Š. Marčiulionis TV3 žinioms sakė, kad sprendimą priėmė kartu su šeima ir žmona. Esą nusprendė, kad „išimti penkerius metus iš gyvenimo yra daug“.

„Sprendimas nėra lengvas, bet žinau, kad negalėsiu dirbti dviejų darbų“, – TV3 kalbėjo Š. Marčiulionis ir dėkojo visiems rinkėjams už jam skirtus balsus.

Pasidomėjus, ar R. Karbauskis neturėjo įtakos priimant sprendimą, Š. Marčiulionis atsakė: „Aš nestumdomas gyvenime“.

Buvęs krepšininkas taip pat teigė, kad niekad nesieks jokio politinio posto. „Ne, tikrai niekur neisiu, nieko politikoje nenoriu turėti daug reikalų, tik tiek, kiek tie projektai“, – TV3 kalbėjo Š. Marčiulionis.

Jis taip pat teigė, kad jo vietą greičiausiai užimsiantis S. Jakeliūnas yra daug tinkamesnis šiam postui šiuo metu.

Š. Marčiulionio teigimu, R. Karbauskis puikiai suprato jo sprendimą, nes į EP jis ketino vykti dirbti darbus, o ne „pensijų pasiimti visokiausių, kaip kai kurie susuktais smegenimis gali mąstyti“.

DELFI primena, kad LVŽS antradienio rytą išplatino pranešimą spaudai, kuriame buvo cituojamas ir Š. Marčiulionis: „Rinkimų kampanijos metu kartu su LVŽS komanda pradėti projektai, susiję su jaunimu ir sporto karjerą baigusiais sportininkais, įgauna pagreitį ir sulaukė didelio sporto federacijų susidomėjimo. Taip pat atsirado švietimo įstaigų, kurios įgyvendins pirmuosius projektus, skirtus skatinti vaikų judėjimą – bus įrengti specialūs aikštynai vaikams, kuriuos pavadinome „jėgos salomis“. Manau, kad mūsų gerą patirtį kartu su aktyviais europarlamentarais ir garsiais sportininkais galėsime pristatyti plačiau ateityje“.

Ramūnas Karbauskis, pritardamas tokiam Š. Marčiulionio sprendimui, teigė: „Svarbiausia, kad Šarūnas Marčiulionis savo idėjas vystys ir padės Lietuvos žmonėms. Jis jau dabar aktyviai dalyvauja ir siekia realių pokyčių vaikų sveikatos, jų skatinimo aktyviai sportuojant praleisti laisvalaikį srityse, čia jam pavyko sudominti bei suvienyti sporto ir švietimo bendruomenes, įkvėpti politikus imtis tolimesnių žingsnių“.

Šarūnas MArčiulionis

LVŽS pelnė du EP mandatus. Be Š. Marčiulionio į jį pateko ir pirmuoju numeriu įrašytas europarlamentaras Bronis Ropė. Š. Marčiulionį turėtų pakeisti Seimo narys Stasys Jakeliūnas. Jis sąraše buvo aštuntas, tačiau po rinkėjų reitingavimo pakilo į trečiąją. S. Jakeliūnas savo sprendimą turėtų pranešti netrukus.

Rinkimų naktį, sužinojęs, kad patenka į EP, Š. Marčiulionis žurnalistų prašė nevadinti jo politiku ir vardijo su sportu ir sveikatingumu susijusius klausimus, kuriuos ketino spręsti tapęs europarlamentaru.

„Aš pirmiausia jaučiu labai didelę atsakomybę. Tai yra pasitikėjimas, ačiū visiems rinkėjams, kurie tiki mano idėjomis ir tiki žmonių gerove“, – kalbėjo Š.Marčiulionis.

Jis taip pat atsakė tiems žmonėms, kurie galimai buvo nepatenkinti, kad jis dalyvavo rinkimuose ir jo pavardė sąraše buvo taip aukštai.

„Aš gal nemokų tų politinių reverancų, dalinti politinių pažadų. (…) Manau, kad bus sunku tuos projektus įgyvendinti“, – žurnalistams sakė Š.Marčiulionis.

