranešė, kad A. Merkel nusprendė, jog A. Kramp-Karrenbauer nėra tinkama užimti aukščiausią postą. Be to, A. Merkel yra vis labiau pasiryžusi išsaugoti valdžią iki kitų parlamento rinkimų 2021 metais, nurodoma pranešime.

„Tegaliu pasakyti, kad tai yra nesąmonė“, – pareiškė A. Merkel, paklausta apie šį pranešimą po Europos Sąjungos viršūnių susitikimą Briuselyje antradienį vakare. Daugiau komentarų ji nepateikė.

A. Kramp-Karrenbauer daugelio buvo laikoma A. Merkel favorite į CDU vadovo postą. Ji nedidele balsų persvara nugalėjo ilgametį A. Merkel varžovą Friedrichą Merzą, siekusį pastūmėti partiją toliau į politinę dešinę. Po pergalės ji sutelkė savo energiją, kad užkirstų kelią partijos vidaus susiskaldymui tarp centristų ir konservatorių frakcijų.

A. Kramp-Karrenbauer vadovavimo pradžia nėra lengva. Visai neseniai ji griežtai atsakė vienam žinomam "YouTube" aktyvistui, agitavusiam nebalsuoti už CDU. Internete žaibiškai išplatintas jo raginimas paragino dešimtis kitų jo kolegų pasekti jo pavyzdžiu.

Naujoji partijos lyderė pirmadienį sulaukė gausios kritikos dėl savo atsakomojo pareiškimo. Ji paklausė, kas būtų, jeigu laikraščių redaktoriai, o ne „YouTube“ agitatoriai, paskelbtų priešrinkiminį raginimą nebalsuoti už tam tikras partijas. Kritikai šiuos žodžius įvardino kaip bandymą abejoti kalbos laisve internete.

Tačiau A. Merkel savo įpėdinę apgynė.

„Visi, kuriuos aš pažįstu CDU, pasisako už tai, kad laisvė reikšti savo nuomonę yra pagrindinis principas, – pareiškė kanclerė. – Dėl to nekyla jokių abejonių.“