Tai daroma artėjant koalicinės vyriausybės suformavimo terminui, bet nesimatant jokios pažangos. Jei įstatymo projektas bus priimtas, Izraelyje vyks antra per kelis mėnesius rinkimų kampanija.

B. Netanyahu atrodė turintis aiškias galimybes suformuoti daugumos koaliciją, kai jo partija „Likud“ per balandžio 9-osios rinkimus užsitikrino 35 vietas parlamente.

Tačiau pastarosiomis dienomis jo numatomą vyriausybę ištiko krizė, nes buvęs gynybos ministras Avigdoras Liebermanas atsisakė nusileisti žydų ultraortodoksų partijų reikalavimams. Jis nori naujo įstatymo, pagal kurį ultraortodoksų vyrai būtų šaukiami į kariuomenę.

Pirmadienį A. Liebermanas sakė, kad nenusileis ir kad verčiau teikia pirmenybę naujiems rinkimams, jei jų reikės. Be jo B. Netanyahu, kuris koalicinę vyriausybę turi suformuoti iki trečiadienio vakaro, neturi daugumos.

Rinkimai taip greitai po ankstesnių Izraelyje būtų beprecedenčiai ir nuogąstaujama dėl jų išlaidų bei užsitęsiančio politinio paralyžiaus.

Izraelio parlamentas pirmą žingsnį savęs paleidimo link galėtų žengti jau pirmadienį vakare. Vėliau reikėtų kitų balsavimų dėl rinkimų.

Pirmadienį B. Netanyahu partija „Likud“ paragino A. Liebermaną ir jo partiją „Yisrael Beitenu“ („Izraelis – mūsų namai“) sutikti su kompromisu ir sudaryti sąlygas suformuoti koaliciją.

Pasak A. Liebermano, jis jau padarė nuolaidų ir nėra pasirengęs žengti dar toliau.

Jo partija kontroliuoja penkias vietas parlamente ir B. Netanyahu reikia jo paramos tai koalicijai, kurios premjeras siekia.

Privalomoji karinė tarnyba

„Tai principo reikalas“, – žurnalistams sakė A. Liebermanas. Jis B. Netanyahu nesugebėjimą suformuoti vyriausybės pavadino „didžiule, beprecedente nesėkme“.

Buvęs gynybos ministras siekia garantijos, kad būtų priimtas jo remiamas įstatymo projektas dėl ultraortodoksų privalomosios karinės tarnybos, kaip taikoma visiems kitiems Izraelio žydams.

Šis klausimas yra itin opus Izraelio politikoje. Minimam įstatymo projektui prieštarauja ultraortodoksų partijos, gavusios 16 vietų parlamente ir taip pat turinčios dalyvauti B. Netanyahu koalicijoje.

Jei koalicijos susitarimas iki trečiadienio vakaro nebus pasiektas, tai bus didelė nesėkmė B. Netanyahu.

Po balandžio rinkimų jo „Likud“ su dešiniojo sparno ir religinėmis sąjungininkėmis gavo 65 iš 120 vietų parlamente, tad B. Netanyahu pretenduoja į penktą kadenciją ir ilgiausiai dirbusio Izraelio premjero titulą vėliau šiais metais.

Jam ateinančiais mėnesiais taip pat gresia kaltinimai sukčiavimu, pasitikėjimo išdavimu ir kyšininkavimu.

Išankstinis teismo posėdis numatomas spalio pradžioje. Buvo pranešimų, kad B. Netanyahu naujos sudėties parlamente siekia įstatymo, pagal kurį jis galėtų būti apsaugotas nuo baudžiamojo persekiojimo.

Jei koalicijos susitarimo iki trečiadienio termino nebus, Izraelio prezidentas Reuvenas Rivlinas galėtų suteikti B. Netanyahu dar dvi savaites, jei padarytų išvadą, kad premjeras yra vienintelis žmogus, galintis suformuoti naują vyriausybę.

Kitu atveju R. Rivlinas galėtų prašyti kito parlamento nario formuoti vyriausybę.

Daugelis mano, kad B. Netanyahu teikia pirmenybę naujiems rinkimams, o ne R. Rivlino pasirinkimui, nes premjeru galėtų būti pasirinktas kas nors kitas.