Taip politikas išsireiškė, perklausus, kokias pozicijas Seime ar Vyriausybėje „valstiečiai“ nusiteikę užleisti būsimiems koalicijos partneriams.

„Baltas lapas – viskas tvarkoj, bet ant balto lapo negali būti jokių dėmių, kalbant apie asmenybes. Jų reputacija neturi kelti jokių abejonių Tai galioja ir ministrų kabinetui, ir kitoms pozicijoms. Reputacija skiriamų žmonių turės būti nepriekaištinga ir derinama“, - sakė T. Tomilinas.

DELFI šaltinių „valstiečių“ frakcijoje teigimu, tai galėjo būti taikoma partijai „Tvarka ir teisingumas“, jei šie derybų metu pareikštų norą vadovauti atskiroms ministerijoms.

„Kviesdami derėtis teisiamą partiją, mes ne tik ją legalizuojame. Mes kompromituojame patys save. Ir labai svarbu, kokias personalijas ir į kokius postus norės pastatyti tie, kurie dabar yra pakviesti deryboms“, - sakė vienas įtakingas LVŽS frakcijos narys.

Tuo tarpu pats Tvarkos ir tiesigumo lyderis R. Žemaitaitis pasakė, kad jo vadovaujama partija turi pakankamai žmonių, kurie galėtų užimti svarbius postus mažiausiai dviejose – Finansų ir teisingumo ministerijose.

Vienas iš LVŽS lyderių T. Tomilinas, kalbėdamas trečiadienį su DELFI, taip pat išsakė sąlygas, kurias kelia būsimiems koalicijos partneriams dėl valdančiosios koalicijos plėtros Seime. Viena iš jų – esminė: nekeisti dabartinės Vyriausybės programos.

„Konkrečių tokių kaip sąlygų – dar nėra. Mes turime kol kas tik savo formuojamą poziciją, mūsų derybinius principus. Tai tuos principus aš ir galėčiau, ir norėčiau čia įvardinti. Tai pirmiausia, LVŽS nori ir siekia, kad mes įgyvendintume XVII-os Vyriausybės programą, kuri buvo patvirtinta Seime. Tai tos programos turinio keisti Seime neketiname.

O esame ir siūlome, ir atviri tos programos priemonių keitimui, įtraukiant būsimų koalicijos partnerių nuostatas, jų programines. Esame atviri deryboms nuo balto lapo, bet aiškiai išlaikant teisės akto hierarchiją. Ta prasme, programa yra aukščiau už priemones: priemones galėsime koreguoti Seime, bet programos – neketiname. Mūsų siekis – kad partijų sutartis ir ta koalicija (naujoji – aut. past.) būtų šios Vyriausybės darbų tęstinumas“, - teigė vienas iš „valstiečių“ derybininkų, Seimo narys T. Tomilinas.

Perklausus, ar toks elgesys nėra tam tikras išankstinis primetamas diktatas būsimoms deryboms, T. Tomilinas sakė: „Ne, aš nesakau, kad negali būti personalijų pasikeitimo. Dabartinis Vyriausybės vadovas iš esmės nusiteikęs keisti Vyriausybės sudėtį, mes tam neprieštaraujame, ir tai gali būti derinama, bus derinama, su būsimaisiais koalicijos partneriais. Tai yra labai svarbu“.

Iki šiol, pasak T. Tomilino, formuojant Vyriausybę „pirmas ir paskutinis žodis buvo premjero, o dabar bus derinama dėl personalijų ir su partneriais“.

Dar viena iš sąlygų būsimiems partneriams T. Tomilinas įvardijo LVŽS pozicijos palaikymą tuose klausimuose, kuriuose LVŽS ir išrinktojo Prezidento Gitano Nausėdos pozicijos išsiskirs.

„Jeigu dėl turinio derybų, tai mes kaip atspirties tašką laikome tas temas, kurias aptarėme su būsimu prezidentu G. Nausėda, dar kai vyko mūsų susitikimas, kai jis dar buvo kandidatu. Tai tie dešimt klausimų, ir mūsų pozicija čia svarbu“, - sakė T. Tomilinas.

DELFI primena, kad dar būdamas kandidatu į prezidentus, išrinktasis Prezidentas G. Nausėda yra susitikęs Seime su LVŽS frakcija, kurioje išsakė savo poziciją į „valstiečių“ užduotus klausimus.
Ne vienu klausimu valdančiųjų LVŽS nuomonė ir tuomet dar kandidato į šalies prezidentus G. Nausėdos rinkimų programos pozicijos - išsiskyrė.

„Prezidentas yra atskira valdžios šaka. Jis turi teisę į savo nuomonę. Bet mes prioritetą būsimiems partneriams rinksimės pagal tai, kiek jiems priimtina mūsų pozicija tais klausimais, kuriais mūsų ir išrinktojo Prezidento pozicijos nesutampa“, - sakė T. Tomilinas.