Specialistai pabrėžia: ilgą laiką kraujyje esantis didelis cukraus kiekis silpnina tinklainės kraujagysles, tad gali išsivystyti diabetinė retinopatija. Iš pradžių žmonės nieko ypatingo nejaučia, tačiau galiausiai ši liga gali baigtis apakimu. Kuo ilgiau nesukontroliuojamas cukraus kiekis kraujyje, tuo didesnė rizika išsivystyti šiai ligai.

Diabetinės retinopatijos simptomai:

  • Regos lauke matomos dėmės ar tamsios linijos;
  • Matomas neryškus vaizdas;
  • Nepastovus matymas;
  • Sutrinka spalvų matymas;
  • Atsiranda tamsių ar tuščių vietų regos lauke;
  • Prarandamas regėjimas.

Jeigu sergate diabetu ir pajutote kurį nors iš šių simptomų, turėtumėte kaip galima greičiau pasikonsultuoti su gydytoju. Taip pat rekomenduojama kasmet tikrintis akis. Tai patariama daryti net ir žmonėms, kurie nesiskundžia regos problemomis, nes tokios patikros vaidina svarbų prevencinį vaidmenį: net ir menkiausias pakitimas, kuris yra anksti užfiksuojamas, gali būti sėkmingai gydomas.
Diabetas

Be didelio cukraus kiekio kraujyje kiti retinopatijos rizikos veiksniai yra aukštas kraujospūdis, nėštumas, didelis cholesterolio kiekis ir rūkymas. Rūkymas sutrikdo kraujagyslių veiklą, dėl kurio susidaro spaudimas, kuris kenkia visam organizmui, įskaitant ir akis.

Kaip progresuoja retinopatija

Ligos pradžioje tiesiog nustoja formuotis naujos kraujagyslės, o esamų kraujagyslių sienelės silpsta. Kartais į tinklainę ima skverbtis skystis. Laikui bėgant, užsikemša vis daugiau kraujagyslių, todėl liga progresuoja ir skatina nervinių skaidulų tinimą.

Kai liga pasiekia proliferacinės diabetinės retinopatijos stadiją, pažeistos kraujagyslės užsiblokuoja, ir tinklainėje ima formuotis nenormalios kraujagyslės. Taip vystosi neovaskulinė glaukoma. Iš naujų nenormalių kraujagyslių ima tekėti daugiau skysčio, o procese susiformavęs randinis audinys gali paskatinti tinklainę atšokti. Taip pat gali padidėti akispūdis, galintis pakenkti optiniam nervui ir sukelti glaukomą.

Glaukomos tyrimų fondas sako, kad diabetikams yra dvigubai didesnė rizika išsivysti neovaskulinei glaukomai nei ne diabetikams. Nėra žinomo vaisto glaukomai gydyti, ši liga sunkiai gydoma. Lazerinė operacija gali sumažinti nenormalių kraujagyslių skaičių, kai kuriems žmonėms į akį įstatomas šuntas.

Kaip mažinti retinopatijos išsivystymo riziką

Geriausias būdas yra sekti simptomų progresavimą ir taip užkirsti kelią diabetinės retinopatijos išsivystymui. Pirmas dalykas yra nuolat kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Taip pat svarbu reguliariai sportuoti, valgyti mažai angliavandenių ir cukraus. Svarbu reguliariai tirtis kraują.

Taip pat itin svarbu palaikyti stabilų kraujo spaudimą. Jeigu jūsų kraujospūdis yra linkęs šokinėti, venkite kavos, nes ji gali siaurinti kraujagysles ir riboti kraujo tekėjimą. Taip pat dėl tos pačios priežasties nerūkykite. Daugybė mokslinių tyrimų parodė, kad rūkantiems ir pirmojo tipo diabetu sergantiems žmonėms yra didesnė rizika susirgti diabetine retinopatija.

Jūsų akys leidžia jums mėgautis pasauliu

Rega veikiausiai yra pati svarbiausia iš mūsų juslių. Didžioji dalis mūsų apie pasaulį gaunamos informacijos yra vizualinė, todėl rūpinkitės savo akimis: sveikai maitinkitės, valgykite daug vaisių ir lapinių daržovių, vartokite omega-3 riebiųjų rūgščių maisto papildų, pasirūpinkite, kad organizme netruktų vitaminų A ir D3.

Daug dirbantiems kompiuteriu svarbu dažnai pailsinti akis, vengti žiūrėjimo į mažus ekranus, prisimerkimo ir kitokio akių varginimo. Galbūt ir neužkirsite kelio visiems regos silpnėjimo simptomams, tačiau tikrai galite sulėtinti tokių simptomų progresavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)