Didžiausia skaitmeninė valiuta pirmadienį, palyginti su penktadienio vakarine prekyba, šoktelėjo 10 proc. ir siekė 8 826 dolerio. Kitos virtualios konkuruojančios valiutos taip pat užsiėmė stipresnes pozicijas savaitės pradžioje. Kriptovaliuta „Litecoin“ ūgtelėjo daugiau nei 12 proc. Tuo tarpu „Ether“, antra didžiausia skaitmeninė moneta, pabrango 6,8 procento.

Kriptovaliutų šalininkus drąsina pastaruoju metu spaudoje figūruojančios antraštės, iš kurių galima spręsti apie išaugusį įmonių susidomėjimą šia erdve. „AT&T Inc.“ praėjusią savaitę pareiškė leisianti klientams apmokėti sąskaitas bitkoinais. O kiek anksčiau finansinių paslaugų įmonė „Fidelity Investments“ įgyvendino planus įsigyti ir parduoti skaitmeninius aktyvus instituciniams klientams.

„Kuo lengviau ji bus išleidžiama, tuo plačiau ji galės būti naudojama“, – sakė Matis Greenspanas, vyresnysis rinkos analitikas iš „eToro“ prekybos platformos (Tel Avivas). Anot M. Greenspano, bendra klientų bazė galėtų pasiekti „kritinę masę“.

Geriausiai žinoma skaitmeninė moneta šių metų gegužę pašoko beveik 70 proc., nepaisant „JPMorgan Chase & Co.“ išsakyto susirūpinimo, esą jos kaina galėjo viršyti savo „vidinę vertę“, – ne visi investuotojai sutinka, jog tokia sąvoka tinka kalbant apie skaitmeninę valiutą.

Bitkoinas šiais metais išgyveno skausmingą nuosmukį, kuris truko beveik visus praėjusius metus, bent jau didžiąją jų dalį, – skaitmeninė valiuta per šį laikotarpį smuko daugiau nei 70 proc. Prognozuojama, kad šiuo metu stebima tendencija gali tęstis, nes vis daugiau įstaigų pradeda kurti savo nuosavas kriptovaliutas arba pradeda projektus, naudojančius pagrindines „blockhain“ technologijas.

„Norint šokti tango – reikia dviejų. Kuo daugiau prekybininkų, priimančių kriptovaliutą, skatins ją naudoti, tuo daugiau žmonių ją priims ir naudos, – sakė kriptovaliutos rizikos draudimo fondo „ProChain Capital“ prezidentas Davidas Tawilas. – tai labai svarbu.“

Bet kriptovaliutų burbulo žlugimas vis dar įsišaknijęs daugelio investuotojų galvoje, ir ne visi tiki, kad skaitmeniniai aktyvai taps taip plačiai priimami, kaip kad tikisi šios valiutos entuziastai. Yra ženklų, rodančių, kad pagyvėjimas įgavo pernelyg dideles apsukas, rašė „Bloomberg Intelligence“ analitikas Mike‘as McGlone‘as savo pastebėjimuose. Pavyzdžiui, kriptovaliutų sandoriai atsilieka nuo bendro pagyvėjimo, o tuo perspėjama apie galimą kainų didėjimą, sakė jis.

„Vis dėlto galima kalbėti apie „atlydį“ po vadinamosios „kriptovaliutų žiemos“, – sakė D. Tawilas. – Ir neatmetama dar vieno atsitraukimo galimybė, kol galiausiai iš tikrųjų galėsime valdyti pamatinę šios valiutos sistemą, o spekuliantų bei klastočių bus atsikratyta.“