„Valdančiosios koalicijos šiuo metu nėra. Turime pradėti derybas. Viską pradėsime nuo balto popieriaus lapo. Mes norime pasirašyti partijų susitarimą, “, – BNS sakė Socialdemokratų darbo partijos vadovas Gediminas Kirkilas.

Ragina pradėti derybas

„Stabdome laikinai koalicinį susitarimą, nes susirinks derybinė grupė susitarti su koalicija“, – BNS trečiadienį sakė „Tvarkos ir teisingumo“ vadovas Remigijus Žemaitaitis.

„Šiandien nusiunčiami aiškūs signalai didžiausiai frakcijai, kad jei nori kuo greičiau susitarti ir priimti sprendimą, turi prasidėti derybos tarp partijų lyderių ir seniūnų“, – pažymėjo R. Žemaitaitis.

Remigijus Žemaitaitis

Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė R. Tamašunienė sako, kad artimiausiu metu turėtų susitikti partijos pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis su „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu.

„Manau, kad tai turėtų būti toks įžanginis pokalbis. Matyt, jie aptars derybų sąlygas. Pagal mūsų partijos vidinę tvarką, prisijungimą prie koalicijos turės svarstyti partijos aukščiausioji taryba“, - sakė parlamentarė.

Jos teigimu, pirmiausia teks tartis dėl programinių nuostatų.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis R. Žemaitaitis, sulaukęs valdančiųjų lyderio R. Karbauskio kvietimo prisijungti prie valdančiosios koalicijos, sako, kad savo sprendimą „tvarkiečiai“ suformuluos kitą savaitę, „susipažinę, ką valdantieji įsivaizduoja ir ką siūlo“.

„Mes jau esame pateikę savo programines nuostatas“, - Eltai sakė R.Žemaitaitis.

Pasak jo, sprendimas bus priimtas kitą savaitę, trečiadienį, „tvarkiečių“ partijos valdybos ir prezidiumo posėdyje.

„Vakar sulaukiau Ramūno Karbauskio skambučio dėl galimybės derėtis sudarant naują valdančiąją koaliciją. Šiandien su Socialdemokratų darbo partija pareiškėme, kad laikinai stabdome praėjusių metų rugsėjo mėnesį pasirašytą susitarimą dėl bendradarbiavimo“, - sakė R.Žemaitaitis.

Pasak „tvarkiečių“ ir socialdarbiečių atstovų, nustoja veikti pernai rugsėjo 11 dieną pasirašytas trijų frakcijų susitarimas dėl bendro darbo.

„Tai reiškia iš esmės, kad frakcijų susitarimas, kuris buvo iki šiol, kuris užtikrino daugumą Seime, nebeveikia“, – BNS sakė Lietuvos socialdemokratų darbo partijos atstovas, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis.

Juozas Bernatonis

Koalicijos partneriai teigia, kad susitarimo stabdymas didelės įtakos Seimo darbui neturės, nes iki pavasario sesijos pabaigos nelaukiama kokių nors jautrių, esminių projektų svarstymo.

„Tvarkiečiai“ ir socialdarbiečiai taip pat kritiškai vertina „valstiečių“ sprendimą į derybinę grupę dėl koalicijos neįtraukti nei partijos pirmininko Ramūno Karbauskio, nei premjero Sauliaus Skvernelio.

R. Karbauskio atstovė spaudai Dalia Vencevičienė trečiadienį BNS sakė, kad „valstiečių“ derybinę grupę sudarys parlamentarai Jonas Jarutis, Tomas Tomilinas, Aušrinė Norkienė ir Guoda Burokienė. Partijos lyderis ir premjeras derybose dalyvaus reikalui esant.

„Na, tai apsunkins derybas, nes manau, kad tie žmonės neturės galimybės vietoje priimti sprendimų ir koreguoti savo pozicijų, kadangi derybos tai yra pozicijų suderinimas ir bendro sprendimo ieškojimas. Geriausia, kai dalyvauja tie žmonės, kurie yra įgalioti partijos priimti sprendimus“, – BNS sakė J. Bernatonis.

