Portalo „Bright Side“ komanda nutarė atskleisti šį tą netikėto apie rietenas šeimoje. Vargu ar patikėsite, tačiau konfliktuodami galite pasiilginti gyvenimą!

Rietenos gali teikti naudos, jei žinosite vieną dalyką

Žinia, kad konfliktai nebūtinai kenksmingi sveikatai, matyt, pradžiugins ne vieną. Tai gali atrodyti neįtikėtina, ypač jei esate užvaldyti gniuždančio pykčio ir nevilties, be kurių retai apsieina šeimos barniai. Juk kartais net sunku atgauti kvapą ar numaldyti šokčiojančią širdį, kai tenka atlaikyti partnerio ataką.

Kad ir kaip būtų, neseniai atlikto tyrimo autoriai teigia, kad konfliktai šeimoje – vienas iš veiksnių, lemiančių ilgesnę gyvenimo trukmę. Visgi yra viena išlyga. Jei norite ilgiau gyventi ir likti atsparūs ligoms, jūsų pykčio valdymo ir raiškos stilius turi būti toks pat, koks sutuoktinio. Tik tokiu atveju teiginys apie konfliktuojant ilgėjantį gyvenimą laikytinas teisingu.

Šis faktas pagrįstas moksliškai

Tyrimo entuziastai išanalizavo 192 susituokusių porų elgesio modelius per 32 bendro gyvenimo metus. Mokslininkai siekė išsiaiškinti, ar partnerių elgesys turi kokios nors įtakos jų mirties datai. Visoms poroms buvo pateikti klausimai apie šeimoje vykstančius konfliktus ir tai, kaip pavyksta juos išspręsti. Atsakydami į klausimus, respondentai galėdavo nurodyti, kad tiesiog įsiunta ir išlieja visą pyktį arba stengiasi išlikti ramūs ir sutramdyti emocijas, kitaip sakant, rinktis vieną iš kraštutinumų arba kokį nors kitą jiems priimtiniausią variantą.

Apibendrinus apklausos rezultatus paaiškėjo, kad kuo labiau skiriasi vyro ir žmonos atsakymai, tuo didesnė tikimybė, kad mirtis ištiks anksti. Tais atvejais, kai vienas iš partnerių stengiasi užgniaužti apmaudą, o kitas nesivaržydamas lieja pyktį, ankstyvos mirties rizika padidėja beveik dvigubai. Pozityviu teko pripažinti tokį konfliktą, kai abu sutuoktiniai įsitraukia į karštą dialogą, per kurį geba išsakyti tai, kas juos skaudina ir kas kelia nerimą.

Tyla nėra gera byla, kai reikia spręsti problemą

Kodėl svarbu, kad partneriai panašiai reikštų jausmus? Tai tiesiog būtina, nes skirtingai konfliktinėje situacijoje besielgiantys žmonės paprastai lieka nepatenkinti konflikto baigtimi. Taip nutinka, tarkim, tada, jei vyras net pamėlęs iš pykčio mėgina išrėžti visas patirtas nuoskaudas, o žmona pašykšti net menkiausios reakcijos niekaip neišsiduodama, ką jaučia.

Tokia padėtis gali peraugti į nuolatinį stresą, šeimos gyvenimą griaunančią įtampą, neigiamai veikiančią abiejų sutuoktinių sveikatą. Svarbu ir tai, kad viskas, ką stengiamasi užgniaužti, vieną dieną prasiveržia lauk. Deja, tai tebūna eilinis konfliktas, vėl vykstantis pagal tą patį scenarijų.

Tik atvirai kalbėdami galime priversti partnerį suprasti, kas mus skaudina

Partneriai, kurių reakcijos vykstant konfliktams panašios, rečiau pykstasi, be to, dėl pirmiau minėtų priežasčių patiria mažiau sveikatos problemų. Drauge jie sugeba surasti abiem palankią išeitį ir padaro tai tinkamai reikšdami sukilusias emocijas.

Taigi, siekiant suprasti, ar konfliktai šeimoje kenkia, ar, atvirkščiai, padeda, būtina atkreipti dėmesį į partneriams būdingą konfliktavimo stilių. Pagrindo nerimauti, esą, turėtų rastis tada, jei kilus barniui elgiamasi skirtingai, o jam nurimus nejuntama palengvėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)