Raudonu klasikiniu kostiumėliu pergalės vakarą pasipuošusi D. Nausėdienė šalia savo vyro stengėsi būti visą vakarą. Jie kartu atvyko į rinkimų štabą, vėliau, paaiškėjus rezultatams, susikibę keliavo į Daukanto aikštę, o galiausiai grįžo atgal ir kartu pakėlė taures už pergalę. Prezidentine pora tapę Nausėdos nevengė rodyti savo šiltų jausmų vienas kitam. DELFI kviečia prisiminti, kas iki šiol žinoma apie D. Nausėdienę.

Buvo emigravusi į Vokietiją

Prieš 27-erius metus su G. Nausėda susituokusi moteris gyveno ir mokėsi Klaipėdoje, studijavo siuvinių technologiją tuomečiame Kauno politechnikos institute.

Ji yra dirbusi pamainos meistre, technologe, vadovavo įvairioms siuvimo ateljė.

D. Nausėdienė kurį laiką gyveno Vokietijoje, vėliau grįžo į Lietuvą, baigė ekonomikos mokslus, o vėliau dirbo tarptautinės prekybos apranga įmonės „H&M Hennes & Mauritz GBC AB“ atstovybėje Vilniuje. Šiuo metu ji dėsto tarptautinį protokolą Vilniaus universiteto Verslo mokykloje.

Aktyviai įsitraukė į rinkimų kampaniją

G. Nausėdos sutuoktinė dar rugsėjį atlydėjo jį prie Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro, kur ekonomistas paskelbė sieksiantis prezidento posto. Kalbą tuomet pasakė ir D. Nausėdienė.

Ji žurnalistams tuomet teigė, kad žemaitė moteris sako ne „mano vyras“, o sako „mano žmogus“. Atlydėjusi apie kandidatavimą Prezidento rinkimuose nusprendusį pranešti vyrą D. Nausėdienė savo kalbą paskyrė moteriškumo, moters teisių ir laisvių temai. Ji taip pat išreiškė palaikymą G. Nausėdai.

„Ji visada, per amžius, buvo ir tebėra unikali savo nepriklausoma dvasia. Įsiklausykime širdimi, kiek pamatinės laisvės moteriai, vyrui ir valstybei yra užkoduota dviejų sąvokų dermėje – „mano žmogus.“

Mano žmogus gali būti netobulas, jis gali klysti, bet jis negali primesti savo silpnumo valstybei. Jis turi žinoti aiškų kelią ir skinti jį kiekvienam laisvos Lietuvos piliečiui. Jis turi turėti valios ir jėgų vesti į priekį visus. Tikiu savo žmogumi“, – žurnalistams sakė D. Nausėdienė, kurią citavo LRT.

55-erių būsima pirmoji šalies ponia aktyviai įsitraukė į kampaniją, aplankė keliasdešimt Lietuvos miestų, kur domėjosi socialinės atskirties ir socialinės rūpybos klausimais. Ji lankėsi senelių, vaikų, pagalbos šeimai namuose bei neįgaliųjų užimtumo, socialinės globos, krizių centruose.

Vaikystėje buvo geriausia orų prognozuotoja kieme

Dar 2015 m. interviu DELFI žurnalistei Linai Mustafinaitei D. Nausėdienė pasakojo, kad buvo geriausia orų prognozuotoja savo kieme, vėliau naktimis pasislėpusi po antklode ryte rijo knygas, svajojo apie mediciną, bet studijavo drabužių modeliavimą.

„Gimiau standartinėje inteligentų šeimoje iš keturių asmenų, kurią sudarė tėvai, sesė Loreta ir aš – pagrandukas. Nors buvau miesto ir asfalto vaikas, augau harmonijoje su gamta. Mama mokė, kad mergaitei nedera elgtis lyg Maugliui: nuolat judėti, kur nors karstytis, lipti sienomis, verstis kūliais ir lėkti toliau su nubalnotais keliais.

Ryškiausias vaikystės prisiminimas – raktas ant kaklo, dovanojantis praktiškai neribotą laisvę veikti, ką nori. Svarbu buvo neprisidirbti kieme tokių eibių, kurios pasiektų tėvų ausis“, – 2015 DELFI pasakojo D. Nausėdienė.