DELFI primena, kad prieš pat pirmąjį rinkimų turą R. Karbauskis, nederinęs nei su premjeru, nei su „valstiečių“ frakcija Seime, nei partija, viešai pareiškė, kad LVŽS trauksis iš valdžios, jeigu jos kandidatas premjeras S. Skvernelis nepateks į antrą prezidento rinkimų turą, o partija nelaimės Europos Parlamento rinkimų.

Kai kurie „valstiečių“ partijos nariai laikosi pozicijos, kad šis partijos lyderio pareiškimas galėjo pakenkti S. Skverneliui per prezidento rinkimus.

Gegužės 17 dieną LVŽS tarybos nariai balsavo už likimą valdžioje ir išreiškė pasitikėjimą premjeru S. Skverneliu. Klausimą dėl pasitikėjimo partijos lyderiu R. Karbauskiu tuomet nutarta nukelti kitam posėdžiui.

Trys partijos gavo kvietimą jungtis prie valdančiosios koalicijos

Trys partijos - Lietuvos socialdemokratų darbo, „Tvarka ir teisingumas“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjunga sulaukė oficialaus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio kvietimo praplėsti valdančiąją koaliciją.

Trečiadienį tai Eltai patvirtino Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas, Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ir partijos „Tvarka ir teisingumas" lyderis Seimo vicepirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

„Kvietimą gavome, mes pasirengę derėtis“, - sakė G. Kirkilas. Jis tikisi, kad derybos prasidės jau rytoj, ketvirtadienį.

Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė R. Tamašunienė sako, kad artimiausiu metu turėtų susitikti partijos pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis su „valstiečių“ lyderiu Ramūnu Karbauskiu.

„Manau, kad tai turėtų būti toks įžanginis pokalbis. Matyt, jie aptars derybų sąlygas. Pagal mūsų partijos vidinę tvarką, prisijungimą prie koalicijos turės svarstyti partijos aukščiausioji taryba“, - sakė parlamentarė.

Sureagavo į Skvernelio kritiką

R. Karbauskis žada, kad bus reaguojama į S. Skvernelio kritiką dėl partijos atsinaujinimo tvirtindamas, kad „valstiečiai“ „analizuos visų rinkimų rezultatus“ ir juos išanalizavus tarsis dėl naujos strategijos, kad „po 2020 metų vėl galėtumėme būti valdančiojoje daugumoje“.

Kalbėdamas apie buvusio krepšininko Šarūno Marčiulionio sprendimą neiti dirbti į Europos Parlamentą, „valstiečių“ vadovas tikino tai sužinojęs tik rinkimų dieną.

Šį Š. Marčiulionio žingsnį jis lygino su savo paties sprendimu neiti į EP prieš penkerius metus – tuomet į Briuselį dirbti keliavo Bronis Ropė, šią kadenciją taip pat dirbsiantis Europarlamente.

„Aš irgi esu pasitraukęs. Tai jeigu aš tuo pasitraukimu buvau nesąžiningas prieš rinkėjus, galima vertinti vienaip. Bet kiekvienas žmogus sprendžia, ką jis mano, kad geresnio gali padaryti Lietuvai (...). Aš sakyčiau, nedaug yra politikų, kurie turi tiek vidinės jėgos ir valios atsisakyti europarlamentaro mandato, nes daugeliui politikų tai yra svajonių viršūnė ir apie nieką jie daugiau nedrįsta svajoti“, – tikino R. Karbauskis.

„Sakyti, kad jis planavo nebūti... man tai buvo tokia pat naujiena, kaip ir jums visiems. Aš ją sužinojau rinkimų dieną (...) Abejoti šio žmogaus ketinimais mes neturėtumėme“, – tikino R. Karbauskis.

Per Europos Parlamento rinkimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga laimėjo du mandatus.