Tai yra naujausia smurto banga, sukrėtusi šalies itin perpildytą ir pavojingą įkalinimo įstaigų sistemą.

Amazonės valstijos vyriausybės pranešime sakoma, kad tie kaliniai mirė nuo „uždusimo“. Išvakarėse viename iš kalėjimų per susirėmimus žuvo dar 15 kalinių.

Federalinė vyriausybė išsiuntė papildomų pareigūnų, kad sustiprintų saugumą tuose kalėjimuose, kur vyko neramumai.

„Ką tik kalbėjausi su (teisingumo) ministru Sergio Moro, jis siunčia į Amazonę kalėjimų pagalbos būrį, kad padėtų mums šią krizės akimirką“, – sakė valstijos gubernatorius Wilsonas Lima.

Tyrimas, pradėtas dėl 15 gyvybių pareikalavusio sekmadienio incidento Anisio Jobimo (Anizju Žobimo) kalėjime, išplėstas, bandoma išsiaiškinti ir vėlesnių incidentų aplinkybes.

Mažiausiai 25 aukos buvo rastos Antonio Trindade įkalinimo įstaigoje Manauso mieste, Amazonės valstijos sostinėje.

Dar keturi asmenys buvo rasti negyvi Anisio Jobimo kalėjime; jame, 2017-ųjų sausį buvo kilusios kalinių riaušės, pareikalavusios 56 gyvybių. Neramumai tąkart tęsėsi apie 20 valandų.

Penki kaliniai žuvo Amazonės vyrų kardomojo kalinimo centre, o dar šeši – Purakekaros kalėjime.

Pagal kalinių skaičių Brazilija užima trečią vietą pasaulyje po JAV ir Kinijos: 2016-ųjų birželį šalies įkalinimo įstaigose buvo laikomi 726 712 žmonių, rodo oficialūs duomenys. Tai yra dvigubai daugiau kalinių, nei gali tilpti šalies kalėjimuose.

Smarkiai perpildytuose Brazilijos kalėjimuose taip pat giliai įsišaknijęs gaujų smurtas; įkalinimo įstaigose dažnai įvyksta riaušių, o neretai kaliniai mėgina pasprukti.

Rugsėjį ginkluotiems asmenims užpuolus vieną maksimalaus saugumo kalėjimą šiaurės rytų Brazilijoje ir susprogdinus pagrindinius jo vartus, iš įkalinimo įstaigos paspruko per 92 kaliniai, buvo nužudytas policininkas. Maždaug pusė pabėgusiųjų vėliau buvo sugauti.