Per kelias pastarąsias savaites Sirijoje smarkiai išaugo civilių aukų skaičius, Damasko režimo ir Rusijos pajėgoms vykdant intensyvų bombardavimą ir rengiant aviacijos smūgius, per kuriuos mėtomos sprogmenų prikrautos statinės.

Dėl smurto, kuris nesiliauja nepaisant rugsėjį tarpininkaujant Maskvai ir Ankarai sudaryto trapaus paliaubų susitarimo, gyventojai masiškai palieka savo namus, o Sirija yra atsidūrusi prie didžiausios humanitarinės krizės nuo konflikto pradžios 2011-aisiais slenksčio.

Antradienį panašiomis aplinkybėmis žuvo mažiausiai 27 civiliai. Tai didžiausias vienos dienos aukų skaičius regione nuo balandžio pabaigos, kai Damaskas suintensyvino atakas.

Trečiadienį bombardavimas tęsėsi.

Kaip informavo Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR, trečiadienį septyni iš dešimties minėtų žmonių žuvo Sardžos kaime Idlibo provincijoje, kurios didžiąją dalį kontroliuoja grupuotė „Hayat Tahrir al Sham“(HTS), dominuojama buvusių „al Qaeda“ padalinio Sirijoje narių.

Dar trys žmonės – tėvas su dviem sūnumis – žuvo Baros gyvenvietėje, nurodė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

„Režimas ir Rusija toliau vykdo intensyvų kelių rajonų bombardavimą. Rusijos aviacija daugiausia atakuoja Chan Šeichūną. Čia žmonių aukų kol kas išvengta“, – sakė jis.

Režimas nepaskelbė pradedąs didelio masto puolimą viso džihadistų anklavo kontrolei susigrąžinti. Tai didžiulis regionas, kuriame gyvena apie 3 mln. žmonių.

Analitikai prognozuoja, kad prezidento Basharo al Assado vyriausybė ir jos sąjungininkai toliau „valys“ šią teritoriją nuo džihadistų, bet nepradės didžiulio masto puolimo, kuris išprovokuotų chaosą Turkijos pasienyje.

Tikėtina, kad režimas tęs ribotą karinį spaudimą ir tuo pat metu bandys išsaugoti pernai Rusijoje sudarytą trapų paliaubų susitarimą. Susitarimas buvo sudarytas siekiant išvengti didžiulio masto humanitarinės katastrofos regione.

Pastarosiomis dienomis Idlibe ir jo apylinkėse padaugėjo civilių aukų. SOHR duomenimis, iš viso per pastarąjį mėnesį jau žuvo daugiau nei 270 žmonių.

Režimo aviacijos bombarduotuose kaimuose tik sutemus ekskavatoriai kasa naujas duobes kapams ir civiliai laidoja žuvusiuosius, nes bijoma naujų smūgių.