Vietoj Š. Marčiulionio į EP turėtų eiti Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas. Jis žada tokią galimybę rimtai svarstyti, bet prieš tai nori pasitarti šeima ir Vyriausybės bei frakcijos vadovais.

„Kaip žinote, yra pradėti tyrimai, reikia aptarti galimybę juos užbaigti“, – sakė S. Jakeliūnas.

Politologė teigia, kad pasitraukimas nėra netikėtas

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė DELFI teigė, kad apie pasitraukimą buvo galima suprasti ir iš pasisakymų rinkimų nakties metu. Politologė tvirtino, kad toks Š. Marčiulionio sprendimas jos tikrai nenustebino.

„Iš vakarykščių interviu ir kelių citatų, kurias išsakė Marčiulionis, supratau, kad ši galimybė yra, nes jis buvo pasakęs, kad gal eisiu, o gal ir neisiu, žiūrėsiu, kaip čia bus. Man buvo susidaręs toks įspūdis, kad gali būti, jog jis atsisakys mandato“, – teigė R. Urbonaitė.

Rima Urbonaitė

Politologė įvardijo kelias tokio sprendimo priežastis. „Manau, kad pats Šarūnas Marčiulionis mato tą bendrąją opiniją, mato ir tam tikrus ribotumus. Tik klausimas, kodėl jų nebuvo pastebėjęs anksčiau, kai davė sutikimą būti įtrauktas į sąrašą, – kalbėjo politologė. – Antras dalykas – akivaizdu, kad jis ir su pačiais „valstiečiais“ turi mažai ką bendro.“

Š. Marčiulionis iš rinkėjų sulaukė 32987 pirmumo balsų. R. Urbonaitė pabrėžė, kad šis skaičius nėra didelis. „Palyginus su tuo, kiek pati partija gavo balsų, tai tų reitingo taškų nėra tiek daug“, – kalbėjo R. Urbonaitė ir pabrėžė, kad rinkėjai labai vangiai reitinguoja.

Už „valstiečius“ rinkimuose balsavo daugiau nei 157 tūkst. žmonių.

Išrinkta 11 europarlamentarų

Iš viso į Europos Parlamentą bandė prasibrauti 16 sąrašų. O rinkėjai į Briuselį išsiuntė 11 europarlamentarų. Paskelbti rinkimų rezultatai iš visų 1972 apylinkių. Naujausiais duomenimis, laimėjo šie sąrašai:

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai – 3 mandatai, 18,55 proc. Anot pirminių Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenų, už konservatorius iš viso balsavo 245,9 tūkst. rinkėjų.

Lietuvos socialdemokratų partija – 2 mandatai, 15,12 proc. Ji surinko 199,2 tūkst. arba 15 proc. balsų ir pretenduoja į du europarlamentarų mandatus.

Ramūnas Karbauskis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 2 mandatai, 11,97 proc. Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga surinko 157,6 tūkst.

Darbo partija – 1 mandatas, 8,58 proc. Už ją per EP rinkimus balsavo 113 tūkst. arba 8,6 proc. rinkėjų. EP „darbiečiams“ toliau atstovaus partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

Liberalų sąjūdis – 1 mandatas, 6,16 proc. Penktas likęs Liberalų sąjūdis surinko beveik 82 tūkst. balsų. Visuomeninis rinkimų komitetas „Aušros Maldeikienės traukinys“ – 1 mandatas, 6,03 proc.

„Valdemaro Tomaševskio“ blokas – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicija – 1 mandatas, 5,28 proc.

Tai reiškia, kad į EP pateko trys TS-LKD atstovai – Liudas Mažylis, Andrius Kubilius ir Rasa Juknevičienė, du socialdemokratai – Vilija Blinkevičiūtė ir Juozas Olekas, du LVŽS kandidatai – Bronis Ropė ir Šarūnas Marčiulionis (kurį po antradienio pranešimo turėtų pakeisti Stasys Jakeliūnas), Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas ir Liberalų sąjūdžio kandidatas Petras Auštrevičius, Visuomeninio rinkimų komiteto „Aušros Maldeikienės traukinys“ lyderė – pati A. Maldeikienė ir „Valdemaro Tomaševskio blokas“ – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Rusų aljanso koalicijos lyderis V. Tomaševskis.