Moteris teigė, kad jos tėtis buvo tolimojo plaukiojimo žvejybos laivų kapitonas. Būtent jis, kalbėjo D. Nausėdienė, ir išmokė ją prognozuoti orus.

„Man paaiškino, kaip iš oro, debesų ir vandenų judėjimo galima nuspėti, kokia bus jūra. Pamokė, kad reikia stebėti saulėlydžius, pažinti debesų formas, vėjų kryptį ir kitus gamtos reiškinius, norint prognozuoti kitos dienos orus. Tai pasirodė man taip naudinga ir įdomu, kad ėmiau nuolat stebėti horizontą, debesis, kaip leidžiasi saulė ir klausinėti, kuo tądien dangus ypatingas.

Gebėjimą nuspėti orus tobulinau tol, kol draugės pripažino, kad mano vietinės reikšmės prognozės naudingos ir ėmė jomis pasitikėti labiau, nei bendriniais orų tarnybos pranešimais“, – teigė G. Nausėdos žmona.

G. Nausėda „pasinaudojo labai romantišku ginklu“

Kalbėdama su DELFI žurnalistais prieš ketverius metus D. Nausėdienė pasakojo, kad su vyru susipažino savo draugės vestuvėse.

„Pirmas įspūdis buvo ryžtingo, savimi pasitikinčio, išsilavinusio, tikslų siekiančio, galinčio nuversti kalnus vyro. Tačiau jis tą įspūdį keliais nevykusiais poelgiais ėmė ir susigadino. Mes kartais labai smagiai pasijuokiame juos prisiminę, nes galų gale jam vis dėlto pavyko reabilituotis“, – tuomet atviravo D. Nausėdienė, kuri, ko gero, dar nė neįtarė, kad po ketverių metų taps pirmąja šalies ponia.

Ji teigė, kad G. Nausėda galutinai jos širdį pavergė „pasinaudojęs labai romantišku ginklu“, tačiau koks jis buvo, moteris išduoti nenorėjo.

„Asistavo jis drąsiai, atkakliai ir protingai. Kaip tikras šachmatininkas galų gale ypatingai meistriškai pasinaudojo labai romantišku ginklu taip, kad aš tiesiog neturėjau jokių galimybių atsilaikyti.

Neatskleisiu paslapties, kas tai buvo. Tik pasakysiu kad jis labai vyriškai pademonstravo ir savo protą, ir subtilumą, ir jausmingumą. Ir sužavėjo“, – kalbėjo D. Nausėdienė.

G. Nausėda savo dabartinei žmonai pasipiršo po trijų metų draugystės.

„Paprastai vyrai merginoms žada aukso kalnus, o Gitanas paklausė, ar aš pasiryšiu su juo kartu visą gyvenimą vargą vargti. Kaip čia atsisakysi tokio gero pasiūlymo. Aišku, kad sutikau“, – prisiminė ji.

Teigė, kad nesivadovauja intuicija

D. Nausėdienė kartu su G. Nausėda atvyko balsuoti ir antrajame Prezidento ir Europos Parlamento rinkimų ture. Sutuoktiniai balsavo išankstiniuose rinkimuose.

Paklausta, ką apie rinkimų rezultatus sako jos intuicija, ponia Nausėdienė žurnalistus patikino, kad gyvenime vadovaujasi racionalumu.

„Aš dirbu akademinėje sferoje, tai pas mus viskas remiasi racionalumu, intuicija nesivadovaučiau. Mes atidavėme visas jėgas, atidavėme viską, ką galėjome, dabar – žodis žmonėms “, – po balsavimo sakė ji.

Dar 2018 m. lapkritį D. Nausėdienė duodama interviu LNK gyvenimo būdo laidai „Nuo... Iki...“ tikino, kad, jei jos vyras laimėtų rinkimus, ji keltų švietimo lygį ir keistų politikų bendravimo kultūrą.

„Man nepatinka tai, kas vyksta viešumoje, man nesuprantama, kodėl politikai kalba ne apie darbus, o apie savo šeimynines dramas, asmenines problemas ir kursto skandalus bei konfliktus su kolegomis“, – iki rinkimų likus pusmečiui mintimis dalijosi D. Nausėdienė.